Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Livmoderhalscancer snart utrotad hos unga skåningar

Foto: WISSING PER
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inom några år är livmoderhalscancer bland unga skåningar ”i stort sett” utrotad. 

Det beror på att allt fler vaccineras mot HPV och går på sina kontroller, skriver region Skåne i ett pressmeddelande.

Andelen skånska kvinnor som går på sina kontroller för cellförändringar i livmoderhalsen och HPV, humant papillom virus, har ökat stadigt de senaste åren. 

Nu ligger siffran på 83,5 procent, enligt siffror från RCC Syd, Regionala cancercentrum i samverkan. 

– År 2025-26 kommer nog livmoderhalscancer att vara i stort sett försvunnet bland de unga, säger Christer Borgfeldt, överläkare och processledare cervixcancerprevention vid Regionalt Cancercentrum Syd, i ett pressmeddelande från region Skåne. 

Pojkar vaccineras 

Christer Borgfeldt säger att täckningsgraden för kontrollerna är hög särskilt bland unga kvinnor. Han tror att de kan ha fått kännedom om vad HPV är för något och vad en infektion kan leda till efter att de fått HPV-sprutan i årskurs fem. 

Från och med i höst får även pojkar i årskurs fem vaccineras mot HPV. 

– I statistiken kommer man nog att se detta inom fem, sex år – en ännu större minskning av cellförändringar hos tjejer och i bästa fall färre fall av livmoderhalscancer, säger Christer Borgfeldt. 

20 000 självtester 

När screening för livmoderhalscancer görs kan cellförändringar upptäckas på ett tidigt stadium, innan cancer utvecklas.

”För den som både är vaccinerad mot HPV och går på sina kontroller, är risken att drabbas av livmoderhalscancer nästan noll”, skriver region Skåne i pressmeddelandet. 

På grund av coronapandemin har det skett en nedgång i antalet screeningar, eftersom många barnmorskemottagningar håller stängt. 

Under maj månad skickades därför 20 000 självprovtagningskit ut till kvinnor i Skåne som skulle ha kallats. Lika många skickas ut under början av hösten. 

Coronaträngsel på köpcentrum - myndigheter kan inte ingripa

På Malmös Emporia hotas restaurangområdet ändå av böter

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!