Mest uppmärksammat under 2017 har mordet på Ahmed Obaid blivit. Men ingen är gripen – ännu. Foto: FRITZ SCHIBLIMest uppmärksammat under 2017 har mordet på Ahmed Obaid blivit. Men ingen är gripen – ännu. Foto: FRITZ SCHIBLI
Mest uppmärksammat under 2017 har mordet på Ahmed Obaid blivit. Men ingen är gripen – ännu. Foto: FRITZ SCHIBLI

Listan över alla mord och skjutningar 2017

Publicerad

19 skjutningar och ett knivmord ligger på Malmöpolisens bord.

Trots att inte ens tre månader av 2017 passerat.

I flera utredningar medverkar inte de inblandade själva.

– Det är som det brukar vara. Det är inte så mycket hjälp där. Det är klart att det hade varit lättare på många sätt om de hade ställt upp, säger polisen Torbjörn Olsson.

Skjutning 1

TISDAG 3 JANUARI 03.34  Västra Kattarpsvägen 

18-årig kvinna hittas skjuten utomhus. Efter förhör ska tre män ha blivit anhållna för mordförsök. Polisen säger efter några dagar att det kan ha varit vådaskott. Utredningen är fortfarande aktiv. "Det förefaller i nuläget som att brottet begåtts utan uppsåt", sa kammaråklagare Neela Frisell två dagar efter skjutningen. Men utredningen är fortfarande aktiv.

– Just nu kan jag inte kommentera det ärendet alls, säger polisens utredare Johan Linnarsson.

Polisens tekniker undersöker platsen på Docentgatan, där en man hittas skjuten.Foto: JOHAN NILSSON / TT

Skjutning 2

TISDAG 3 JANUARI 20.44 Docentgatan 

Polisen hittar offret liggande på en cykelbana. Mannen dör på plats. En person har suttit anhållen, misstänkt för medhjälp till mord. Han är släppt men fortfarande inte avförd. Ingen är gripen för mordet.

– Den rullar på. Vi håller förhör. Det är ganska mycket kvar att göra, men det ser inte helt hopplöst ut, säger förundersökningsledaren Pär Andersson, åklagare.

Skjutning 3

TISDAG 3 JANUARI 23.48 Påskliljegatan 

En person skjuter in genom en fönsterruta till en bostad. Ingen skadas, trots att tre personer befinner sig i bostaden. Polisen har haft flera kontakter med de drabbade, men det finns ingen gripen eller misstänkt. Förundersökningen är aktiv och brottet rubriceras som mordförsök.

– Vi har hållit en hel del förhör och det är en hel del åtgärder som har gjorts. Men det är också en del som återstår, säger Anders Larsson, förundersökningsledare.

Skjutning 4

ONSDAG 4 JANUARI 00.05 Lindängen Centrum

En buss blir beskjuten när den står vid en  hållplats. Skotten avlossas när chauffören går igenom bussen, efter att passagerarna gått av. Fyra rutor är sönderskjutna. Förundersökning pågår och brottet har nedrubricerats till framkallande av fara för annan.

– Det fanns absolut en risk för att han skulle träffas, säger Nils Norling, polisens kommunikatör.

Skjutning 5

FREDAG 6 JANUARI 18.55 Persborg

En man ringer själv till polisen och berättar att han blivit skjuten i en lägenhet. Mannen ska ha träffats av två skott i underkroppen. Ett stort polispådrag dras i gång. Två misstänkta gärningsmän ska ha lämnat platsen till fots. Två personer hämtas in till förhör, men de släpps senare.

Skjutning 6

MÅNDAG 9 JANUARI 18.07 Västra Skrävlingevägen

En man utsätts för beskjutning utanför en villa. Polisen hittar en tomhylsa efter skjutningen och rubricerar brottet som försök till mord. Inne i huset finns fler personer. Ingen frihetsberövad i utredningen.

– Vi håller på med sedvanliga åtgärder: Vi har förhört målsägande och tittar på personer som kan ha haft något emot målsäganden, säger åklagaren Fredrik Jönsson som leder förundersökningen och fortsätter:

– Det som generellt sett gör ett ärende svårjobbat är när det inte finns vittnen och målsägande inte kan ge en bild av gärningsmannen, för att man kanske inte hunnit se.

Har mannen som besköts i det här fallet sett gärningsmannen?

– Han har blivit beskjuten, så, ja, det har han gjort.

Polisen har dykt i en damm vid Jägersro efter bevis i utredningen av mordet på Ahmed Obaid, 16. Men ingen är gripen.Foto: FRITZ SCHIBLI

Skjutning 7

TORSDAG 12 JANUARI 18.50 Amiralsgatan

16-årige Ahmed Obaid skjuts till döds på en busshållsplats i Rosengård. Direkt efter mordet sprids mobilbilder från mordplatser och en mängd olika rykten kring skjutningen, men motivet är fortfarande oklart. Det finns inte heller någon misstänkt eller gripen person. Den 8 mars sattes dykare in för att söka efter något föremål i en damm vid Jägersro. Åtgärden gav inget och polisen vill inte heller kommentera ifall det var mordvapnet dykarna sökte efter.

– Utredningen fortsätter med oförminskad styrka, säger förundersökningsledaren Jörgen Nilsson. 

Skjutning 8

FREDAG 13 JANUARI Professorsgatan

Tomhylsor hittas vid en lägenhet. Brottet rubriceras som försök till mord eller försök till grov misshandel, och ingen är gripen. 

– Det enda vi har är att en mörk bil lämnar, säger förundersökningsledaren Håkan Persson.

Materialet sparas för framtida utredningar.

– En del i det här arbetet kan vara att man får spår på hylsorna som man lägger in i registret. Sedan, i framtiden, kanske man griper en person och det går att knyta till detta. Då kan den personen kanske misstänkas även för detta. 

Skjutning 9

LÖRDAG 21 JANUARI 19.47 Munkhättegatan

En 18-årig man skjuts på en parkeringsplats vid en livsmedelsaffär. Mannen skadas allvarligt men överlever – troligen på grund av att han bär en skottsäker väst, en uppgift som förundersökningsledaren Torbjörn Olsson dock inte bekräftar. Ingen är gripen för skjutningen.

– Nej, vi har ingen gripen och där är ingen misstänkt. Vi jobbar vidare, sakta men säkert, men vi väntar inte lite svar här och där, säger Torbjörn Olsson.

18-åringen har inte medverkat i utredningen.

– Det är som det brukar vara. Det är inte så mycket hjälp där. Det är klart att det hade varit lättare på många sätt om de hade ställt upp.

Skjutning 10

ONSDAG 25 JANUARI 13.00 Nydalatorget

En man skjuts på Nydalatorget mitt på dagen. Mannen, som är i 20-årsåldern, förs med en sårskada på benet till sjukhus för vård. Ingen har gripits för skottlossningen.

Knivmord

SÖNDAG 29 JANUARI 03.12 Kristianstadgatan

En 44-årig man hittas knivhuggen till döds på en innergård på Kristianstadgatan i Malmö. Fem personer hämtas till förhör – varför vill polisen inte säga. En förundersökning om mord alternativt dråp inleds. 44-åringen är känd av polisen sedan tidigare för diverse brottslighet. En man i 35-årsåldern häktades i början av februari.

Skjutning 11

ONSDAG 1 FEBRUARI 20.00 Akutmottagningen

Polisen kallades till akuten i Malmö då en pojke i 16-årsåldern hade blivit skjuten i benet och själv kommit in till sjukhuset. Han har dock inte velat samarbeta med polisen och det är okänt vem som har skjutit och om det var ett vådaskott eller inte.

Skjutning 12

LÖRDAG 4 FEBRUARI 05.20 Eriksfältsgatan

En grupp yngre män blir beskjutna vid ett gatukök. Polis hittar flera tomhylsor och platsen spärras av, men vittnena som sett händelsen vägrar samarbeta med polisen. Ingen ska ha skadats.

Skjutning 13

ONSDAG 8 FEBRUARI 01.59 Pildammsparken

En vaktmästare som röjer snö skjuts i närheten av Pildammsparken. En 15-årig misstänkt gärningsman har gripits och häktats för skotten. Enligt uppgifter ska 15-åringen, som i mars fortfarande sitter häktad, ha velat stjäla vaktmästarens tjänstebil – och skjutit när vaktmästaren konfronterade honom. Polisen har dykt efter bevis i en damm i parken.

