Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Livräddare saknas vid populära stränderna

Ölands stränder är minst sagt populära på somrarna – men i Borgholm har man inte haft livräddare på plats.
Foto: LARS ANDERSSON
Jens Odevall, kommunchef i Borgholms kommun.
Foto: Pressbild

Lassvis med badsugna sommargäster vallfärdar till Ölands stränder varje sommar – men inga livräddare vakar från strandbäddarna. 

Trots att drunkningsolyckorna i Sverige ökar planerar man först nu att ta tag i saken.

– Det har inte varit aktuellt tidigare, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholms kommun.

På sommaren blir det trångt på Ölands stränder. På bilder syns hundratals vada ut i det långgrunda vattnet för att svalka sig i värmen. Men var man får se efter sig själv – det finns nämligen ingen bemanning av livräddare på ön.

Under denna sommar har ön haft flera drunkningstillbud samt en dödsolycka. Kalmar simsällskap lyfte under våren frågan om livräddare hos kommunen som nu planerar bemanning till nästa sommar, vilket SVT var först att rapportera om.

– Vi identifierade ett behov av livräddare i Köpingsvik och föreslog ett samarbete med kommunen, säger Fredrik Elfvenson, ordförande på Kalmar simsällskap.

Han beskriver stranden som den största i regionen och tror att det är rimligt att installera två stycken livräddare på plats samt övrig personal som håller ordning.

– Vi har inte sett att det skett olyckor men det är väldigt mycket folk där. Händer det någonting så gäller det att ha en kompetent person på plats.

Fredrik Elfvenson, ordförande i Kalmar simsällskap berättar att det var hans företrädare som kom på initiativet om livräddare på Öland.
Foto: Kristina Ekstrand

”Det har inte varit aktuellt tidigare”

Kommunchefen Jens Odevall har inget direkt svar på varför man inte tagit tag i frågan tidigare.

– Jag har ingen aning faktiskt, det har inte varit aktuellt tidigare, under mina fyra år som jag har varit här, säger Jens Odevall, kommunchef i Borgholms kommun.

Enligt Odevall har kommunen varit särskilt förskonad när det kommer till drunkningstillbud. Han tar upp de långgrunda stränderna som en möjlig orsak till att olyckorna varit så få.

Kommunchef Jens Odevall säger att kommunen jobbat på andra sätt med att stärka simvettet på Öland. Exempelvis med simskola och samarbeten med sjöräddningssällskapet.
Foto: Borgholms kommun

När simsällskapet föreslog livräddare i våras kände man dock att det var en bra satsning.

– Med tanke på hur många som vistas här på sommaren, i år mer än nånsin, vi pratar kanske om motsvarande hela Malmö kommun som är här. 

Livräddare till nästa sommar

Fredrik Elfvenson från simklubben tycker att dialogen med kommunen fungerat bra och till nästa sommar är planen att livräddarna ska vara på plats i Köpingsvik.

– Kan man sätta den stämpeln ”här satsar vi på säkerhet” ser det nog bra ut marknadsföringsmässigt för kommunen också, säger han.

Tanken är att Köpingsvik, vilken har den största stranden som kommunen äger, ska ha två bemannade livräddningstorn till nästa sommar.

– Vi har förberett, men vi måste få bemanning på rätt sätt, säger Jens Odevall.


FLER NYHETER: Regnet öste ner i Kalmar