Lars Vilks livvakt sköt med kpist – inne i bilen

Kpisten som avlossades var av modellen MP 5. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: Paul Hennessy
Livvakten har nu anmälts till polisens personalansvarsnämnd.
Foto: Tomas Leprince
Lars Vilks säger själv att han inte känner till händelsen.
Foto: Mats Endermark

Lars Vilks livvakt hade precis fått en kpist – men när han satt i en bil med sina kolleger gick det snett.

Han råkade klämma åt avtryckaren och avlossa ett skott inuti i bilen – utanför Vilks hus.

– En polis som ingick i Vilks livvaktsstyrka hanterade ett vapen lite ovarsamt så att det brann av ett skott, säger åklagare Bengt Landahl.

Den potentiellt livsfarliga händelsen inträffade i februari i år.

Fem livvakter befann sig i närheten av Lars Vilks bostad i nordvästra Skåne för att följa honom till bostaden. Efter terrorangreppet i Paris 2014 hade livvakterna bett om att få bli utrustade med kpistar av modellen MP 5.

Av anmälan till polisens personalansvarsnämnd framgår att livvakten inte kände sig helt trygg med sitt nya vapen. Så sent som ett par dagar innan händelsen hade livvakten övat med vapnet i en skjuthall – men han hade aldrig övat med det inuti i en bil.

Vid tillfället för vådaskottet befann han sig däremot i en bil tillsammans med två kolleger – de andra livvakterna satt i en annan bil.

När livvakten skulle öppna bakdörren gick ett skott från kpisten av och träffade precis mellan bak- och framdörren. Eftersom bilen var förstärkt har kulan stannat inuti bilen – men kollegerna klarade sig.

– I det här fallet har ju ingen på något sätt kommit till skada, det är viktigt att säga, säger polismästaren Jan Olofsson.

Åklagaren Bengt Landahl höll i förundersökningen, men den har lagts ner.

– En polis som ingick i Vilks livvaktsstyrka hanterade ett vapen lite ovarsamt så att det brann av ett skott, säger han.

Livvakten: "Mycket irriterad över det inträffade"

Det är oklart exakt hur det kommit sig att kpisten avlossades. Livvakten själv tror att en patron har hamnat i patronläge när han tog upp vapnet ur ryggsäcken, eftersom han behövde rycka i vapnet flera gånger för att få ur det ur fodralet.

Han ska därefter ha placerat kpisten i knät och råkat få in ett finger vid avtryckaren. När han skulle öppna bildörren gjorde han det genom att trycka ner handtaget med ett finger.

Det var då skottet avlossades. Inspektören tror själv att hans andra finger reflexmässigt har gjort samma rörelse som det han försökte öppna bildörren med.

Livvakten "känner sig mycket irriterad över det inträffade" enligt anmälan och säger att han kan ha hanterat sitt vapen fel på grund av stress över dels den farliga platsen han befann sig på, dels stress över arbetsuppgifter den kommande dagen. Polismyndigheten anser att påföljden för livvakten ska bli löneavdrag.

– Det här är en rutinmässig hantering av den här typen av ärenden, säger polismästaren Jan Olofsson.

Han säger också att situationen är ovanlig.

– Det är ovanligt om man uttrycker det så, det är ovanligt med den här typen av vådaskott. Men när de väl händer gör man bedömningen att det ska prövas av personalansvarsnämnden.

Lars Vilks var själv inte i närheten när vådaskottet brann av. Kvällsposten har varit i kontakt med honom och han säger att han inte känner till händelsen överhuvudtaget.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!