Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild
 Foto: Stefan Lindblom/ Hbg-Bild

Löfven utlovade 900 miljoner till sjukvården

Publicerad

I dag levererades ett av socialdemokratins stora valöften:

Ett sjukvårdslyft med traineejobb för unga i sjukvården. Och fler platser på sjuksköterskeutbildning. 900 miljoner kronor per år beräknas åtgärderna kosta när båda är fullt utbyggda. Detta till tidigare utlovade två miljarder till en sjukvård som Stefan Löfven menar dras med stora problem.

– Det finns för lite resurser och ett personalförsörjningsproblem, säger Stefan Löfven (s).

Satsningen ska vara fullt utbyggd 2018, men den finns med redan i budgeten för nästa år. Om Socialdemokraterna vinner valet.

5 000 nya traneeplatser, lovade Stefan Löfven i Malmö. Tanken är att jobben ska kombineras med relevant yrkesutbildning inom omvårdnad och administration.

Dessutom utlovas fler platser på sjuksköterskeutbildningarna. 700 platser på grundutbildningen, 600 utbildningsplatser på specialistutbildningen och 250 platser på barnmorskeprogrammet, lovar Löfven. Åtgärderna är ett sätt att möta hotande underbemanning och stora pensionsavgångar.

– Det är en utmaning som inte är enkel att ta sig an, men det går att ta sig an.

Stefan Löfven kommenterade också socialminister Göran Hägglunds (kd) förslag om att avveckla landstingen.

– För det första har han inte de tre andra med sig, så det är ett rop i öknen kan man säga.

– Staten har en uppgift och stora möjligheter. Det är därför vi väljer att föra till resurser. Vi har lagt två miljarder tidigare, nu lägger vi dit nästan en miljard till, säger Stefan Löfven.

Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag