Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lista: Hetaste husen på bosajten Hemnet

I corona-tider söker sig fler ut på landsbygden för att leta bostäder.

– Många vill komma bort från den urbana miljön. På landet är det lättare att hålla avstånd, säger mäklaren Christer Stjernfeldt i Älmhult.

Kvällsposten publicerar här några av de hetaste objekten i Sydsverige på bostadssajten Hemnet under den gångna veckan.

När coronan drog in över Sverige tidigt i våras trodde också mäklarbranschen att de kunde dra ner rullgardinen.

Men det blev precis motsatsen.

Många mäklare beskriver en situation där intresset för bostäder snabbt steg igen – till att närmast anta stormstyrka.

Samtidigt var antalet objekt förhållandevis litet. Det gjorde att priserna stegunder både våren och sommaren. Trenden har sedan fortsatt in i hösten.

SKÅNES MEST KLICKADE. På en naturtomt i Ålstorp söder om Landskrona finns den här villan för 4 295 000 kr. Huset byggdes 1972, har öppen planlösning och ligger med skogen in på knuten. Klickades 27 274 gånger på Hemnet vecka 45. Säljs av Våningen och Villan.
Foto: Våningen & Villan

– Vi har många förfrågningar och en del säljs mycket snabbt. Nu senast hade jag ett objekt som såldes på fyra dagar, utan att det ens var utlagt på någon bostadssajt, säger mäklaren Nina Berglund på Våningen & Villan.

Hon säljer just nu det mest klickade objektet i Skåne, enligt bostadsportalen Hemnet. Det är en villa på 130 kvadratmeter, byggd 1972 och i ett naturnära område i Ålstorp i Kävlinge kommun. 

Priset är satt till 4 295 000 kronor och under vecka 45 klickades objektet 27 274 gånger.

– Många väljer att prioritera sina hem just nu, säger Nina Berglund. Man känner att man inte kan resa någonstans och då är det viktigt att man bor bra. Just nu ser det ut som om priserna fortsätter uppåt.

KRONOBERGS MEST KLICKADE. Möckelsnäs herrgård vid Älmhult i Småland är något alldeles särskilt. Herrgårdsbyggnaden med flyglar har 58 rum och byggdes omkring år 1900. På senare år har det använts som hotell och konferensanläggning. Priset är 24 miljoner kr och intressenter från både Sverige och utlandet finns. Objektet klickades 20 984 gånger på Hemnet förra veckan. Säljs av Stjernfeldts Mäklarbyrå.
Foto: Privat

Mäklaren Christer Stjernfeldts företag har verksamhet i både Älmhult och Osby.

– Jag möter intressenter från flera storstadsområden. Det är många som säger att de nu vill ut på landet. Nu senast har jag sålt ett objekt till ett yngre par som flyttar från Lund.

Fastighetsmäklaren Christer Stjernfeldt.
Foto: Privat

Flera av Christer Stjernfeldts kunder har sagt att de nu kan sitta hemma och jobba. De värdesätter naturen och slipper trängseln i den urbana miljön.

– Här på landet är det nästan ingen som går med mask. Här rör man sig fritt på ett helt annat sätt, säger han.

Ungefär samma uttrycker mäklaren Gunn Högberg som specialiserat sig på objekt utanför stadskärnorna.

NÅGOT FÖR DEN HÄNDIGE. I Huaröd, Kristianstads kommun, finns det här torpet på 84 kvadratmeter bostadsyta. Till fastigheten finns naturtomt med beteshagar och uthus. Huset behöver renoveras och kostar 995 000 kronor. Klickades 13 449 gånger på Hemnet förra veckan. Säljs av Fastighetsbyrån.
Foto: Fastighetsbyrån

Ett av hennes objekt klickades 13 449 gånger under vecka 45. Huset är på fyra rum med en bostadsyta på 84 kvadrat och ligger i Huaröd Kristianstads kommun.

– Vi har sålt rekordmycket och det beror säkert på att folk håller sig hemma. Jag tycker det är kul att vi uppskattar Sverige.

Gunn Högberg upplever också att det nu – i spåren av corona – finns en trend åt att folk på nytt flyttar ut på landet.

– Alla objekt med lantligt läge går bra. Man vill ha det luftigt och utan trängsel. Många vill kunna odla lite också.

SÖDRA HALLANDS MEST KLICKADE. På Kärleken i Halmstad ligger det här huset från 1909. Det är på 206 kvadratmeter och kostar 4 500 000 kr. Det klickades 11 993 gånger och förmedlas av Bostad & Co.
Foto: Bostaden & Co

Mäklaren Karl-Johan Svensson i Halmstad säger att det är många spekulanter på varje objekt.

– De är helt klart att man värderar sitt boende högt i dag. Många är också ute efter ett fritidsboende i Sverige.  

MELLAN STAD OCH LAND. Ett stort lyxigt hus på 405 kvadratmeter bostadsyta i Glumslöv norr om Landskrona. Huset byggdes 2016 och kostar 10 500 000 kronor. Klickades 11 794 gånger vecka 45. Säljs av Valvet Mäklarbyrå.
Foto: Valvet Mäklarbyrå

På Valvet Mäklarbyrå i Helsingborg uppger marknadschefen Johanna Eklund Arnerius att efterfrågan på bostäder fortfarande är hög.

Byrån säljer många av de exklusiva objekten i nordvästra Skåne. Även där pekar pristrenden fortsatt uppåt. 

– Många av de bostäder vi förmedlar säljs redan innan de har publicerats på någon av de externa bostadssajterna, utan endast presenteras på vår egen sajt, säger Johanna Eklund Arnerius.

BLEKINGES MEST KLICKADE. På en fin trädgårdstomt i Svängsta, Karlshamns kommun, ligger denna röda idyll med vita knutar. Det är byggt 1929 och är på 99 kvadratmeter. Klickades 11 440 gånger vecka 45. Säljs av Länsförsäkringar.
Foto: Länsförsäkringar

Hennes bedömning är att många människor nu väljer att investera i sitt boende, nu när det blivit svårare att resa och att värdet av en egen trädgård, ett extra rum och lite extra yta har ökat. 

KALMAR LÄNS NÄST MEST KLICKADE. Under vecka 45 hade det här objektet 8 607 besök på Hemnet. Huset är från 1909 och ligger nordväst om Vimmerby. Säljs av Kronofogden med utgångspris 150 000 kr. Något för den händige.
Foto: Kronofogdemyndigheten

TV: Fel att döda minkar – regeringen i Danmark ber nu om ursäkt

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!