Linn, 23, misstänkt drogad på krogen: ”Allt blev svart”

Linn Adolfsson jobbar inom krogbranschen, och uppmanar kvinnor att vara vaksamma.
Foto: Privat
I Oskarshamn har polisen sedan slutet av februari tagit emot minst fyra anmälningar av kvinnor som misstänker att de har blivit drogade. Arkivbild.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Studenten Linn Adolfsson, 23, drack en öl och en drink. Sedan fick hon en minneslucka på tolv timmar.

Hon misstänker att hon blev drogad – och nu uppmanar hon kvinnor att hela tiden hålla uppsikt över sin drink på krogen.

– Det är helt vansinnigt att det ens ska behövas, säger hon.

Linn Adolfsson, 23, är mediestudent på Linnéuniversitetet i Kalmar. För två år sedan var hon ute med några kompisar på den lokala studentpuben i staden, men vad som hände där kan hon inte minnas.

Kvällen började med att hon drack en öl och en drink. Sedan blev det svart, berättar hon.

– Jag vaknade upp fullt påklädd i sängen ungefär tolv timmar senare. I efterhand insåg jag att jag förmodligen blev drogad, att någon hade lagt något i min drink, men jag gick aldrig till sjukhuset för att kolla upp det, säger hon.

Fyra kvinnor drogade samma kväll

Efteråt berättade hennes vänner, som varit med henne hela tiden, att hon hade varit glad och pratsam som vanligt. Hon fick också veta att hon inte blivit utsatt för något.

– Jag hade turen att vara med goda vänner. Men det var en overklig känsla inombords, väldigt obehagligt.

Förra lördagen larmade fyra kvinnor i Landskrona om att ha blivit dåliga efter att ha druckit shots de själva inte beställt. Två av dem behövde uppsöka sjukhus. Polisen misstänker att de blivit drogade, uppger SVT Nyheter Helsingborg.

Även i Oskarshamn har det skett flera gånger på kort tid, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar.

”Man ska inte bli avskräckt”

Linn är själv verksam inom krogbranschen. Hon jobbar som servitris, vimmelfotograf och är med och driver klubbar, och har sett kroglivets baksida på nära håll.

– Jag tror att folk blir drogade mer frekvent än vad man kan tro, säger Linn.

Hon menar att hon själv blev mer vaksam efter händelsen, men hon drog sig inte för att återvända till krogen.

– Man ska inte bli avskräckt, det är ett sätt att ge makten till de andra. Det jag har märkt är att tjejer har blivit bättre på att säga till när det händer saker på krogen, till exempel om man blir tafsad på också.

Vill se fler övervakningskameror

Studenten tror att det är svårt att bli av med själva roten till problemet. Hon välkomnar fler åtgärder – och vill dessutom skicka med en varning till andra som ska ut på krogen, som hon berättade om först i Sveriges Radio P4 Kalmar.

– Håll koll på drinken. Men det hjälper inte alltid, och det kan vara svårt för kompisar att märka om någon annan blivit drogad.

Hennes förslag är att fler krogar ska erbjuda papperslappar som man kan stoppa ner i glaset, som indikerar med en färg om drycken har spetsats med droger.

– Det är helt vansinnigt att det ens ska behövas. Jag tror att med fler övervakningskameror hade det kunnat undvikas, det är egentligen förövarna som måste lära sig och inte vi andra som ska anpassa oss, säger Linn Adolfsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!