Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ljuset efter Elliots död – nu väntar föräldrarna barn igen

Barnmorskan åtalades för att Elliot fått hjärnskador.
Johanna är gravid i 26:e veckan med Elliots lillasyster.
Foto: Privat
Elliot dog kort efter sin ettårsdag.

Johanna Adolfsson och sambon Jakob har haft några tuffa år med sonen Elliots död och den rättegång som följde mot barnmorskan.

Nu lämnar de det hemska bakom sig och ser fram emot att snart välkomna ett nytt liv till världen – Elliots lillasyster.

– Det känns både som en ny början men även som en fortsättning, säger Johanna Adolfsson, 28.

Kvällsposten har vid flera tillfällen berättat om fallet med Elliot som dog bara några dagar efter sin ettårsdag år 2017. Troligen dog han på grund av den hjärnskada han fått under förlossningen, efter att en barnmorska begått allvarliga fel. 

För bara några dagar sedan dömdes barnmorskan för grovt vållande till kroppsskada. 

Fallet har väckt enormt mycket uppmärksamhet både inom vården och hos allmänheten, men föräldrarna Johanna och Jakob i Kristianstad, känner mest lättnad att det hela är över.

– Nu kan vi fokusera på allt som var bra med Elliot, innan har vi behövt fokusera på allt det som varit jobbigt, säger Johanna Adolfsson.

Lillasyster i början av juni

De kan nu fokusera på att se fram emot att en ny tid tar vid – i början av juni är nämligen Elliots lillasyster beräknad att födas.

– Det känns både som en ny början men även som en fortsättning. Elliot kommer ju alltid finnas hos oss och vi kommer alltid prata om honom med hans lillasyster. Men han kommer ju inte tillbaka och nu blir vi en liten familj igen, säger Johanna Adolfsson. 

Trots de jobbiga minnena från allt som hänt känner mamman ingen tvekan inför att även föda sitt andra barn på CSK i Kristianstad.

– Jag känner mig helt trygg i att föda mitt barn i Kristianstad med den vård som finns där. Det som hände oss var ju extremt ovanligt, det var jätteotur, säger Johanna Adolfsson.

Elliot med mamma Johanna.
Foto: Privat

”Rädd att hitta mitt barn död”

Föräldrarna kommer delvis ställas in för en helt ny situation, när de för första gången får vårda ett förhoppningsvis helt friskt barn.

– Det är lite speciellt för vi vet ju bara hur det är att ha ett sjukt barn. Även om det så klart är tufft att vara förälder kommer vi nog inte tycka att det är lika tufft nu. Vi har gått igenom världens största helvete. Men klar att jag alltid kommer vara rädd för att hitta mitt barn död i sängen, säger Johanna Adolfsson.

Det var det som hände i december 2017, något som mamman alltid kommer bära med sig. Hon tänker redan på hur hon ska berätta för lillasyster vad som hände hennes storebror. 

– Någon gång kommer hon också tycka att det är jobbigt att hennes storebror är död. Vi har väldigt mycket att berätta om Elliot för henne, säger Johanna Adolfsson.

Hon har haft en problemfri graviditet och är nu i vecka 26. Föräldrarna har redan hunnit förbereda en hel del och ser fram emot att välkomna henne till världen. Trots händelsen som för alltid förändrat dem.

– Nu för tiden tänker jag inte så mycket framåt längre. Jag lever mest för dagen och har lärt mig att inte ta saker så hårt utan bara leva och njuta av stunden, säger Johanna Adolfsson.

Dagens största nyheter: