Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Livsfarliga leken på tågets tak – i full fart

Livsfarliga leken på tågtaket i Köpenhamn fångades på film
De två unga männen balanserade på tågets tak under den livsfarliga leken. ”Det här är helt förfärligt”, säger Jette Clausen som är kommunikationschef vid MetroService i Köpenhamn. Foto: Mathias Øgendahl

Här är de unga männens livsfarliga lek på Metron i Köpenhamn.

I full fart ”surfar” de på vagnarnas tak.

– Det här är helt förfärligt, säger Jette Clausen som är kommunikationschef vid MetroService.

Under söndagen fastnade två unga män på film när de utförde ett livsfarligt stunt i Köpenhamn. 

När Metron åkte i full fart mellan två stationer längs Örestad Boulevard stod de på taket utan något att hålla fast i. Bara balansen räddade dem från att trilla av tågvagnen och skadas svårt – eller till och med dö. 

– Det här hade kunnat gå hur illa som helst. De hade kunnat trilla av i farten, de hade också kunnat trilla ner framför tåget när det bromsar. Sen är det ju strömskenor på rälsen också, säger Jette Clausen till Ekstrabladet. 

Metrons maxhastighet är 80 kilometer i timmer. Genomsnittshastigheten när tågen tar sig genom Köpenhamn är 40 kilometer i timmen. Taket är bara 2,65 meter brett. 

Metrotågen i Köpenhamn är obemannade. Taket är bara 2,65 meter brett. Foto: Mathias Øgendahl

Helt obemannade

Många ställer sig nu frågan hur de två männen kunde ta sig upp på tågets tak. 

– Det är dessvärre möjligt. Alla säkerhetsåtgärder är tagna men om man verkligen vill in på ett område är det ju omöjligt att stoppa, säger Jette Clausen. 

Metrotågen är helt obemannade, de har inte ens en tågförare, så det fanns ingen på tåget som kunde hindra de två männen. Men det var många passagerare som såg dem och larmade. MetroService stoppade all trafik. 

– Vi skickade dit en steward så fort vi fick larmet. Men vi hittade inget på platsen, säger Jette Clausen. 

Passagerare: ”Dunkande ljud”

27-åriga Søren Andersson satt på tåget som de unga männen hoppade upp på. Han var på väg hem från träningen. För BT berättar han att passagerarna snabbt märkte att något inte var som de skulle. 

– Man kunde höra dunkande ljud från taket. Passagerarna satt och tittade upp och undrade vad det kunde vara. 

När Metron kom fram till stationen förstod de vad som hänt. 

– När vi kom in på stationen stod det en man och filmade tåget, vilket gjorde mig lite förundrad. När dörrarna öppnades hoppade det två maskerade män ner framför mig. De sprang snabbt ner för trapport fullständigt utan att ta hänsyn till andra. 

”De är psykopater”

Søren Andersson och flera andra passagerare blev chockerade över vad de precis hade varit med om. 

– De utsätter sig själv för fara och utsätter oss andra för en chockerande upplevelse. Man tänker nästan att de är psykopater, säger han. 

Händelsen är nu polisanmäld.  

– Vi kan bekräfta att det finns en anmälan men har inte kunnat identifiera de misstänkta på filmen. Så vi har inte kunnat hitta dem, säger vakthavande befäl vid Köpenhamnspolisen till Ekstrabladet. 

Ladda ner Kvällspostens app