Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Livsfarlig myggart har kommit till Sverige

Nilfebersmyggan sprider virussjukdomen West Nile Fever som i värsta fall kan leda till döden. Nu har myggan påträffats i Simrishamn. Det är första gången som arten upptäcks i Sverige. Foto: Privat
Anders Lindström är myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt och den som hittade myggan i Simrishamn. Foto: Privat

Nilfebersmyggan, som sprider sjukdomen West Nile Fever, har för första gången upptäckts i Sverige.

Sjukdomen kan i värsta fall angripa nervsystemet och leda till döden.

Hittills har forskare bara upptäckt en enda mygga – i en trädgård i Simrishamn – och hur utbredd den är i Sverige är ännu okänt.

West Nile Fever

West Nile Fever är en virussjukdom som sprids via myggor.

Det är en vektorburen zoonos, vilket betyder att viruset kan överföras mellan djur och människa. Flyttfåglar är viktiga för sjukdomens utbredning.

Sjukdomen förekommer på många håll i världen och epidemier har på senare år rapporterats från bland annat Rumänien, Nordamerika, Ryssland och Israel.

West Nile Fever har aldrig rapporterats i Sverige.

Sjukdomen sprids från djur till människor via myggor. Den kan däremot inte spridas från en människa till en annan.

Symptomen kan variera. De flesta blir bara lindrigt sjuka med influensaliknande symptom som feber, huvud- och muskelvärk.

I ett fåtal fall blir sjukdomen så allvarlig att patienten visar tecken på hjärnhinneinflammation eller hjärtmuskelinflammation. I dessa fall är dödligheten hög, mellan fem och tio procent.

Det finns inget vaccin eller specifik behandling mot sjukdomen. I stället kan man aktivt försöka undvika myggstick, genom att använda myggstick, sova under myggnät och bära långärmat.

Källa: Folkhälsomyndigheten.

Nilfebersmyggan

Culex modestus är en art av blodätande myggor i familjen Culicidae. Det är vetenskapligt visat att arten kan överföra West Nile-viruset. Dess vana att suga blod från både människor och fåglar gör att det finns en betydande risk för att att sjukdomar ska överföras från fåglar till människor. Arten tros ha varit bryggan mellan arterna som möjliggjort utbrott av nilfeber i flera andra platser i världen. Arten finns i flera europeiska länder och har nyligen upptäckts i Storbritanien.

Det är honorna som suger blod. De livnär sig på blod från ryggradsdjur, i synnerhet fåglar, hästar och människor. Hanar livnär sig på nektar.

Källa: Encyclopedia of Life.

Fler hot mot djur, natur och människor

Det finns ett gäng växter och djur i naturen som ställer till det mer än de gör nytta. Cirka 2000 främmande arter har lyckats etablera sig i Sverige på land och i vatten, och siffran ökar för varje år. En fjärdedel av dessa skapar problem för naturen och människan. De kallas för invasiva arter.

Här är några av de arter i Skåne som kan orsaka skada på växter, djur och människor.

Fästingar

Fästingbett kan leda till borrelia och i värsta fall TBE. De senaste åren har mellan fyra och sex personer per år smittats av TBE i Skåne. Cirka en tredjedel av de insjuknade drabbas av ett allvarligt sjukdomstillstånd med förlamningssymtom eller personlighetsförändringar. Yngre får ofta hjärnhinneinflammation med ont i huvud och nacke. Det går att vaccinera sig mot TBE på vårdcentralen.

Vanligare är det att fästingar bär på borrelia, då uppträder och en stor rodnad vid bettet. Borrelia behandlas med antibiotika. Förra sommaren upptäcktes en ny och lurigare typ av fästingburen borrelia i Danmark där rodnad uteblir, vilket gör den svårare att upptäcka.

Mördarsnigel

Den spanska skogssnigeln eller mördarsnigeln som den kallas i folkmun upptäcktes i Sverige 1975. Den sprider sig naturligt och orsakar skador i natur och trädgårdar, då den äter allt i sin väg - ibland även sina egna. Arten har inga naturliga fiender i Sverige. Plocka dem på morgonen, då är de som mest aktiva. Undvik fallfrukt och högt gräs. Gillra fällor genom att gräva ned ölburkar med öl i.

Stor stickmygga

I Småland har Arten Culiseta alaskaensis påträffats, en extra stor variant av den irriterande blodsugaren.

Stickmyggan gillar hästar, kossor, människor och andra stora däggdjur. För att skydda sig mot myggor i allmänhet rekommenderas att plantera buskarna pors- och skvattram som har en stark doft som myggor ogillar. Om du blir biten smörj bettet med kylbalsam, alsolsprit eller alsolgel. Det finns även receptfritt läkemedel med antihistamin att köpa. Kroppen reagerar starkast på att bli biten av arter den inte är van att bli biten av.

Källa: Lansstyrelsen, Statens veterinärmedicinska anstalt, Skane.se.

Det var i början av juli som Anders Lindström, myggforskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt, åt middag i sina föräldrars trädgård i Simrishamn.

– Myggan landade på min arm och då samlade jag in den. Man använder något som heter en aspirator, det är som en glastub med slangar i båda ändar och så suger man i den ena slangen så att myggan hamnar i glasröret.

Gulbrun mellankropp

Nilfebersmyggan påträffades i Danmark för något år sedan, så Anders Lindström var förberedd på att den skulle dyka upp också här i Sverige. Därför blev han inte förvånad när han väl tillbaka på jobbet kunde artbestämma den.

– Den ser lite speciell ut. Den är gulbrun på mellankroppen och bakkroppen är obandad, den är helt mörk. Och det är inte så vanligt bland svenska stickmyggor.

Kvällsposten har tidigare skrivit om oönskade nykomlingar i den sydsvenska faunan. Köttätande flugor och hotet mot de svenska bären: suzukiiflugan är några av sommarens plågoandar.

Okritisk i sina matvanor

Nilfebersmyggan har fått sitt namn på grund av att den ofta spelar en viktig roll vid utbrott av virussjukdomen West Nile Fever. Sjukdomen orsakas av ett fågelvirus. Det finns andra stickmyggor som sprider viruset mellan fåglar, men som inte är särskilt intresserade av däggdjur, förklarar Anders Lindström.

– Men nilfebersmyggan är väldigt okritisk i sina matvanor, så den sticker både fåglar och däggdjur. Vid flera utbrott av West Nile Fever i södra Europa har man sett att den här myggan spelar en central roll när människor och hästar blir bitna och sjuka.

Kan leda till döden

De flesta människor som drabbas av sjukdomen märker inte av några som helst symptom. Andra får influensaliknande symptom och feber. Men det kan gå illa – viruset kan nämligen angripa nervsystemet och till och med leda till döden.

– Det händer, men jag tror att det är lite som med tbe – ett fåtal blir sjuka och ett ytterligt fåtal av dem blir så sjuka att de dör. Det är alltså inte så att alla dör, men man vill naturligtvis inte ha sjukdomen.

Anders Lindström poängterar att myggan i sig är ofarlig så länge den inte har stuckit en fågel som bär på viruset.

– Vi har aldrig hittat sjukdomen bland svenska fåglar. De nordligaste fynden är i Tjeckien. Men den är årligen återkommande i södra Europa.

Kan ha liftat till Sverige

Än så länge är det här den enda myggan som har upptäckts i Sverige. Hur stor utbredningen är vet inte Anders Lindström ännu.

– Jag har varit nere i Sydsverige för att försöka hitta flera och lokalisera var de har sina larver, utan framgång. Jag har också samlat in myggor i det här området tidigare utan att hitta någon. Hade den varit vanlig borde jag ha fångat den tidigare.

Hur den har kommit till Sverige vet man inte.

– Den kan ha kommit med någon lastbil. Det är ganska vanligt att de liftar med transporter.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna.