Lokal strid – när känt hotell blir asylboende

Klassiska strandhotellet är en samlingsplats.
Vill driva hotell. Andreas Toresson, Erika Svensson och Marcus Randevik vill gärna fortsätta driva Strandhotellet, men det ska bli asylboende.
Foto: Jenniefher Roslund

Det klassiska Strandhotellet i Mellbystrand ska göras om till asylboende.

En lokal strid har blossat upp på orten och i sociala medier efter beskedet.

– Vi känner oss förda bakom ljuset, säger Erika Svensson, en av tre som driver Strandhotellet.

Så sent som i mars tog Erika Svensson tillsammans med Andreas Toresson och Marcus Randevik över driften av Strandhotellet i Mellbystrand. De var tidigare anställda där under flera år.

Fastigheten ägs formellt av en bostadsrättsförening men arrenderas på lång tid av Thomas Carlsson, vd på företaget Faviol i Saltsjöbaden (som också saluför bostadsrätterna).

Fick besked via tidningen

Enligt trion på Strandhotellet hade de räknat med att förlänga kontraktet och fortsätta driva restaurangen och konferensanläggningen.

– Då fick vi läsa i lokaltidningen att Strandhotellet ska bli asylboende. Snacka om att vi känner oss utmanövrerade efter all tid och pengar vi investerat här, förklarar Andreas Toresson.

Han menar att Thomas Carlsson förhalat kontraktskrivandet medan han förhandlat med Migrationsverket bakom ryggen på dem.

Erika Svensson skrev ett argt inlägg på Facebook som fått stor uppmärksamhet.

– Alla är upprörda. Jag är uppväxt i Mellbystrand och Strandhotellet har alltid varit en viktig samlingsplats här för alla åldrar, säger hon.

Men samtidigt - det behövs fler asylboenden när flyktingströmmen ökar. Varför inte i Mellbystrand?

– Alla kommuner måste ställa upp, även Laholm, det är klart. Men Strandhotellet är ju den här byns teater liksom, en centrumbyggnad för nöje och kultur. Är det rätt att den ska bort, undrar Andreas Toresson.

100-150 får plats

Kvällsposten har utan framgång sökt Thomas Carlsson på Faviol AB. Till Hallandsposten säger han att Strandhotellet skulle ha stått tomt efter den 1 januari eftersom hyresavtalet för restaurangverksamheten går ut.

Då passade det bra med ett asylboende, menar Carlsson som enligt uppgift i HP kan ta ut 200 kronor per flykting och natt, 100-150 personer ska få plats.

– Vi har sagt att vi ska ta emot folk, hjälpa dem och integrera dem i Sverige. Jag tycker det är något bra. Och vi har för avsikt att göra någonting väldigt bra här, uppger Thomas Carlsson för Hallandsposten.

FAKTA

Strandhotellet byggdes 1927 som ett sommarnöje för societeten.

Under årens lopp förföll hotellet och blev ett spökslott mitt i Mellbystrand.

2009 köptes fastigheten av Thomas Carlsson som började renovera. I anslutning till Strandhotellet byggdes mindre sommarhus.

2011 öppnades verksamheten på året-runt-basis.

Hösten 2014: Nu flaggar Faviol AB för att Strandhotellet läggs ner för att bli ett asylboende.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!