Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Ljudet är tortyr" – de
plågas av skrattmåsar

Skrattmåsarna förstör familjens lugn och nattsömn. Bilden är tagen före samtliga måsar anlänt för säsongen och innan alla äggen kläckts
Foto: Privat
Vuxna från vänster: Conny och Pernilla Englund tillsammans med grannarna Peter och Annika Persson.Barnen från vänster: Theodor, Alice och Noel Englund tillsammans med grannen Erik Persson.
Foto: Privat

I flera år har familjerna vid Skärsjön i Markaryd plågats av skrattmåsarnas skri. Kommunen vill ta bort en stor del av fåglarnas häckningsö – men länsstyrelsen säger nej. Nu kan det hela bli ett fall för mark- och miljödomstolen.

– Det konstanta ljudet är tortyr, säger Pernilla Englund som bort i området.

Det var för fyra år sedan som måsarna började bli fler och lät allt mer på den lilla ön i Skärsjön i Markaryd.

– Beståndet ökar för varje år och nu är det ungefär 300 måsar som häckar från mars till juli, det är ett konstant skrikande. Den bästa tiden på sommaren sitter vi med ljud som gör att vi inte kan sova på nätterna, säger Pernilla Englund som bor med sin familj nere vid sjön.

Familjen har tillsammans med sina grannar drivit frågan om att bli av med måsarna i fyra år. Pernilla Englund berättar att kommunen tillsammans med de boende har försökt med skrämselballonger, stora röda ballonger med ögon som en rovfågel, samt spelat upp ljud av en skrattmås som blir attackerad av en rovfågel. Det fungerade men fick avbrytas eftersom andra grannar klagade.

En nyckelart

Kommunen har ansökt hos länsstyrelsen om dispens från artskyddsförordningen för att kunna "... förstöra djurens fortplantnings- och boplatser ...". Det vill kommunen göra genom att ta bort tre fjärdedelar av ön och därmed göra den mindre attraktiv för fåglarna.

Men länsstyrelsen säger nej. Kommunens skäl, att det handlar om "hänsyn till allmän hälsa och säkerhet" håller inte. Länsstyrelsen menar att den dispenspunkten måste ha "ett allt överskuggande allmänintresse" av typen större infrastrukturprojekt. Länsstyrelsen skriver också att skrattmåsen är på tillbakagång i Sverige och att fågeln är "en nyckelart vars kolonier ger skydd åt flera andra häckande sjöfågelarter med vikande populationstrend."

Besvikna familjer

Pernilla Englund berättar att de närboende familjerna är besvikna på kommunens agerande och upplever inte att den har gjort tillräckligt.

– Måsarna dyker mot oss och barnen och katterna är livrädda, de blir attackerade så fort de går ner mot sjön, säger hon.

Kommunen har överklagat länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Detta har hänt

Familjen Englund och fyra av deras grannar som bor mindre än 150 meter från ön i Skärsjön störs allt mer av måsarna som blir fler och mer högljudda. Enligt Pernilla Englund har det som från början bara var ett gungfly växt till en ö som bara växer, nu är den cirka 400 kvadratmeter.

För fyra år sedan kontaktade de Markaryd kommun för att få den att åtgärda problemet. Kommunen har bland annat ordnat vassbeklädda flottar i en våtmark i närheten för att få fåglarna att häcka där, något som måsarna ratade.

Kommunen lämnade i december 2013 in en anmälan till länsstyrelsen om att få avlägsna de organiska delarna av ön för att göra den mindre och på så viss minska störningsmomentet. Länsstyrelsen ska ha meddelat i beslut att den inte hade något emot det så länge kommunen vidtog försiktighet och fick den dispens från artskyddsförordningen som krävs. Länsstyrelsen avslog sedan kommunens dispensansökan eftersom skälet att åtgärden skulle göras av "hänsyn till allmän hälsa och säkerhet eller av andra tvingande skäl som har ett allt överskuggande allmänintresse" inte uppfylldes.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!