Tullverkets personal försöker ha kontroll på godset som anländer till åtta olika postterminaler i Malmö.Vi befarar att vi bara sett början på allt som skickas på det här sättet, säger Lars Bäckström, chef för tullen i Sydsverige. Foto: TullverketTullverkets personal försöker ha kontroll på godset som anländer till åtta olika postterminaler i Malmö.Vi befarar att vi bara sett början på allt som skickas på det här sättet, säger Lars Bäckström, chef för tullen i Sydsverige. Foto: Tullverket
Tullverkets personal försöker ha kontroll på godset som anländer till åtta olika postterminaler i Malmö.Vi befarar att vi bara sett början på allt som skickas på det här sättet, säger Lars Bäckström, chef för tullen i Sydsverige. Foto: Tullverket
Tullen granskar så många försändelser som man har resurser till. Foto: TullverketTullen granskar så många försändelser som man har resurser till. Foto: Tullverket
Tullen granskar så många försändelser som man har resurser till. Foto: Tullverket
Många vapen smugglas från Balkanländerna tikll Sverige via vanliga postpaket. Foto: ArkivMånga vapen smugglas från Balkanländerna tikll Sverige via vanliga postpaket. Foto: Arkiv
Många vapen smugglas från Balkanländerna tikll Sverige via vanliga postpaket. Foto: Arkiv

Livsfarliga vapen köps på postorder

Publicerad

Livsfarliga skjutvapen beställs som vilka postorderpaket som helst.

Förra året beslagtog tullen 23 smuggelvapen som var adresserade till mottagare i Malmö.

– Vapen beställs när man behöver det, säger Lars Bäckström, chef för tullen i Sydsverige.

Under 2016 gjorde Tullverket sitt bästa resultat inom brottsbekämpningen på många år, enligt färsk statistik som presenterades på torsdagen.

Beslag av narkotika och dopningsmedel i post- och kurirflödet utgör drygt hälften av Tullverkets totala antal beslag de senaste tre åren.

Men i den typen av posthantering förekommer även försändelser med vapen.

Förra året beslagtog Tullen sammanlagt 23 vapen vid sina kontroller i Malmö. För hela Gränsskydd Malmö som omfattar Skåne län, Kalmar län, Kronobergs län och Blekinge län var siffran 35 vapen.

Hälften av alla vapen

De 23 vapnen i Malmö utgör nästan hälften av alla vapenbeslag som gjordes i hela Sverige under förra året.

Siffran är intressant med tanke på alla skjutningar som skett under de senaste åren i Malmö

Antalet vapen som beslagtas tros dessutom bara vara en bråkdel av alla dem som verkligen passerar in över Sveriges gräns.

Det inser Tullverket.

2014 var något av rekordår då Tullverket i den södra regionen beslagtog sammanlagt 75 vapen i sin kontrollverksamhet.

Att det var så många det året vet man berodde på ett särskilt stort inflöde från Slovakien, där lagstiftningen då tillät att man tog in obrukbara vapen som senare kunde förvandlas till riktiga vapen.

Balkanområdet

När lagstiftningen senare ändrades fick man också stopp på utförseln av den typen av vapen från Slovakien.

I dag vet Tullverket att Balkanområdet fortfarande är största leverantör av vapen till Sverige.

Men man tror inte att det sker några regelrätta smugglingar av vapen över den svenska gränsen.

– Vi vet att vapnen smugglas hit vid behov, säger Lars Bäckström på Tullverket. Försändelserna är som regel relaterade till de olika konflikterna i den kriminella miljön.

Enligt Lars Bäckström är det framförallt i post- och kurirflödet som de illegala vapnen anträffas.

Lättare komma undan

Att ta in vapnen i Sverige på det sättet är ett betydligt lättare och mer riskfritt alternativ än att själv föra dem över gränsen.

Aktörerna vet att Tullverket inte har en chans att kontrollera alla paket som kommer till Sverige.

I Malmö landar vapenpaketen i någon av de åtta postterminalerna där det pågår verksamhet dygnet runt.

– Vi är där så ofta vi kan och gör kontroller på misstänkta paket. Vi röntgar paket och öppnar paket. Vi har hundar på plats  och även personal på terminalerna slår larm när de tror det är något för oss, säger Lars Bäckström.

Men när kontrollerna inte hinner med kommer vapnen in i Sverige. Tullverket inser att mörkertalet är stort.

Tullen gjorde 7 337 beslag förra året

Tullverket gjorde förra året 7 337 beslag av droger och dopingpreparat. Det är en ökning på mer än tio procent jämfört med 2015, visar nya siffror från Tullverket.

De stora beslagen gjordes främst bland lastbilar, gods och containrar.

Även i post- och kurirflöden gjordes rekordmånga beslag av illegala substanser med över 4 100 enskilda beslag. Det rör sig ofta om små mängder av narkotika och dopingpreparat som beställts via nätet av privatpersoner.

Mängden cannabis, ecstasy och heroin som beslagtogs ökade markant jämfört med året innan. Under 2016 beslagtogs nära 1,4 ton cannabis och marijuana vilket är betydligt mer än de 410 kilo som stoppades 2015. Heroinbeslagen gick från 4,3 kilo 2015 till 25,7 kilo 2016 och beslagen av ecstasy ökade kraftigt, både i form av pulver och av tabletter. Under 2015 beslagtogs strax över två kilo ecstasypulver, 2016 var den siffran uppe i drygt 34 kilo.

(Källa: TT)

Relaterade ämnen
Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag