Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lockade tiggare till Malmö – tog alla deras pengar

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige.
Männen tvingades att tigga tolv timmar per dag. Sedan fick de lämna över alla pengar till 34-åringen. Foto: TT NYHETSBYRÅN
I tingsrätten friades 34-åringen helt. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Men dömdes sedan i hovrätten. Foto: LASSE SVENSSON

Den 34-årige rumänske mannen lockade två lansmän till Malmö med löfte om ett bättre liv.

Tolv timmar per dag tvingades männen att tigga och fick sedan lämna ifrån sig alla pengar till 34-åringen. Annars hotade han med att döda dem.

Nu döms 34-åringen till fängelse, skriver Sydsvenskan.

Den nu dömde 34-åringen träffade de två männen på en tågstation i en rumänsk stad. Över en bit mat berättade han att männen kunde få ett bättre liv om de tiggde i Sverige.

34-åringen lovade han att han kunde ta de två männen till Sverige. Kostnaden för resan kunde de betala i efterhand med de pengar de tiggde ihop.

Väl i Malmö visade 34-åringen männen ett härbärge de kunde sova och ett stödcenter där de kunde få mat. Han berättade också var de kunde tigga, skriver Sydsvenskan. 

Tiggde 12 timmar per dag

Men i februari i år uppstod bråk mellan de tre männen. 34-åringen krävde att männen skull tigga mer.

Personal på stödcentret överhörde hela samtalet och slog larm till polisen.

I förhör berättade de två rumänska männen att de kände sig kontrollerade av 34-åringen. De tiggde 12 timmar och vågade inte gå därifrån.

Varje kväll krävde 34-åringen att männen skulle lämna över alla pengar de tiggt ihop. Annars skulle han döda dem, hotade 34-åringen.

Friades i Malmö tingsrätt

I april gick fallet upp i tingsrätten. Men 34-åringen, som stod åtalad för människohandel, friades. Tingsrätten ansåg att det var osannolikt att männen inte vågade gå emot 34-åringen, skriver Sydsvenskan.

Men nu väljer hovrätten att gå emot tingsrättens dom.

Hovrätten anser att det står helt klart att 34-åringen genom vilseledning rekryterat de två männen och sedan utnyttjat dem i tiggeriverksamhet.

34-åringen döms till ett år och sex månaders fängelse för människohandel. Mannen kommer också att utvisas och får även ett återreseförbud på fem år.