Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfven till Åkesson: ”Du är fullständigt diskvalificerad”

Jimmie Åkesson, SD.
Stefan Löfven, S.
Ebba Busch Thor, KD.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under partiledardebatten riktade flera partiledare kritik mot Stefan Löfvens hantering av SSU:s demonstrationsramsa om att ”krossa sionismen”. 

Men när attacken kom från SD röt Löfven ifrån. 

– Du är fullständigt diskvalificerad från sådana här diskussioner, säger han till Åkesson.

Efter 1 maj riktades skarp kritik mot ett uttryck som SSU i Malmö skanderade under sin demonstration, ”krossa sionismen”. Händelsen gjorde att SSU anmäldes för hets mot folkgrupp och har i efterhand bett om ursäkt för uttrycket. 

I partiledardebatten i riksdagen på onsdagen får Stefan Löfven rejäl kritik från de andra partiledarna om sin hantering av händelsen. 

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker inte att Löfven agerat tillräckligt mot de inblandade och frågar sig när S-ledaren agerar starkare.

– Vi har inte fått svar på vad som kommer att ske med de strömningar i S som ger grogrund till judehat. Handling väger högre än ord, säger hon i debatten.

Samma fråga ställde Ulf Kristersson (M):

”När tar du itu med extremismen?”

– Stefan Löfven är mån att bekämpa extremism i Europa. Det är bra. Men han borde börja i Sverige. I går berättade Kvällsposten om en judisk kvinna i Malmö som inte vågar ta sig ut. I onsdags skanderade SSU ”krossa sionismen” i S förstamajtåg i Malmö. Det märkte inte Stefan Löfven för han var i Umeå. När tar du itu med extremismen i ditt eget parti?

– Jag delar oron över den antisemitiska stämningen i SSU Skåne. Jag tvivlar inte på Stefan Löfven, men ni har uppenbart problem att ta tag i, säger Jan Björklund.

Och när Jimmie Åkesson gick upp i talarstolen fortsatte han på samma linje: 

– Det är uppenbart att statsministern har svårt att svara på det här. Extremism inom S är inget nytt. Man kröp för nazisterna, man kryper fortfarande för kommunisterna och kryper för islamisterna. Min fråga till Löfven är vilka åtgärder har han tagit mot SSU? 

Men det fick Löfven att ryta ifrån – och det med råge. 

– Man får hålla i sig här. När partiledaren för SD, direkt sprungen ur vit makt-rörelsen, som själv har företrädare som ifrågasätter hur judar kan vara svenska medborgare. Du är fullständigt diskvalificerad för att ta en sådan här diskussion, säger han och fortsätter:

– Men om du någon gång menar allvar och står upp för allas lika värde, det gör ni inte. Ni hyllar högerextremister i Europa och vill ansluta er till dem, säger Löfven.

MISSA INTE: Gör Valkompassen EU-valet 2019