Lisa Licazzo och hennes kollega räddade den försvunna 92-åriga kvinnan. Foto: PrivatLisa Licazzo och hennes kollega räddade den försvunna 92-åriga kvinnan. Foto: Privat
Lisa Licazzo och hennes kollega räddade den försvunna 92-åriga kvinnan. Foto: Privat
Här hittades den försvunna 92-åriga kvinnan. "Hon var blodig och blåslagen", berättar Lisa. Foto: PrivatHär hittades den försvunna 92-åriga kvinnan. "Hon var blodig och blåslagen", berättar Lisa. Foto: Privat
Här hittades den försvunna 92-åriga kvinnan. "Hon var blodig och blåslagen", berättar Lisa.  Foto: Privat

Lisa räddade livet på försvunna 92-åringen

Publicerad

Under onsdagen försvann en 92-årig kvinna från sitt hem på Lindeborg i Malmö.

Dagen därpå arbetade Lisa Licazzo och hennes kollega vid tågspåren i Hyllie.

Plötsligt såg Lisa någon falla.

– Min kollega ropade "det är en döende kvinna". Vi hittade henne helt blåslagen och blodig, säger Lisa Licazzo som arbetar som skydds- och säkerhetsledare inom järnväg.

Lisa Licazzo och hennes kollega vid företaget Strkton Rails arbetade under torsdagen med att röja undan vegetationen längs spårområdet i Hyllie. 

Precis innan de skulle hugga ner ett av träden insåg Lisas kollega att han glömt sin säkerhetssele. Kollegan sprang tillbaka för att hämta den. 

När han hunnit omkring 400 meter såg Lisa något blått falla i ögonvrån.

– Jag trodde det var en blå plastpåse, men så ringde kollegan och skrek "det är en döende kvinna". Jag har nog aldrig sprungit så fort i hela mitt liv. Samtidigt larmade jag 112, berättar hon.

"Försökte hålla henne medvetande"

Den 92-åriga kvinnan hade fallit ner för den branta backen utanför spårområdet och sedan rullat in mot stängslet. Först efter tre upplivningsförsök vaknade kvinnan upp. Lisa som arbetat som undersköterska förstod att kvinnan troligtvis var dement. 

– Jag talade lugnt med henne och försökte hålla henne vid medvetande genom att ställa frågor och se till att hon låg stilla. Jag utgick från det värsta, att hon kanske brutit ryggen vid fallet. Och det är viktigt att vara lugn när någon vaknar ur medvetslöshet för det riskerar att orsaka ett stort trauma.

 

LÄS MER: 92-årig kvinna hittades vid liv efter nära ett dygn  

 

Polisen skickade ut en efterlysning efter kvinnan vid klockan tio på torsdagsförmiddagen. Då hade den äldre kvinnan varit borta sedan klockan 14.30 på onsdagen och hennes anhöriga var oroliga. 

"Var alldeles blodig"

Efterlysningen hade inte Lisa hunnit se, men hon förstod att kvinnan varit ute länge.

– Jag såg att hon måste ha snubblat och trillat runt under en lång tid, för hon var blåslagen och var alldeles blodig och uttorkad. Hennes skor var borta och nylonstrumpbyxorna söndertrasade. Jag är tacksam för att vi jobbade just där, just då och att min kollega glömde selen, annars hade hon varit död nu, säger Lisa.

Här arbetade Lisa Licazzo och hennes kollega med att röja undan vegetation vid tågspåren i Hyllie.Foto: Privat

Polisen hade fått in uppgifter om att kvinnan setts i stadsdelen Hyllie. Men redan innan polispatrullen kom dit hade Lisa och hennes kollega hunnit upptäcka kvinnan och larmat dit en ambulans.

– Det visar vilken oerhörd tillgång allmänheten är när personer försvinner, sa Jimmy Modin på polisens ledningscentral till Kvällsposten på torsdagen. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag