Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Löfven om antisemitismen i Malmö: ”Måste ta ansvar”

Löfven: ”Vi behöver satsa mer på judisk kultur i Sverige”.
Stefan Löfven (S) intervjuas av Kvällspostens Jenny Strindlöv.
Foto: Fritz Schibli
Stefan Löfven (S) är Sveriges statsminister.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Stefan Löfven (S) besöker Malmö under måndagen och tisdagen.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Stats- och regeringschefer från hela världen är under veckan på plats för att delta i Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism.

Statsminister Stefan Löfven (S) menar att Malmö sticker ut positivt vad gäller kampen mot antisemitism. 

– Här har man en kommunledning som vill bekämpa antisemitism och som har en bra dialog och ett bra samarbete med judiska församlingen för att göra just det, säger han till Kvällsposten. 

Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism kommer äga rum på onsdagen. 

Stats- och regeringschefer från ett 50-tal länder är inbjudna, och dessutom ska bland andra FN:s generalsekreterare António Guterres och Europeiska rådets ordförande Charles Michel tala. 

Redan på måndagen är statsminister Stefan Löfven (S) på plats i Malmö. 

– Malmö ville göra arrangera den här konferensen och vi tyckte att det var ett mycket bra val, och därför är vi här nu, säger han till Kvällsposten. 

Enligt mätningar som Stefan Löfven refererar till så är antisemitismen i Sverige ett mindre problem än i många andra länder.

– Men den finns, och all sådan antisemitism är för mycket. Dessutom är den ökande, liksom den är runtom i Europa och runtom i världen och därför måste vi göra allt vi kan för att den här mörkaste delen av mänskligheten aldrig glöms bort. Vi är inte vaccinerade mot sånt för evigt utan vi måste själva ta ansvar för det, säger Stefan Löfven.

Säkerhetspådraget under konferensen är enormt.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S) tillsammans med Katrin Jammeh Stjernfeldt och Anna Ekström.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S) besöker Malmö under måndagen och tisdagen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven (S) tycker det är viktigt att bekämpa antisemitism.
Foto: FRITZ SCHIBLI

”Malmö utmärker sig”

Uppfattar du att problemen med antisemitism är större i Malmö än i andra svenska städer?

– Jag kan inte säga exakta andelen i Malmö men Malmö har själv sagt det att ”jo, här finns de problemen”. Men det har vi inte bara i Malmö, det finns i andra delar av Sverige. Vi har antisemitism i en del av vänsterrörelsen, konstigt nog. Vi har den bland högerextremister och i islamistiska rörelser. Den finns i olika delar av vårt samhälle. Oavsett vilken del den är i så är det fel. Vi accepterar inte antisemitism i Sverige, därför ska den bekämpas. 

Malmö dras med en historia präglad av antisemitiska problem – inte minst inom Socialdemokraterna – men Stefan Löfven menar att staden i dag sticker ut också positivt. 

– Här har man en kommunledning som bestämt sig för att bekämpa antisemitism och som har en bra dialog och ett bra samarbete med judiska församlingen för att göra just det. Så man kan säga att Malmö utmärker sig på det sättet också, att man faktiskt tar tag i problemen. 

Ska främja judisk kultur

Samtliga länder får i samband med konferensen avge konkreta löften om hur man ska arbeta för att bekämpa antisemitismen. 

För Sveriges del kommer man öppna ett nytt museum i Stockholm till hågkomst av Förintelsen och för att uppmärksamma berättelserna från de människor som överlevde och kom till Sverige. 

– Vi kommer också att satsa mer på forskning. Vi behöver veta mer om detta för att bekämpa det på ett bättre sätt. Utbildning är ytterligare en sak och sen kommer vi öka resurserna för säkerhet till de judiska församlingarna.

– Vi kommer också att främja den judiska kulturen. vi behöver bli bättre på att förstå judisk kultur och det judiska livet som en del av vårt samhälle. 


Anna Ekström om antisemitismen: ”Hög tid att vi agerar”

I veckan hålls Malmö internationella forum om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!