Björklund: ”Förslagen vi har lagt räcker inte”

Jan Björklund frågades ut av Kvällspostens fristående kolumnist, Csaba Bene Perlenberg.
Foto: Christer El-Mochantaf
Jan Björklund är måndagens gäst i Almebaren.
Foto: Christer El-Mochantaf

Kvällspostens Almebaren fortsätter. 

På måndagen var det Liberalernas partiledare Jan Björklund som frågades ut.  

Björklund började sitt anförande med att ta upp segregationen i Malmö, att han grät av lycka när han hörde "små grodorna" – och angrep Gustav Fridolins skolpolitik. 

SE UTFRÅGNINGEN LIVE, LÄNGST NER I ARTIKELN, ELLER VIA VÅR FACEBOOKSIDA HÄR 


Det var på Paddys i Malmö som Liberalernas partiledare frågades ut i Kvällspostens politiska utfrågning, Almebaren, på måndagen. 

Utfrågningen skedde som vanligt i avslappnad miljö där åhörarna alltid har möjlighet att ställa frågor. Men först sköttes utfrågningen av KvP:s fristående kolumnist Csaba Bene Perlenberg. 

Förra veckan var det justitie- och inrikesminster Morgan Johansson som besökte Almebaren, som ordnas av Kvällsposten i samarbete med Sydsvenska handelskammaren. 

Och restaurangen i Malmö var mycket välbesökt när Björklund dök upp. 


Björklund angrep Fridolin i KvP:s Almebaren. Men om sex dagar är de rödgrönas miljöpolitik slut, menade han.
Foto: Christer El-Mochantaf

Håller anförande på egen hand

Utfrågningen inleddes med att Jan Björklund höll ett eget anförande. Han började med att berätta om sitt besök på Borgarskolan i Malmö, som skedde tidigare under dagen. Han passade också på att säga att den socialistiska samhällsmodellen, samt högerextrema samhällsmodellen, inte fungerar. 

– Vi har den mest utvecklade demokratin, det friaste samhället, rättsstat och välfärdsmodeller. Det finns egentligen inget modernt samhälle som är bättre än det liberala, säger Jan Björklund. 

Han höjde också ett varningens finger för högernationalistiska samhällsordningar.

– Detta har prövats, och det blev den största katastrofen i vår världsdel. Varför ska det vara så att de ideologierna som har prövats och haft fel i så många år, nationalismen och socialismen, som haft fel i hundra år, varför skulle det vara bättre än liberalismen som varit bättre i hundra år? fortsatte Björklund. 


Segregationen i Malmö

Jan Björklund pratade i sitt anförande också om integrationsproblemen i bland annat Malmö. 

Och han berättade om när han själv började gråta framför SVT-programmet, "Allt för Sverige", där ättlingar till utvandrade svenskar kommer till Sverige för att upptäcka sitt kulturarv. 

– Det har kommit väldigt många människor till Sverige, inte minst från Mellanöstern på grund av krig och konflikter. Men vad är egentligen integration? Jag erinrade mig om ett tv-program som heter "Allt för Sverige", där svensk-amerikaner kommer tillbaka några generationer senare och letar reda på gamla släktingar bland annat. Där var det en tjej som kom från Minnesota, i 20-årsåldern, som var med i tv-programmet, sa Björklund och fortsatte: 

– Det var hennes mormors mormors morfar som utvandrade på 1800-talet. I programmet kunde hon sjunga små grodorna. Och jag började gråta. Hon visste inte vad orden betydde, men hade lärt sig det av sin mormor och jag var så stolt: Tänk att hon kan små grodorna. Det kan jag också, sa Björklund, vars poäng var att även de som kommer utifrån ska kunna ha kvar sitt kulturarv. 

Men Sverige har varit för tolerant, menade han. 

– Jag kommer inte att kräva att man ska kunna sjunga små grodorna i Sverige. Men det finns traditioner och kulturarv som vi inte kan acceptera. Dit hör en ålderdomlig syn på jämställdhet mellan kvinnor och män. Det som kallas hederskultur. Där har vi varit alldeles för flata. Toleransen kan inte leda till att vi tolererar intolerans. Jämställdhet ska råda mellan kvinnor och män här, oavsett var man är född. Talade om Rosengård

Björklund nämnde också områden som Rosengård, som han menade finns i nästan varje medelstor svensk stad. En konsekvens av att bidragstagare inte har råd med annat än hyresrätter. Där blir det ofta invandrartäta områden, menade Björklund. 

– Nyckeln för att dyrka upp segregationen är att ha jobb och en egen utbildning så att man kan få jobb i Sverige. Man måste införa en sektor av enklare jobb där det inte krävs studentexamen, sa Björklund och menade att många som kommer till Sverige inte har gått klart grundskolan i sina egna länder. 

– I Syrien har många inte gått färdigt grundskola när de kommer hit, i Somalia har samhället varit sönderslaget, kvinnor i Afghanistan har inte fått gå i skola. Att man knappt gått ut grundskolan i sitt eget hemland, inte kan vårt alfabet, hur realistiskt är det att man ska läsa in studentexamen då? En tredjedel av våra ungdomar gör ju inte det. 

Björklund var också självkritisk och betonade hur viktigt det är att ta itu med problemen. 

– Inte ens de förslagen vi har lagt fram räcker, ärligt talat, därför att utmaningarna har varit för svåra.  

Det var välbesökt, som vanligt, i Kvällspostens Almebaren på måndagen.
Foto: Christer El-Mochantaf

"Terrorism är också ett hot"

Björklund fick sedan frågor av Csaba Bene Perlenberg. Bland annat sa han att gränskontrollerna måste vara kvar så länge det finns ett terrorhot i Sverige. 

Det pratades också tågtrafik och flygskatt. När det gällde tågen sa Björklund att järnvägarna i Sverige är kraftigt undersatta. Men några vallöften om höghastighetståg ville han inte ge. 

Istället pratade Björklund om förstagångsväljarnas frågor som ofta gäller plånboksfrågor.

– De har ofta inga villalån... Men de kommer att få det, sa Björklund publikfriande. 

Björklund riktade också kritik mot läroplanen i den svenska skolan som han menar måste göras om. Den kan inte skrivas av politiker, tyckte Björklund, utan experter i ämnet. 

– Men nästa gång väljer vi andra experter, pikade Björklund som menade att läroplanen är alldeles för inriktad på att uppmuntra kreativitet och självständighet. 

– Lägger man för mycket ansvar på elever som inte klarar av det, så fungerar det inte. 

Björklund menade att han, om han fått samma uppgifter, eller fått en pedagogik där elever uppmuntras till att ta eget ansvar, under sin skolgång, skulle han ha gått och fikat. 

– Detta gör att akademiska föräldrar klarar av att hjälpa sina ungdomar, medan föräldrar som inte ens kan prata svenska, deras ungdomar blir körda.


Åhörarna fick som vanligt ställa frågor till Björklund.
Foto: KvP-TV

Betyg – tidigare

I dagens Kvällsposten skriver Björklund en debattartikel om att betyg borde sättas in tidigare. 

Björklund pekade på att alliansen införde betyg från sjätte klass, vilket fick eleverna, enligt en undersökning, att anstränga sig hårdare. 

– Tänk om Gustav Fridolin fick höra det, sa Björklund och fick en fråga från Perlenberg: 

På tal om Fridolin. Vad tycker du är det bästa med hans skolpolitik?

– Att det är sex dagar till att den är slut, sa Björklund, som generellt inte sparade på pikarna. 

Frågan om EU dök förstås också upp. Där menar Björklund att det finns en opinion för att lämna EU. 

– SD kan bli riktigt stora, och om de driver att Sverige ska gå ur, då kan jag inte låta bli att diskutera frågan för att SD tjänar på det. Jag måste redovisa motargumenten för att de inte ska stå oemotsagda. 

– EU är det mest framgångsrika fredsprojektet som har skapats, menade Björklund. 

Perlenberg tog i utfrågningen upp det svåra parlamentariska läget efter 2014. Björklund inledde då med att säga att läget var svårt eftersom Moderaterna stod utan partiledningen. 

Så det var Moderaternas fel? 

– Alla har ett delansvar, men det var verkligen så, det fanns ingen ledning för alliansen. 

Borgerliga väljare är besvikna för att alliansen har lagt sig platt, vad säger du om det?

– Med facit i hand så var det ett misstag och jag skulle säga att om det uppstår samma situation igen, kan vi inte upprepa 2014 års formell. 

Jan Björklund sa i Sydsvenskan på måndagen att alliansen dör om Moderaterna börjar samarbeta med SD. Något som Björklund menade var en tillspetsning av Sydsvenskan. 

– Det som är otänkbart är ett samarbete med Sverigedemorkaterna och Vänsterpartiet, det är två partier som ligger väldigt långt ifrån det liberala synsättet, svarade Björklund. 


Jan Björklund vill dra undan mattan för Jimmie Åkesson och SD – genom att prata integrationspolitik.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Läsarnas frågor: SD-samarbete?

Bland åhörarnas frågor kom frågan om SD upp igen. Partiet är uppe i omkring 20 procent av stödet. Borde inte L öppna dörren för SD då, undrade en av besökarna.

Björklund menade att finanskrisen 2008, och krisen i Mellanöstern som ledde till flyktingströmmar och terrorhot, bekymrade många människor. 

– Det har skickligt utnyttjats av extremistpartierna, sa Björklund som också hävdade att integrationen i Sverige inte har gått bra. 

Björklund vill se en gemensam syn på migration i EU. 

– Det bästa är inte att skälla på SD så mycket man kan, utan att lösa integrationsproblematiken. Då rycker man bort mattan för SD. 

En åhörarfråga gällde skjutningarna i Malmö. Bostadsrättsföreningar får inte avhysa problematiska hyresgäster, trots att det skjutits utanför en adress flera gånger. 

Björklund pekade på hårdare straff och att vittnen måste berätta vad de vet, något de i dag kan välja att inte göra. Polisen har tidigare sagt, i Kvällsposten, att de vet vem som skjuter – men inte kan fälla gärningsmannen på grund av att vittnen inte vågar vittna. 

– Utländska medborgare som begår brott i Sverige ska oftare utvisas, sa Björklund också, som medgav att partiet inte har förslag på bostadsrättsföreningarnas problem. 

En fråga gällde förskolor i Malmö där vissa elever inte kan ett ord svenska. Åhöraren tyckte att betygen borde sättas in tidigare. Där pressades Björklund på varför barnens språkkunskaper inte prövas i tidigare ålder. 

– Just de här barnen behöver gå i förskolan mer än andra för att läsa svenska. Där har vi lagt ett förslag från Liberalerna att barn måste gå i språkförskola för att lära sig språket. 

På torsdag är det dags för Almebaren igen. Då med Moderaternas Tobias Billström. Klockan 17.00 som vanligt, på Paddys bar i Malmö. 


https://www.facebook.com/kvallsposten/videos/547121579055233/

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!