Det var för fyra år sedan som måsarna började bli fler och lät allt mer på den lilla ön i Skärsjön i Markaryd.
– Beståndet ökar för varje år och nu är det ungefär 300 måsar som häckar från mars till juli, det är ett konstant skrikande. Den bästa tiden på sommaren sitter vi med ljud som gör att vi inte kan sova på nätterna, säger Pernilla Englund som bor med sin familj nere vid sjön.
Familjen har tillsammans med sina grannar drivit frågan om att bli av med måsarna i fyra år. Pernilla Englund berättar att kommunen tillsammans med de boende har försökt med skrämselballonger, stora röda ballonger med ögon som en rovfågel, samt spelat upp ljud av en skrattmås som blir attackerad av en rovfågel. Det fungerade men fick avbrytas eftersom andra grannar klagade.
En nyckelart
Kommunen har ansökt hos länsstyrelsen om dispens från artskyddsförordningen för att kunna "... förstöra djurens fortplantnings- och boplatser ...". Det vill kommunen göra genom att ta bort tre fjärdedelar av ön och därmed göra den mindre attraktiv för fåglarna.
Men länsstyrelsen säger nej. Kommunens skäl, att det handlar om "hänsyn till allmän hälsa och säkerhet" håller inte. Länsstyrelsen menar att den dispenspunkten måste ha "ett allt överskuggande allmänintresse" av typen större infrastrukturprojekt. Länsstyrelsen skriver också att skrattmåsen är på tillbakagång i Sverige och att fågeln är "en nyckelart vars kolonier ger skydd åt flera andra häckande sjöfågelarter med vikande populationstrend."
Besvikna familjer
Pernilla Englund berättar att de närboende familjerna är besvikna på kommunens agerande och upplever inte att den har gjort tillräckligt.
– Måsarna dyker mot oss och barnen och katterna är livrädda, de blir attackerade så fort de går ner mot sjön, säger hon.
Kommunen har överklagat länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen i Växjö.