23-åringen sköts utanför en restaurang vid Möllevångstorget i Malmö. Polisens tekniker jobbade på platsen under kvällen.Foto: FRITZ SCHIBLI

 

Skjutning 14

SÖNDAG 12 FEBRUARI 18.55 Möllevångstorget

En 23-årig man skjuts till döds utanför en restaurang vid Möllevångstorget. Han har skjutits flera gånger i huvudet, enligt vad källor uppger för Kvällsposten. Mannen förs till sjukhus i en privatbil men avlider och händelsen rubriceras som mord.

– Vi har ingen gripen, men vi jobbar på. Som du förstår är det inte mycket jag kan säga. Vi har goda förutsättningar att komma vidare, det är inte så att vi står och stampar. Vi har lite teorier om det, ja, som jag inte vill gå in på, säger åklagaren Lars Morand som leder förundersökningen.

Skjutning 15

TORSDAG 2 MARS 07.05 Delholmsgatan

En 59-årig man hittas skjuten. Mannen förs omedelbart till sjukhus med ambulans, men har inte livshotande skador. Händelsen rubriceras som försök till mord alternativt dråp. Mannen säger till Kvällsposten att han inte vet varför han besköts.

– Vi jobbar med den tekniska delen. Den första rundan har vi klarat av, med förhör och annat. Svar på vår begäran om tekniska analyser kommer in successivt. Vi har tekniker som gör undersökningar av kläder och annat, säger Ronny Holmberg, förundersökningsledare.

Det finns ingen gripen eller misstänkt.

– Det finns ingen direkt koppling. Det får vi jobba upp. Vi letar efter gärningsmannen, säger Holmberg och fortsätter:

– Vi har fått uppgifter av parterna, och det har inte hjälpt oss gripa någon.

Skjutning 16

LÖRDAG 4 MARS 22.13 Kronetorpsgatan och Segevångsgatan

En 23-årig man hittas skjuten i en bil som kraschat in i en parkerad bil vid ett bostadsområde. Strax därpå hittas en 22-årig man skjuten i en lägenhet i närheten på Segevångsgatan. Båda förs till sjukhus med ambulans, men 23-åringen avlider. Polisen utreder händelsen som mord och mordförsök och har velat ha vittnesuppgifter om två cyklar som sågs på platsen.

Skjutning 17

SÖNDAG 5 MARS Sörbäcksgatan

En person ringer polisen och rapporterar att två skotthål har hittats i en fönsterruta in till en lägenhet på Kroksbäck. Ingen är gripen eller misstänkt för mordförsöket.

– Vi har hållit några förhör och pratat med de drabbade, så den här förundersökningen lever fortfarande. Vi håller på att utreda det, och vi har inte kommit dithän att det är avslutat. Men vi har heller ingen frihetsberövad, säger Anders Larsson, förundersökningsledare.

Skjutning 18

LÖRDAG 11 MARS Kantatgatan

en man i 25-årsåldern hittas med svåra skottskador i en trappuppgång i södra Malmö. Senare rapporteras att mannens skadeläge är stabilt. Ingen har gripits. Polisen misstänker att mannen sköts på en annan plats än där han hittades.

Mannen besköts utanför gatuköket på Ystadsvägen, och blödde mycket kraftigt när han hittades.Foto: MIKAEL NILSSON

Skjutning 19

MÅNDAG 13 MARS 15.53 Ystadvägen

En man i 25-årsåldern hittas skjuten utanför en restaurang i Malmö. Mannen är enligt uppgifter till Kvällsposten känd sedan tidigare i narkotikasammanhang. 

– Vi har ingen gripen. Vi står med en mängd olika spaningsuppslag, tips som har kommit in. Vi har hållit ett flertal förhör och det är också material som ska bearbetas. Så prognosen är väl rätt så god, säger förundersökningsledaren Anders Larsson.

Mannen som är skjuten vill inte prata med polisen.

– Han är hörd. Men vi bedömer att han inte har medverkat på ett positivt sätt. Bilden är att vi inte har fått så mycket hjälp. Och så är läget i många av de här utredningarna, säger Anders Larsson.

– Det stora problemet är att det blir svårt att få en fällande dom om målsäganden inte vill medverka. Det försvårar hela processen.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag