Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liselott, 55, dog av fruktade bakterien

Liselott Korsan-Bengtsen från Karlskrona dog av en multiresistent bakterie.
Foto: Privat

Bara två veckor tidigare hade Liselott, 55, diagnostiserats med cancer, men det var inte kräftan som tog hennes liv.

Hon var en av de två leukemipatienter som smittats av en multiresistent bakterie vid universitetssjukhuset i Lund.

– Hade det inte varit för den här bakterien hade hon levt i dag, säger hennes syster Susanne Berg.

Liselott Korsan-Bengtsen från Karlskrona hade haft ett tufft år. Lunginflammation, en bruten arm och den eviga tröttheten som bara blev värre och värre. Men i mitten av juni såg gåtan till sist ut att få ett svar. Liselott hade drabbats av leukemi och skickades till Lund för behandling.

– Hon hade fått en bra prognos, de hade en medicin som skulle hålla sjukdomen i schack. Just för den här typen av leukemi fanns det en medicin. Vi skulle bekämpa detta tillsammans, säger Susanne Berg.

"Hon var så glad"

Framtiden såg ljus ut. Ungefär en vecka efter att Liselott blivit inlagd i Lund fick hon permission.

– Hon var så glad att hon fick följa med oss eftersom hon hade en hund där hemma. Hon åt middag med oss precis som hon brukade och var glad och trygg. Allt var hoppfullt fram till söndagen, säger Susanne.

Men plötsligt vändes allt. Under eftermiddagen började Liselott plötsligt frysa och feberkurvan sköt i toppen.

– Det var bara att åka upp till akuten.

På sjukhuset misstänkte läkarna lunginflammation. Tidigt på måndagsmorgonen hade Liselott svårt att andas. Hon skickades till intensivvårdavdelningen, men hennes tillstånd blev bara sämre och sämre.

– De fick söva henne när hon skulle röntgas och lägga henne i respirator eftersom hon inte kunde andas när hon låg ner, säger Susanne.


"De hade gjort allt"

Vid lunchtid dagen därpå, sexton dagar efter att hon hade fått sin leukemidiagnos, var hon död.

– Vi var några stycken som var där när hon somnade in. Det fanns inte mer att göra. De hade gjort allt. Det jag reagerade på var att det kom så mycket blod, säger Susanne Berg.

Beskedet från läkarna var att lunginflammation och blodförgiftning som hade tagit hennes liv. Men några veckor senare kom ett nytt samtal från sjukvården.

– Det var en läkare som ringde och sa att var hans skyldighet att tala om att Lotta dött av en bakterie och ville beklaga för detta.

Efter att ytterligare en leukemipatient hade avlidit efter att han vårdats på Sus hematologi- och koagulationskliniken i Lund hade sjukvården börjat utreda saken. Det visade sig att Liselott hade legat på samma avdelning och där smittats av den multiresistenta bakterien, pseudonomas aeruginosa.

– Det kom som en chock. Jag tror aldrig att jag kommer att komma över det här. Jag kan inte acceptera det. Hon hade inte behövt dö. Hade det varit en vanlig lunginflammation hade det funnits antibiotika, men här fanns ingen medicin, säger Susanne Berg.

Ingen tröst

Sjukvården har anmält incidenten enligt lex Maria. Smittspårning med bakterieodling gjordes både på patienter och i våta miljöer på avdelningen. Smittan kunde till sist spåras till ett handfat.

– Jag kan bara beklaga och säga vi har gjort de åtgärder vi kan från vår sida, men det är bara att beklaga, säger Eva Melander, verksamhetschef på vårdhygien i Skåne.

Exakt hur smittan hamnat i handfatet kan bli svårt att säga, menar hon. Hon säger vidare att det är ytterst ovanligt att patienter blir så svårt sjuka av bakterien. Men någon risk för vidare spridning av smittan ser hon inte.

– I dagsläget tror vi att vi har gjort det vi ska göra för att det akuta ska vara löst, säger hon.

Saken kommer även att anmälas av anhöriga till inspektionen för vård om omsorg.

– Det hjälper inte Lotta men det kanske kan hjälpa någon annan, säger Susanne Berg.

För henne finns det ingen tröst. Vid middagsbordet saknas plötsligt en person och resan de hade bokat tillsammans och som skulle gå till Turkiet är nu avbokad.

– Hon längtade så efter det. Vi skulle ha bokat av den för att hon var sjuk, nu fick vi göra det för att hon är död i stället.

Hon vill minnas sin syster som den glad och leende, men minnesbilderna från den sista tiden på infektionskliniken är svåra att tvätta bort.

– Någonstans har det brustit. Hade inte den här bakterien funnits i det där handfatet hade hon levt i dag. Jag kan inte acceptera att hon inte är här för en sådan sak.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!