Livshotande skador efter bilkrasch i Malmö

"Jag drog snabbt av mig jackan och virade den runt honom och lade ner honom på marken", säger vittnet Jelena Mestrovic.
Här fraktas en av de inblandade bilarna bort.
Foto: Christian Örnberg
Den svåra bilkraschen i Malmö inträffade efter en vild biljakt. Tre personer uppges ha skadats.
Foto: Läsarbild
Enligt ett vittne ska två personerna ha hamnat under bilen.
Foto: Christian Örnberg
Kristoffer blev vittne till bilkraschen. "Vi såg hur bilen kom i över 100 från konserthuset, den flög liksom, alla hjul var i luften, sen kraschade den här. Det var en stor smäll sen kom liksom en rökpelare upp," säger han.
Foto: Christian Örnberg
Ett stort polispådrag samt räddningstjänst och ambulans var snabbt på plats.
Foto: Christian Örnberg
Polisen spärrade av ett större område efter påkörningen och inledde jakten på de två personer som ska ha flytt från bilen efter kraschen.
Foto: Läsarbild
Yttre befäl Conny Strömberg vid olycksplatsen.
Foto: Christian Örnberg
1 / 9

En biljakt i centrala Malmö på onsdagseftermiddagen slutade i en tragedi. En bil som jagades av polis kraschade i våldsam hastighet in i parkerade bilar, varav en ska ha slungats upp i luften och träffat fotgängare på trottoaren, som enligt vittnen hamnade under bilen.

Tre personer skadades vid olyckan – en mamma och hennes son med livshotande skador och ytterligare en kvinna med skador som bedöms som lindriga.

– Barnets tillstånd har blivit lite bättre, men mammans skador är fortfarande livshotande, säger Sara Frostberg-Lowery, pressekreterare på Region Skåne.

Påkörningen inträffade i närheten av Folkets hus på Amiralsgatan och ett område mellan Nobeltorget och Norra Grängesbergsgatan spärrades av.

Kraschen föregicks av en biljakt, berättar Conny Strömberg, yttre polisbefäl på platsen. Enligt honom skulle polisen stoppa bilen för rutinkontroll, längre norrut på Amiralsgatan när den plötsligt avvek – och körde därifrån i hög hastighet. Polisen lyckades inte hålla jämna steg med den flyende bilen, men fortsatte ändå i dess riktning.

– När de kommer till korsningen Lantmannagatan och Amiralsgatan ser de ett stort, vitt moln längs husväggen. De kör fram, ser att många är skadade och påbörjar livräddande åtgärder, säger Conny Strömberg.

Ett vittne som körde ett tiotal meter framför berättar för Kvällsposten hur han hörde en kraftig smäll bakom sig.

– Jag trodde först att det var en bomb, det smällde rejält, säger han.

Men han såg direkt att det var en bil som i hög hastighet kraschat in i andra bilar.

– Bilen kraschade in i parkerade bilar så att en parkerad bil slungades upp i luften, flög sju-åtta meter och landade på trottoaren, säger vittnet.

– Det gick riktigt fort och poliserna måste ha varit efter bilen, de var här på några sekunder.

Polisen bekräftar att man kört efter bilen för att utföra en kontroll, men vill inte säga varför bilen skulle kontrolleras.

"Folk försökte lyfta bilen"

På trottoaren fanns flera personer. Två av dem ska ha fått bilen över sig och ytterligare en skadats.

– Folk sprang dit och försökte lyfta upp bilen, säger vittnet.

Samtliga tre personer som skadades fördes omedelbart till sjukhus. En mamma med sitt spädbarn har livshotande skador och fördes till Lunds universitetssjukhus. Den andra kvinnan vårdas i Malmö, med skador som bedöms som lindriga.

– Barnets tillstånd har blivit lite bättre, men mammans skador är fortfarande livshotande. Den tredje kvinnans skador bedöms nu som lindriga, säger Sara Frostberg-Lowery, pressekreterare på Region Skåne.

Yttre polisbefäl Conny Strömberg berättar att minst två personer efter olyckan lämnade den kraschade bilen och försvann springandes.

– De i vållandebilen stack från platsen och det var inte läge att jaga efter dem, utan poliserna satte i gång med livräddande åtgärder i stället, säger Strömberg.

En kort tid efter olyckan greps en man i 20-årsåldern.

– Jag vill inte gå in på hur många som gripits eller vad brottsrubriceringen är just nu, säger Conny Strömberg.

"Såg hur bilen kom i över 100 från Konserthuset"

På platsen finns Kristoffer som blev vittne till dödsskjutningen utanför köpcentret Mobilia förra helgen. Nu såg han olyckan:

– Det är traumatiskt att ha varit med om två sådana grejer på så kort tid. Jag ska inte säga att jag känner mig utsatt för Malmö är en fantastisk stad. Men två såna grejer på kort tid. Man känner att man är människa, säger han.

– Vi såg hur bilen kom i över 100 från konserthuset, den flög liksom, alla hjul var i luften, sen kraschade den här. Det var en stor smäll sen kom liksom en rökpelare upp.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!