Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven: Samhället har drabbats av en attack

Statsminister Stefan Löfven uttrycker på lördagskvällen sitt stöd till de drabbade efter attentatet i Köpehamn.
Foto: Kristofer Sandberg

Statsminister Stefan Löfven uttrycker på lördagskvällen sitt stöd till de drabbade efter attentatet i Köpehamn.

"Återigen har vårt öppna och demokratiska samhälle drabbats av en attack med skadade och döda. Mina tankar går till den dödes familj och till de skadade poliserna", skriver han i ett uttalande.

Strax efter klockan 21.40 på lördagskvällen kommer ett uttalande från statsminister Stefan Löfven med reaktioner på terrordådet i Köpenhamn:

"Återigen har vårt öppna och demokratiska samhälle drabbats av en attack med skadade och döda. Mina tankar går till den dödes familj och till de skadade poliserna.

Jag har i kväll talat i telefon med Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt, och framfört våra kondoleanser och fått information om läget. Vi kom också överens om att fortsätta att hålla nära kontakt.

Allt tyder på detta är ett politiskt attentat och därmed en terrorhandling. I detta läge vill jag utrycka min solidaritet med det danska folket och kraftigt fördöma alla försök att tysta den fria debatten.

Tillsammans ska vi stå upp får yttrandefriheten. Inget ska få stoppa det fria ordet.

Svensk polis gör nu särskilda insatser, både för att höja beredskapen i vårt eget land och för att ge den danska polisen det stöd som kan behövas."

"Fria ordet attackeras"

Även Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra kommenterar händelsen. Hon skriver på sin Facebook-sida:

"Ser mycket allvarligt på att det fria ordet attackeras igen. Att det sker i Köpenhamn mot ett möte där en svensk konstnär deltar påminner om att vi inte på något sätt är skyddade i vår del av världen. Vi måste alltid försvara det öppna samhället."

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman (S) fördömer också händelserna i Danmark. Han kallar attentatet för "en feg attack mot det öppna samhället".

- Mina tankar går till de drabbade polismännen och den mördades familj. Jag har försäkrat mig om att polisen vidtagit alla åtgärder för att skydda Sverige och för att assistera Danmark och den danska polisen om det skulle behövas, säger Anders Ygeman till Expressen.

Han säger att han redan efter attentatet mot Charlie Hebdo i Paris betonade vikten av att vidta alla möjliga åtgärder för att skydda det öppna samhället, och att vi måste tänka tanken att detta skulle kunna hända i Sverige.

- Något som understryks av attacken i Köpenhamn, konstaterar han. Vi gör allt vi kan, vidtar varje nödvändig åtgärd för att skydda mot den här typen av händelse. Det är ytterst svårt att skydda sig mot en gärningsman som är beredd att offra sitt eget liv för att skada andra. Vi kan inte skydda oss mot allt, men vi kan göra allt för att skydda det öppna samhället.

"Gör en genomlysning"

Anders Ygeman säger att man arbetar med en ny nationell strategi mot terrorismen som ska vara klar före sommaren.

- Det handlar om både förebyggande åtgärder mot terrorism och mot utländska stridande som återvänder till Sverige.  Vi gör också en genomlysning av de verktyg som polis och säkerhetspolis har till sitt förfogande och ser om de behöver skärpas.

På tisdag åker Anders Ygeman till Washington, inbjuden av Barack Obama. Han ska delta i en konferens i Vita huset om hur man gemensamt kan bekämpa terrorismen.

Anders Ygeman säger att Säkerhetspolisen avvärjt två terrorhot mot Sverige i närtid, men vill inte gå in på vad hoten rörde sig om eller när hoten var aktuella.

- Vi har valt att inte kommentera dem. Skälet är att det skulle kunna avslöja de metoder vi använder för att komma åt dem som kan utföra hot mot Sverige och svenska intressen, förklarar han.