Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linda framme efter 70 mils cykling

Strax före kl 15 i dag kom Linda Tufvesson fram till Falun efter att ha cyklat de 70 milen från Bjärred. Foto: Privat
Linda Tufvesson hade under färden två cykeldatorer och utrustning för att klara en punktering. Foto: Privat

Trots isiga vägar och en förrädisk sidvind gick det vägen för Linda Tufvesson, 36, från Bjärred. I dag strax före kl 15 kom hon fram till Falun efter cirka 33 timmars cykling.

Belöningen blev en bastu och kebabpizza.

Kvällsposten har tidigare berättat om Linda Tufvesson och hennes planer på ett annorlunda juläventyr, att cykla i stort sett utan avbrott de 70 milen till pojkvännen i Falun. Hon hade räknat med att det skulle kunna ta upp till 40 timmar. Det tog cirka 33 timmar.

Hur känns det i kroppen?

- Jag skulle ju ljuga om jag sa att jag inte är sliten, säger Linda som är mycket nöjd med att ha kommit fram.

Trots uppenbara risker med missöden som punktering och smärre problem med hennes mountainbike gick färden från Bjärred till Falun utan större problem.

Men det var varken smärtfritt, ofarligt eller helt problemfritt. Redan vid starten hemma i Bjärred uppstod ett smärre hinder, dock inte särskilt allvarligt.

Planen var att hon skulle cykla hemifrån kl 4 på morgonen.

– Men jag kom iväg aningen sent. Jag hade lite problem med en cykeldator. Man lägger ju in sin rutt i cykeldatorn och man är ju van vid att det är en kort och enkel rutt. Men jag hade ju hur mycket data som helst att lägga in i cykeldatorn så det tog 35 minuter innan jag var färdig. Jag hann bli lite stressad, säger Linda.

Förrädisk vind

Hon var dock inte förberedd på vad som väntade.

– Det var ju fruktansvärt halt i Skåne, hela vägen upp till Markaryd. Jag tror jag mötte tre saltbilar. Det var sådan där riktig blankis eftersom det hade regnat på natten, säger Linda.

– Då var det tufft.

Hon stötte också på andra problem.

– Men det värsta har nog varit vinden. Det var en enorm sidvind hela vägen. Det kom i byar och då måste man vara beredd för att kunna parera. Man är ju van att kunna dricka samtidigt som man cyklar men det gick inte. Jag var tvungen att hålla båda händerna på styret hela tiden och stanna när jag behövde dricka.

- Man blir väldigt trött av att hålla så hårt i styret, säger Linda.

Vid midnatt var hon framme i Askersund. Då hade hon varit ute på vägarna i cirka 20 timmar. Efter en dryg timmes rast var det dags att fortsätta färden. Då kom nästa hinder som skulle övervinnas.

– Tröttheten satte in, den där riktiga tröttheten, säger Linda.

Förbeställd pizza

Väl framme i Falun möttes hon av pojkvännen och förbeställd pizza, och en uppvärmd bastu.

– Jag hade först bett att få en kantarellpizza men ändrade mig och tog en kebabpizza, säger Linda.

Nu ska hon vila ett par dagar och tänker börja träna igen så smått när kroppen hämtat sig.

Du ska inte cykla tillbaka?

– Nää, absolut inte. Just nu är jag stel och svullen i fötterna. Jag ska vila ett par tre dagar och sedan börja träna lite så att jag får igång blodcirkulationen, säger Linda.

Förutom att klara det uppsatta målet - att cykla 70 mil hade Linda ett annat mål, att samla in pengar till Unicef. När hon var framme i Falun hos pojkvännen Henrik Öijer hade hon fått in in nästan 20 000 kronor.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!