Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lisa Syrén, 65, hatar åldersdiskriminering

Journalisten och programledaren Lisa Syren upprörs över att SVT lagt ner programmet ”Det sitter i väggarna”, som lockade många äldre tittare.

Hon ser det som ett typiskt svenskt beslut.

– Ingenstans verkar åldersdiskrimineringen vara så öppet uttalad som i Sverige, inte minst inom våra public serviceföretag, hävdar hon.

Med decenniers erfarenhet som journalist vet Lisa Syrén, 65, hur viktig vanlig gammaldags tablå-tv och radio är för de äldre lyssnarna. 

Lisa Syrén har många års erfarenhet av public service – och hon upprörs över bristande intresse för de äldre.Foto: OLA ÅKEBORN / WRETMARKS FOTO
För ett par år sedan kom mängder av lyssnare för att delta i 50-årsfirandet av programmet ”Ring så spelar vi” i Karlskrona.Foto: MATTIAS AHLM / SVERIGES RADIO

– I våras under pandemin blev jag ombedd att göra ”Skivor till kaffet” för just den gruppen, och särskilt de ”äldre äldre”, säger hon.

– Det blev jättelyckat. Personal hörde av sig från äldreboenden och berättade hur de lyssnade på programmet tillsammans med de boende, drack kaffe och sjöng allsång.

Äldre hittar inte på nätet

Men ”Skivor till kaffet” var ett undantag. När Lisa Syrén numera sänder ”Önskesöndag” – som också främst riktar sig till en äldre målgrupp – är det bara i P4 Plus.

P4 Plus är en kanal som enbart finns på nätet. Men många av de äldre har inte internet och hittar inte dit.

– Vi är fyra miljoner människor i det här landet som är över 50 år. Vi är en ganska rejäl skara om vi ställer oss upp. En maktfaktor, säger hon.

SVT lägger ner populär serie

Ändå väljer public service att satsa allt mer på att fånga upp de yngre. Senaste exemplet är SVT:s beslut att lägga ner programmet ”Det sitter i väggarna”.

Till Aftonbladet sa SVT:s programchef i Malmö, Micael Lekberg, att ”vår utmaning är att göra program som lyckas online och för de under 50”.

Lisa Syrén valde att kritisera det beslutet på sin Facebooksida – och fick flera hundra kommentarer.

– Jag är uppfostrad med att alla människor är lika värda. Men det är som att den som har fyllt 60 är mindre värd, säger hon.

”Många ledsna och besvikna”

– Jag är ute mycket och föreläser och berättar radiominnen, och träffar mycket folk. Jag vet att många är ledsna och besvikna över den här utvecklingen.

Eftersom coronapandemin inte gett med sig har Lisa Syrén blivit ombedd göra en ny säsong av ”Skivor till kaffet” – i vanliga P4. Sändningarna börjar den 7 november.

– Det ser jag fram emot. Det är fortfarande många 70-plussare som sitter hemma och är rädda och mår dåligt, och som jag hoppas nå, säger hon.

– Det är de äldre som har betalat det högsta priset för den här pandemin. Och då menar jag inte bara de som så ovärdigt tilläts dö på våra äldreboenden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!