Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ljungby - kommunen med stake?

Staden med stake - det blev för mycket för smålänningarna.
LJUNGBY. Skylten som hälsar folk välkomna till Ljungby ska föreställa Flickorna i Småland.
Men bilisterna på E 4 tänker på något helt annat när de susar förbi - och det inte är det söta jungfrur.
- Ljungby - staden med stake. Det trodde jag de menade, säger en bilist.
Politiker och turistfolk menade så väl när man satsade ansenliga belopp på en ny symbol för kommunen. Budskapet med de båda flickorna bland lingontuvor skulle vara mjukt och välkomnande och få bilisterna på E 4:an att stanna till. För sent upptäckte man katastrofen: på lite avstånd såg det hela ut som en eregerad penis med tillbehör.

Rena sexchocken

Förvånade skrattsalvor bland bilister på E4 ackompanjerades av indignerade insändare i lokalpressen. Är denna hemska fallossymbol det första som ska möta våra gäster, undrade en. Rena sexchocken!, ansåg en annan. Pinsamheten var flera gånger uppe till diskussion bland kommunens politiker och våren 2003 fick Arne Johansson (c) nog och skrev en motion om att skyltarna måste bytas ut. Den antogs direkt och turistchef Eva Simonsson fick i uppdrag att skapa nya skyltar. Tillsammans med fotografen Hanna Johansson och formgivarna Patrik Nilsson och Pehr Nihl funderade hon på vad som var typiskt för Ljungby.

Samma budskap?

- Vi har unika färgsättningar, vacker natur och rik kultur. Till det ville jag knyta ett budskap, välkommen, säger hon. I går började man plocka ned de gamla skyltarna och sätta upp de nya. - De ska tala om vad vi vill här i Ljungby, säger Simonsson. Vissa lustigkurrar tycker att även de förra berättade om den saken, men det håller inte turistchefen riktigt med om.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!