Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Linus söker besviken ekonom med humor

Personalchefen, och tillika psykologen, Linus Jonkman skrev jobbannonsen.
Foto: Privat
Vem vill arbeta på en avdelning där stämningen är som i en Lars Norén-pjäs? Fler än du tror.

Desillusionerad? Trivs du på arbetsplatser som präglas av ångest?

Rätt många med humor kan tänka sig det.

 – Man ska kunna vara sig själv på vårt jobb och vi vill avspegla det genom att göra en humoristisk annons med självdistans, säger personalchefen Linus Jonkman.

Denna annorlunda och vid första anblicken provocerande annons är inte unik för företaget där han arbetar - Prisjakt AB. Den humoristiska tonen med sina uppseendeväckande formuleringar har använts tidigare.

Men annonsen med rubriken "Desillusionerad redovisningsansvarig" sökes har fått rejält genomslag. I annonsen står bland annat:

# Som på alla ekonomiavdelningar är stämningen ungefär som i en Lars Norén-pjäs. Viktigt är att du inte kommer in och gör allt till en musical och förstör den dynamiken."

Och:

"Är du typen som pedagogiskt följer upp barnens veckopeng med paretodiagram?"

– Jag har fått vansinnigt många ansökningar, säger Linus Jonkman.

En hel del ansökningar har skickats in av personer som saknar egentliga kvalifikationer.

– De har tyckt att annonsen var mycket rolig. Humorn har verkligen hjälpt att sprida den, säger han.

Samtidigt ligger ett stort allvar bakom denna udda annons.

Informell arbetsplats

– Vi har en arbetskultur som är väldigt informell och väldigt enkel utifrån ett hierarkiskt perspektiv. Vi är noga med att inte bygga in en massa status i hur man arbetar här. Man ska kunna vara sig själv på jobbet och inte vara rädd för att till exempel prata med vd om något man har åsikter om, säger Linus Jonkman.

– Vi vill avspegla det även i annonserna genom att göra dem lite humoristiska och med lite självdistans. Den ligger i linje med hur vi kommunicerar i övrigt.

Vad är det då för slags personer som passar in?

– Det vi tänker är att rätt person inte blir avskräckt av att man driver med personens yrke. Det ska man kunna göra, tycker jag. Jag jobbar ju själv med HR( human resources, personalfrågor red. anm.) och kan absolut skratta åt alla klichéer och fördomar som andra har kring HR. Jag tror att det är en viktig del, att kunna skratta åt sig själv, säger Linus Jonkman.

Om någon nu tror att jobbet betyder att man hamnar i en sällsynt flamsig och glättig arbetsmiljö så stämmer inte det heller.

– Vi har en väldigt hög andel introverta anställda  och är det något som jag uppfattar så är det just att de har en väldig känsla för sarkastisk humor, ironi och att inte ta sig själva på så stort allvar, säger Linus Jonkman.

Tuffa krav

För den som söker och får jobbet väntar visserligen en arbetsplats som enligt honom å ena sidan är informell men också arbetsuppgifter med tuffa krav.

– Vi är ett expanderande bolag och därför är det väldigt hög press  på ekonomiavdelningarna och just erfarenhet är en väldigt bra livlina. Man tar inte saker på så stort allvar och kan slappna av även om det kommer väldigt höga krav, säger han.

Linus Jonkman har för övrigt skrivit boken " Introvert. Den tysta revolutionen", utgiven på Forum. Expressens recensent ansåg att boken gav de introverta en upprättelse.

Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.