Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livstids fängelse för mordet på Claudia, 29

29-åriga Claudia Quiroz Alvarado ströps av sin pojkvän i stadsparken i Oskarshamn lucianatten 2015.
Foto: PRIVAT
Omar Ali Abdalsalam döms till livstids fängelse.
Foto: Polisen / UR FÖRUNDERSÖKNING
Under rättegången erkände 24-åringen strypgreppet på Claudia.
Foto: PRIVAT

29-åriga Claudia Quiroz Alvarado ströps av sin pojkvän i stadsparken i Oskarshamn lucianatten 2015. Nu döms Omar Ali Abdalsalam, 24 till livstids fängelse och utvisning för mord och mordförsök.

Den sista kvällen i livet var Claudia, pojkvännen och några kompisar på nattklubben La Scala i Oskarshamn. Under rättegången vittnade kompisar och boende om att paret bråkade under kvällen. Claudia var trött på pojkvännen och ville göra slut. Bland annat kastade hon sin förlovningsring i marken.

Vittnen har även berättat att det bråkande paret synts vid Stadsparken. Och det var där vid scenen som Omar Ali Abdalsalam tog ett stryptag på flickvännen. Ett stryptag som han inte släppte förrän det var för sent. Efter mordet släpade han Claudias kropp över det frostiga gräset till en mörkare del av parken och ringde bekanta för att få hjälp att frakta kroppen från platsen. 

Greps på sjukhuset

24-åringen körde först hem till sin familj med kroppen, men där övertalades han att åka vidare till akutmottagningen på sjukhuset. En omväg som tog en dryg timme. Sjukhuspersonalen kämpade för att få liv i Claudia men förgäves. De fattade snart misstankar mot pojkvännen som greps på plats.

Under rättegången erkände 24-åringen strypgreppet. Pojkvännen, som dömts för våldsbrott tidigare, hävdade att han drabbas av blackouter när han blir slagen i ansiktet. Blackouter som gör honom våldsam. Han erkände alltså att han strypt henne men nekade till mord.

Centimeter från döden

Domen gäller även ett mordförsök i Oskarshamn från förra sommaren. Då knivhögg Omar Ali Abdalsalam en man som gått emellan när han slog Claudia på ett uteställe tidigare under kvällen. 

– Han visste verkligen vad han skulle hugga efter, Han högg ju verkligen för att döda mig, för att ta mitt liv, berättade offret Max i TV 4:s Brottsplats Sverige.

– Läkaren sa att jag var ungefär en centimeter från döden.

Förutom livstids fängelse ska Omar Ali Abdalsalam utvisas ur landet.

Claudias familj tog del av beskedet genom sitt målsägandebiträde Fredrik Liljeblad efter att domen meddelats.

– Jag har tagit del av domslutet och pratat kort med mina klienter om det, säger Fredrik Liljeblad.

– Det är ju en dom som går helt på åklagarens och mina klienters linje. På det sättet känns det skönt att få ett avslut i tingsrätten. 

– Men jag utgår från att det är en dom som kommer att överklagas, så att det blir en ny tur. Men den är troligtvis familjen inte involverad i på samma sätt som tingsrättsförhandlingarna. Så i viss mån är det väl en lättnad för dem att det har kommit så här långt.

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar.​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!