Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lisa Syrén: "Härligt möta kärleken sent"

POPULÄR. Lisa Syrén Jardbrink har lett "Ring så spelar vi" i sjutton år. Hasse Tellemar höll ut i 18. "Ja som det ser ut riskerar jag att slå hans rekord", säger hon. Foto: Stina Gullander/Sveriges Radio/Privat

Hon leder Sveriges största radioprogram, "Ring så spelar vi", med en mångmiljonpublik och snart har hon lett programmet längre än självaste Hasse Tellemar.

58-åriga Lisa Syrén har dessutom hittat den stora kärleken. Det var den som förde henne till Karlskrona.

– Jag var i en riktigt tung livsperiod när kärleken oväntat seglade in, berättar radioprofilen och fortsätter:

- Det är härligt att möta kärleken så här sent och känna livet flamma upp igen!

"Ring så spelar vi" och "Sportextra" har flest lyssnare

1. Ring så spelar vi (lördag) 1 790 000

2. Sportextra söndag 1 790 000

3. Sportextra lördag 1 650 000

4. Mannheimer & Tengby (söndag) 1 580 000

5. Melodikrysset (lördag) 1 540 000

6. P4 extra (må-to) 1 520 000

7. Jansson & Wester i P4 (fredag)1 510 000

8. Uggla i P4 (talkshow-tid fredagar) 1 490 000

9. Junior i P4 (lördagar) 1 270 000

10. P4 extra (söndag)1 240 000

 

Lyssnarsiffrorna gäller snittlyssning på direktsändradio i fm eller digitalt under perioden 1/112/8 2013. Som lyssnare räknas de mellan 12-79 år som lyssnat minst 3 minuter sammanhängande. Enbart P4-program har tagit sig in på Tio i topp-listan. P4 Morgon (med 25 lokala kanaler) har totalt 2 200 000 2 lyssnare.

Lisa Syrén Jardbrink

Ålder: 58 år

Bor: I hus på idylliska Björkholmen i Karlskrona.

Familj: Maken Mikael Jardbrink (gifte sig 17 december 2012). En son i Oslo.

Gör: Journalist. Anställd på Sveriges Radio i 26 år. Leder "Ring så spelar vi" på lördagar. 1,9 miljoner följer henne troget lördag efter lördag.

Lisa spelar inte när jag ringer. Hon svarar inte ens. Hon uppmanar mig - i ett automatiskt meddelande - att skicka ett sms. Jag skickar ett sms. Inget svar. Skickar ännu ett nån dag senare. Fortfarande ingen som spelar. Än mindre någon som svarar. Sedan plötsligt svar. Glatt sådant. Hon har tid med en Malmöjournalist. Jag ringer upp och hon svarar i princip på första signalen.

- Du svarar, säger jag överraskat.

- Ja men vi hade ju kommit överens om det, stönar hon.

Jag frågar om hon gillar att tala i telefon. Jag menar, hon har ju det som jobb.

- Privat är jag ganska mätt på telefonen...

En smula oväntat svarar hon alltså att hon egentligen inte gillar att tala i telefon. Det säger kvinnan som dessutom startade succéprogrammet "Karlavagnen" där lyssnande nattugglor kunde lätta på hjärtat. Och Lisa var en röst i etern som lyssnade på just dem i 16 år.

- Jo, men med de samtalen är det annorlunda. Att leda "Karlavagnen" eller "Ring så spelar vi" är som ett maratonlopp. Fyllt av utmaningar.

Träffade mannen på nätet

Precis som livet självt. En av de största utmaningarna i Lisas liv just nu är att hon gift sig.

- För första gången dessutom.

Mannen heter Mikael "Mika" Jardbrink. Planeringsarkitekt på Boverket i Karlskrona. De hittade varandra på nätet.

- Ja, vi träffades där. Jag gick ut på nätet och sökte en man. Visst det fanns en risk att folk skulle känna igen mig på bild, men Mika gjorde faktiskt inte det, kände igen mig alltså. Men det var nära att det inte blev något.

- Det var helt enkelt inte juste att ha en annons där när min mammas cancerbesked vände upp och ner på allting. Jag bestämde mig för att vårda henne hemma tills hon dog. Det var en svår tid och jag hade inga tankar på att nätdejta längre, så jag skulle precis radera min annons.

- Det var då jag fick syn på Mikas brev. Hans fina lilla brev...

Det är lite som "Karlavagnen" och "Ring så spelar vi". När Lisas mamma ligger för döden och allt är sorgligt och tungt så hittar Lisa kärleken.

- Jag var bara tvungen att svara på hans brev. Jag skrev ett svar. Sen blev det mer. Vi träffades. Ja... Vi föll pladask båda två. Vi är jättekära!

Och nu har de köpt hus ihop. I Karlskrona. Ett inte alldeles självklart beslut eftersom Lisa bodde i Växjö och Mika i Karlskrona.

- Men vi ville inte att det skulle bli en halvmesyr. Att det blev jag som flyttade föll sig naturligt. Min vuxne son bor i Oslo. Däremot har Mika sina fyra - mer eller mindre flygfärdiga! - barn i Karlskrona.

Nu har man flyttat in i ett gammalt 1700-talshus på Björkholmen.

- Det är spännande. Det är 100 meter ner till badbryggan. Huset, som vi renoverar, är litet och charmigt.

Hur går det att flytta ihop?

- Klart att det inte alltid är lätt. Vi har ju temperament. Särskilt Mika, ha ha! Men vi tillhör ju båda "de ärrades klan" och med åren har man lärt sig att välja sina krig. Huvudsaken är att man har det bra och roligt tillsammans. Vi skrattar väldigt mycket ihop.

Och Växjö återkommer hon till varje helg när det är dags för "Ring så spelar vi".

- Jag hade trots allt bott i Växjö i 30 år. Och min pappa, som är 94 år, finns kvar där och jag bor hos honom varje vecka jag är på radion. Vi storhandlar, fixar matlådor och fikar på stan. Och han är fortfarande nyfiken av sig, vilket är härligt. Han kommer att dö nyfiken. Det är fint!

"Har tagit en del smällar"

Lisa hade varit singel i fyra år när hon träffade Mikael och var själv nyfiken på att leva samboliv igen.

- Jag är en tvåmänniska. Jag har saknat någon under åren jag har varit ensam. Jag saknade det manliga perspektivet i mitt liv. Nån som kickar i gång mig när jag blir för dyster.

Och det har du nu?

- Ja. Mika utmanar mig. Han är en bra vän. Skarp. Intelligent. Och vi har väldigt roligt ihop.

Det låter härligt.

- Ja jag hoppas vi kan ge andra hopp! Vi har gått igenom längre förhållanden i livet. Har tagit en del smällar. Försonats med vårt förflutna. Gått vidare. Man måste jobba med sig själv och fortsätta leta. Våga satsa helhjärtat, trots risken att bli sårad igen. Sen när man väl träffar rätt, oavsett hur lång tid det tar, så känns det så självklart.

- Så jag upplever en topp i livet just nu!

Hon har lett "Ring så spelar vi" i sjutton år. Nestorn Hasse Tellemar, som gick bort för ett år sedan, höll ut i 18.

- Ja som det ser ut "riskerar" jag att slå hans rekord, säger Lisa glatt.

Är det tufft att axla manteln efter Tellemar?

- Jag tycker att jag klarar mig bra. Han var ju en fena på geografi, men eftersom min pappa var folkskollärare och släpade runt oss barn i Sverige så klarar jag mig hyggligt.

Hon är stolt över jobbet. Över sin insats.

- När jag blev ombedd att ta över efter Thord Carlsson och Mona Krantz 1996 hade man kört programmet i botten. Nu har vi ökat lyssningen med nästan en miljon, och har siffror som kan jämföras med "På spårets" tittarsiffror. Vi är förresten radions motsvarighet till tv-mediets "På spåret". Samma kunskapsmoment, samma publik.

Programmet firade 45 förra månaden med en unik sändning från Vara Konserthus där Bohuslän Big Band, Roger Pontare och Shirley Clamp spelade önskelåtarna live. Mycket låter annorlunda men formatet är detsamma. Och de välkända replikerna finns kvar:

- Det gjorde inget att jag missade frågan för det vara bara roligt att komma fram".

Och:

- Tack för ett trevligt program.

Standardrepliker som stått sig. Och frågepärmen med alla chansfrågor består fast Lisa har lagt till ljudillustrationer, barn- och kartboksfrågor.

- Jag har fortfarande en enkel pärm med de 50 frågorna. Lasse Kronér, som var gästprogramledare, blev oerhört förvånad att just den pärmen var så oglamorös.

Snällheten tillbaka

Men den är en institution. Liksom kulorna med slutsiffrorna trots att en dator enkelt kunde ha tagit över den sysslan. Och signaturmelodin. Man var inne på att byta. Men samma morgon som det skulle vara premiär fick radiochefen kalla fötter och drog tillbaka den nya.

- Så det är fortfarande Duane Eddys "Goofus" som gäller. Den versionen med inklippta ringsignaler som spelats sedan programmet startade 1968.

Och fortfarande är Sveriges radios grammofonarkiv själva hjärtat i sändningen.

- Innehåller världens största skivsamling. Nu riskerar det att försvinna och det är obehagligt. Under en sändning har vi två medarbetare i arkivet som plockar fram önskningar. Vi har räknat ut att mellan fyra och fem av låtarna i varje program inte finns digitalt och de får plocka fram gamla vinylskivor.

Och lite fler förändringar har hon vågat sig på.

- Kanske inte lika mycket vädersnack i dag, mer substantiella saker.

Lisa har tagit med sig lite av det som gjorde "Karlavagnen" så populärt när hon startade det 1993.

- Bengt Grafström och jag var så trötta på det vi kallade för förnedrings-tv. Vi tyckte att det var hög tid att snällheten fick komma tillbaka. Och att folk fick en chans att komma till tals utan att bli avbrutna hela tiden.

"Karlavagnen" blev snabbt en succé. Ibland blev det annorlunda sändningar.

- Jag har sänt kvällar som när Estonia sjönk, när Stureplansskjutningarna var och i samband med mordet på Anna Lindh. Den gången hade vi statsminister Göran Persson beredd i Rosenbad ifall vi måste gå ut med dödsbudet.

- Jag har haft en väldig nytta av "Karlavagnen". Inte bara för att jag har blivit allmänbildad. Jag har lärt mig att inte väja för svåra ämnen.

Som kvinnan som ringer och vill att Lisa plockar fram en sång som spelades på makens begravning.

- Han hade dött bara någon månad tidigare. Det var mycket känslor där.

Och samma vecka som Hasse Tellemar gick bort hedrade man legenden.

- Vi tände levande ljus i studion och efter programmet hörde hans fru och dotter av sig och tackade för orden om honom i programmet.

"Man behöver skrattet"

Andra gånger handlar det om skrattet.

- En gång skulle en kvinna gissa på ett bär och hon föreslog kånkelbär... Eftersom det är direktsändning blir det en del dråpligheter. Det är ju inte så farligt att göra bort sig trots allt...

- Och jag glömmer aldrig den tystlåtne norrbottningen. Till slut lyckades jag få ur honom att han tycker om att sticka. Men bara med grått garn. Efter programmet skickade jag upp ett rött garnnystan med posten till honom. Undrar om jag startade en revolution hemma hos honom...

I "Ring så spelar vi" blandar man allvar med trams. Sorg med glädje.

- Ja man kan gå djupt in i ett ämne. Det är inte farligt. Men man behöver också skrattet för att orka med... Det är ju folk som har friat i radion.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!