Skrattmåsarna förstör familjens lugn och nattsömn. Bilden är tagen före samtliga måsar anlänt för säsongen och innan alla äggen kläckts Foto: PrivatSkrattmåsarna förstör familjens lugn och nattsömn. Bilden är tagen före samtliga måsar anlänt för säsongen och innan alla äggen kläckts Foto: Privat
Skrattmåsarna förstör familjens lugn och nattsömn. Bilden är tagen före samtliga måsar anlänt för säsongen och innan alla äggen kläckts Foto: Privat
Vuxna från vänster: Conny och Pernilla Englund tillsammans med grannarna Peter och Annika Persson. Barnen från vänster: Theodor, Alice och Noel Englund tillsammans med grannen Erik Persson. Foto: PrivatVuxna från vänster: Conny och Pernilla Englund tillsammans med grannarna Peter och Annika Persson. Barnen från vänster: Theodor, Alice och Noel Englund tillsammans med grannen Erik Persson. Foto: Privat
Vuxna från vänster: Conny och Pernilla Englund tillsammans med grannarna Peter och Annika Persson.
Barnen från vänster: Theodor, Alice och Noel Englund tillsammans med grannen Erik Persson. Foto: Privat

"Ljudet är tortyr" – de
plågas av skrattmåsar

Publicerad

I flera år har familjerna vid Skärsjön i Markaryd plågats av skrattmåsarnas skri. Kommunen vill ta bort en stor del av fåglarnas häckningsö – men länsstyrelsen säger nej. Nu kan det hela bli ett fall för mark- och miljödomstolen.

– Det konstanta ljudet är tortyr, säger Pernilla Englund som bort i området.

Det var för fyra år sedan som måsarna började bli fler och lät allt mer på den lilla ön i Skärsjön i Markaryd.

– Beståndet ökar för varje år och nu är det ungefär 300 måsar som häckar från mars till juli, det är ett konstant skrikande. Den bästa tiden på sommaren sitter vi med ljud som gör att vi inte kan sova på nätterna, säger Pernilla Englund som bor med sin familj nere vid sjön.

Familjen har tillsammans med sina grannar drivit frågan om att bli av med måsarna i fyra år. Pernilla Englund berättar att kommunen tillsammans med de boende har försökt med skrämselballonger, stora röda ballonger med ögon som en rovfågel, samt spelat upp ljud av en skrattmås som blir attackerad av en rovfågel. Det fungerade men fick avbrytas eftersom andra grannar klagade.

En nyckelart

Kommunen har ansökt hos länsstyrelsen om dispens från artskyddsförordningen för att kunna "... förstöra djurens fortplantnings- och boplatser ...". Det vill kommunen göra genom att ta bort tre fjärdedelar av ön och därmed göra den mindre attraktiv för fåglarna.

Men länsstyrelsen säger nej. Kommunens skäl, att det handlar om "hänsyn till allmän hälsa och säkerhet" håller inte. Länsstyrelsen menar att den dispenspunkten måste ha "ett allt överskuggande allmänintresse" av typen större infrastrukturprojekt. Länsstyrelsen skriver också att skrattmåsen är på tillbakagång i Sverige och att fågeln är "en nyckelart vars kolonier ger skydd åt flera andra häckande sjöfågelarter med vikande populationstrend."

Besvikna familjer

Pernilla Englund berättar att de närboende familjerna är besvikna på kommunens agerande och upplever inte att den har gjort tillräckligt.

– Måsarna dyker mot oss och barnen och katterna är livrädda, de blir attackerade så fort de går ner mot sjön, säger hon.

Kommunen har överklagat länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen i Växjö.

Jennie Aquilonius

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag