Löfven om migranter: "Inte Sveriges ansvar"

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att det i första hand är migranternas hemländer som har ansvaret.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Migrantlägret i Malmö som nu rivs.

EU-MIGRANTER. Grindarna har slagits igen och rivningen av migrantlägret i Malmö har påbörjats.

Boende och aktivister kräver nu svar på var migranterna ska bo.

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att det i första hand är migranternas hemländer som har ansvaret.

– Det (avhysningen) ska självklart genomföras med respekt för de mänskliga rättigheterna, men det är också så att man får inte bosätta sig var som helst i Sverige. Det får inte de som bor i Sverige, det får inte du eller jag göra, då måste lagen gälla lika för alla, säger han till TT.

Stefan Löfven poängterar att det i stor utsträckning handlar om EU-migranter från Rumänien och Bulgarien.

– Där har vi ju ett samarbetsavtal med Rumänien och jobbar på ett tillsammans med Bulgarien. De får komma hit självfallet och vara här en tid, men i det långa loppet är det deras egna länder som måste ta ansvar för att de får arbete, utbildning, och bostad i sitt land. Det har inte Sverige ansvar för, säger Löfven.

Inte ändra sitt beslut

Under morgonen hade migranterna tvingats lämna lägret på en ödetomt i stadsdelen Sorgefri. Tillsammans med aktivister marscherade de in mot centrala Malmö för att protestera mot beslutet att riva lägret. Efter en stund kom Carina Nilsson (S), kommunalråd med ansvar för sociala frågor, ut på trappan till stadshuset.

– Jag har full förståelse för att man framför de här synpunkterna men vi kommer inte att ändra våra beslut för det, säger Carina Nilsson till TT.

Grindarna till lägret har nu slagits igen. Rivningen har påbörjats med hjälp av grävmaskiner och kranbilar. Bärgningsbilar har lyft bort fordon.

– Tanken är att tomten ska städas och sen ska det byggas bostäder. Det har vi full politisk enighet i, säger Carina Nilsson.

Det var strax före klockan fem på morgonen som polisen inledde sin insats mot det illegala lägret. Uppemot 100 personer hade samlats utanför boplatsen och lagt upp madrasser framför ingången. Ett mycket stort antal poliser kom dit och drog i väg aktivister som utövade passivt motstånd, samt flyttade bort madrasserna för att ta sig in.

"Inget hem"

Utanför avspärrningarna satt Franscesca från Rumänien. Hennes kamrater hade gråtande släpats ut av polis. Nu har de ingenstans att ta vägen, enligt henne.

– Bara parken. Inget hem.

Hon är inte ensam om att fråga sig var migranterna nu ska ta vägen.

– Sociala resursförvaltningen och Malmö stad har anordnat evakueringsboende och de kan vända sig till sociala resursförvaltningen för att söka hjälp, bland annat till hemresa, säger Jeanette Silow, avdelningschef för miljö- och hälsoskyddsavdelningen i kommunen.

Frågan är dock var de ska bo nästa vecka.

– Man måste planera sitt boende när man reser för att söka arbete, säger Carina Nilsson.

Det gick lugnt till när de sista migranterna lämnade lägret vid halv tio-tiden, men tidigt under insatsen rådde en upprörd stämning när många demonstranter befann sig utanför grindarna. En person greps för våldsamt motstånd, och en polis skadades lindrigt i samband med händelsen.

– Jag tycker att det är fruktansvärt det som sker här. De som avvisas har ingenstans att ta vägen, sade Maria Persdotter.

Som i Frankrike

Hon forskar kring hur fattiga EU-migranters närvaro i Sverige hanteras av svenska politiker och tycker att det som händer i Malmö påminner om avhysningen av romer i Frankrike 2010.

– Många svenska politiker fördömde då franska myndigheters agerande.

En av aktivisterna, som inte vill uppge sitt efternamn, berättade att polisen använde våld mot demonstranterna utanför lägret.

– Det var hotfull stämning från början. De omringade oss, började släpa iväg folk, släpade dem genom gruset. De som de tyckte gjorde motstånd fick ta emot knytnävsslag, säger Samuel, som väntat på att polisen skulle dyka upp i ett och ett halvt dygn.

En aktivist som släpats ut från lägret låg avsvimmad och undersöktes tidigare i morse av ambulanspersonal.

TT

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!