Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livräddarnas kritik efter trängseln: ”Glöms bort”

Jimmy Gottfridsson, biträdande bevakningschef och Sofia Karlborg, bevakningschef vid livräddarna Tylösand.
I går var det sommarens besöksrekord på Tylösand.

Under lördagens fina väder samlades runt 35 000 personer på Tylösand.

Det var sommarens besöksrekord – men den sociala distanseringen var bristfällig.

– Det var inga två meter från varandra om man säger så, säger Simon Gottfridsson, biträdande bevakningschef för livräddarna Tylösand.

Den långa sandstranden i Tylösand lockar varje sommar hundratusentals besökare. En vanlig dag den här sommaren har det varit mellan 10 000 och 20 000 varje dag, rapporterar SVT Halland.

Eftersom det har varit ganska dåligt väder har livräddarna sett mindre folk än vanligt på stranden – men på fina dagar slår det till.

– På fina dagar så har det ju blivit väldigt stora klungor på vissa delar av stranden, på de ställena som det är närmare till parkeringen blir det alltid väldigt trångt, Sofia Karlborg, bevakningschef vid livräddarna i Tylösand.

Under coronapandemin har stränderna även blivit ett ställe för folk att samlas och festa, så även Tylösand, skriver SVT. 

– Det ligger ju alltid konstiga grejer i sanddynorna. Vi har haft flera allvarliga skador. I går var den hälsena som gick av, folk som skurit sig, allt beror på aktiviteterna på stranden, säger Sofia Karlborg.

”Vi har haft fler incidenter på land än i vattnet i år” säger Sofia Karlborg.
Foto: Privat

Mamma lämnade sin son ensam

Simon Gottfridsson berättar att folk var dåliga på att hålla restriktionerna under gårdagens besöksrekord.

– Nere på stranden verkar folk glömma bort det. Det var väldigt fullpackat i går och det var ju inga två meter från varandra om man säger så, säger han. 

Man har haft flera fall av borttappade barn och han tycker sig märka att föräldrar blivit sämre på att ha koll på barnen, särskilt turister.

– Som i går träffade jag en ensam liten grabb som var runt 5 år och som visade mig sin underarm där det stod ett telefonnummer. Jag ringde och kom till en mamma som berättade att hon lämnat honom där men att ”han har ju telefonnummer som kan ringas om det behövs”, säger Simon Gottfridsson och fortsätter:

– Vi ser många exempel av föräldrar som har dålig koll på sina barn, särskilt turister som inte är vana vid havet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!