Linnéa och Anders lämnade allt för att segla över Atlanten

Linnéa och Anders Thornblad från Lund hoppade ur vardagens erkorrhjul och tar med döttrarna Tilda och Agnes på en långsegling. Här är hela familjen i Kiel.
Foto: Privat
Linnéa Thornblad.
Foto: Privat
Syskonen Tilda och Agnes älskar båtlivet.
Foto: Privat

Ekorrhjulet snurrade fortare och fortare och förskolehämtningarna varvades med jobb och stress.

Då tog Linnéa och Anders Thornblad döttrarna på en långsegling över Atlanten.

– Det är lyxigt att få så här mycket tid med sina barn, men när Anders fot svullnade upp ville jag bara sälja båten och flyga hem, säger Linnéa Thornblad.

När Linnéa och Anders Thornblad träffades ville hon knappt befinna sig på en båt. Anders drömde om en långsegling. 

– Jag förstod inte alls honom, jag blev bara sjösjuk och ville inte alls segla, säger Linnéa.

– Men efter att vi seglat ihop kom jag över oron och rädslan och blev trygg i seglingen. Men en långsegling hade jag kanske inte tänkt mig.

Men när paret fick barn kände de hur de stressade genom dagarna. Linnéa är sjuksköterska och Anders är brandingenjör. Eftersom båda jobbar skift har de fått pussla med att lämna och hämta döttrarna Tilda, 6, och Agnes, 4, på förskolan.

– Det kändes som om vi aldrig sågs och långsamt började tanken på en långsegling växa fram hos oss båda. Vi ville få mer tid för varandra när barnen är små och fortfarande vill hänga med oss. När de är tonåringar är vi nog inte längre deras idoler, skrattar Linnéa Thornblad. 

Seglar med barnen över Atlanten

Först tänkte familjen att de kanske bara orka segla till Frankrike, men de budgeterade och planerade för att kunna segla hela vägen över Atlanten och vidare över Stilla havet. 

Förra året bodde de ett halvår i båten för att barnen skulle lära känna den innan de gav sig ut på det riktiga äventyret. 

– När vi flyttade tillbaka till vårt radhus grät barnen, båten hade blivit deras hem, men när vi sa att vi skulle bo på båten länge och segla långt blev de överlyckliga. 

– Tolfte maj lämnade vi Sverige och barnen har verkligen anammat seglingen. Det är så fint att få vara med på ett hörn när de leker och se hur deras syskonkärlek växer. Det tror jag man lätt missade och inte hade tid att se när vi var mitt uppe i våra vanliga mönster där hemma.

Seglingen gick över förväntan och Linnéa och Anders bestämde sig för att fortsätta från Frankrike genom Europa och vidare till Kap Verde. Utrustade med satelittelefon, förstärkt mast och extra segel samt ett gäng nödraketer tog familjen sig över Atlanten till Franska Guyana på tretton dagar, där de firade julafton tillsammans.

På Atlanten svullnade plötsligt Anders fot upp och Linnéa fick sköta seglingen själv – trots sjösjuka.
Foto: Privat

Då svullnade Anders fot upp

Seglingen har för det mesta gått bra. Men på Kap Verde blev familjen magsjuka och förkylda. Under resan över Atlanten svullnade Anders fot upp och han blev sängliggande. 

Linnéa fick sköta det mesta av seglingen och sov knappast. Dessutom slog sjösjukan till.

– Då kände jag för att sälja båten och flyga hem, men sen vände det. Vi tror att han fick i sig en bakterie och drabbades av reaktiv artrit efter magsjukan. Vi kommer stanna här i Franska Guyana tills foten blir bättre. 

Känns det tryggt för Anders att ha en sjuksköterska ombord i sådana lägen?

– Haha, ja det tror jag! Men han är ju van vid väldigt akuta situationer i sitt jobb och håller sig alltid lugn när det är stressigt.

”Kändes lite ensamt på julafton”

Ibland kommer saknaden efter vänner och familj i Lund. Telefonen har varit vikig för familjen under de sju månaderna de varit ute på havet. 

– Vi har kunnat hålla kontakt med familj och vänner på telefon och fått besök på lite olika ställen, men just på julafton kändes det faktiskt lite ensamt. Men vi tänker att vi inte är borta för alltid. 

– Nu ska vi segla längs kusten mot Karibien, vidare mot Colombia och till Panamakanalen. Vi har inte bestämt helt hur vi ska göra, men vi planerar att vara tillbaka i Sverige sommaren 2020. 


Syskonkärleken mellan Tilda och Agnes har växt sig stark under månaderna till havs.
Foto: Privat

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!