Löfven reder upp efter bråket om antisemitism

Stefan Löfven (S) kommer till Malmö för att reda ut bråket kring SSU och kravet på att ”krossa sionismen”.
Foto: PATRICK TRÄGÅRDH
Det var under 1 maj-demonstrationen som SSU skanderade slagord som upplevdes som antisemitiska.
Foto: JENS CHRISTIAN
SSU:s ordförande i Malmö, Electra Ververidis, har lovat att inte sjunga ramsan fler gånger.
Foto: PRIVAT

Efter bråket om att SSU sjungit ”krossa sionismen” kommer Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven till Malmö. Han ser allvarligt på det som hänt.

– Han ska träffa ledande företrädare för S i Malmö och framföra partiledningens syn på det som hänt, säger Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander.

Judiska församlingen i Malmö var starkt kritisk mot SSU sedan deltagare i 1 maj-tåget skanderat ”krossa sionismen”.

Ilmar Reepalu, S, som tidigare varit kommunstyrelsens ordförande i Malmö, gick alldeles före SSU:arna i tåget utan att ta avstånd från formuleringarna.

Händelsen väckte stor uppmärksamhet. Joakim Sandell, ordförande för Malmös socialdemokrater, framförde en officiell ursäkt till Judiska församlingen.

S bad om ursäkt

Efter en vecka gjorde även SSU:s ordförande i Malmö, Electra Ververidis, ett slags ursäktande kommentar.

”Vi är ledsna över att de judiska församlingarna och dess medlemmar tagit illa vid sig. Vi kommer därför inte sjunga denna ramsa mer”, skrev hon på Facebook.

Men stormen har inte lagt sig. Ny kritik i samma ärende kom från den unga judiska kvinnan Salomea som framträdde i TV4:s Nyhetsmorgon på onsdagen.

Hon berättade om sina erfarenheter av judehatet i Malmö – och nämnde även att hon träffat Stefan Löfven och pratat om problemen.

Till Malmö på fredag

”Han ska träffa SSU i Malmö i helgen så jag hoppas att han pratar med dem om det då”, sa Salomea i Nyhetsmorgon.

Stefan Löfvens pressekreterare Gösta Brunnander bekräftar att S-ledaren kommer till Malmö på fredag.

Enligt Brunnander ska han dock inte träffa representanter för SSU. Men Löfven kommer definitivt att ha synpunkter på bråket.

– Han kommer att träffa ledande företrädare för S i Malmö och framföra partiledningens syn på det som hänt, förhöra sig om planerade åtgärder och hur det gått, säger Gösta Brunnander.

Tycker det är allvarligt

Pressekreteraren förklarar att det är en principsak.

– Inom socialdemokratin råder vissa normer och värderingar. Det ska aldrig råda något tvivel om att Socialdemokraterna står upp mot antisemitism. Om dessa värderingar inte följs måste partiledningen markera väldigt tydligt. Det är Stefan Löfvens linje.

– Han tycker det är så pass allvarligt att ha ser anledning att själv åka ner och markera detta och förhöra sig om hur man lägger upp arbetet, säger Gösta Brunnander.

Löfven ska även göra ett offentligt framträdande.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!