Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon mördade sin sambo med kudde: ”Förbannad”

Linda Axelsson dömdes i dag till 18 års fängelse för mord på sin 77-åriga sambo. Han var maktlös när hon knuffade omkull honom och tryckte en kudde över hans ansikte.
77-åringen kvävdes med hjälp av en kudde. Linda Axelsson har erkänt att hon tryckte kudden tre gånger över 77-åringens ansikte. Två gånger misslyckades hon döda honom. Först när han slutade andas tog hon bort kudden.Foto: Polisen

Den 48-åriga Linda Axelsson tog livet av sin 77-åriga sambo i Markaryd. Tre gånger tryckte hon en kudde över hans ansikte. Hon slutade först när hon kände att han upphört att andas.

Nu döms hon till 18 års fängelse. Linda Axelsson har erkänt. 

– Jag satt ju grensle över honom och höll kudden över. Min tyngd på själva kudden som jag hade över munnen och näsan, har hon berättat i polisförhör.

Domstolen finner inga som helst förmildrande omständigheter i domen mot Linda Axelsson. Tingsrätten skriver att den äldre och fysiskt svagare 77-åringen togs med överraskning och hade svårt att värja sig mot hennes plötsliga och oväntade angrepp på honom.

De hade lärt känna varandra när Linda Axelsson bodde och arbetade på en camping. Paret som hon arbetade för kände 77-åringen och han erbjöd Linda Axelsson att börja arbeta hos honom. Under rättegången beskrev Linda Axelsson att 77-åringen uppvaktat henne och till slut flyttade hon hem till honom.

Den 27 februari larmades polisen till en lägenhet i centrala Markaryd. När de kom fram anträffade de den 77-årige mannen död.

Ringde efter vän

Senare samma dag greps Linda Axelsson och en man. De anhölls misstänkta för mord, men mannen släpptes dagen därpå. Mannen som greps med henne hade blivit uppringd av Linda Axelsson som ville ha hjälp. Han visste först inte med vad men när han kom till lägenheten låste hon upp en dörr och fick se den döde 77-åringen.

Det var han som slog larm så polis och ambulans kom till lägenheten.

Redan i samband med andra polisförhöret erkände Linda Axelsson att hon tagit livet av den äldre mannen, som hon hade ett förhållande med.

77-åringen hade nyligen sålt sitt hus och tjänat över 600 000 kronor på affären. Den utlösande faktorn ska ha varit när hon vill låna pengar till ett eget boende. Det handlade om 18 000 kronor, tre hyror i förskott. Men 77-åringen ville inte att Linda Axelsson skulle flytta ut. 

I rätten berättade Linda Axelsson att hon tröttnat på att bo hemma hos 77-åringen men eftersom hon hade betalningsanmärkningar krävdes just tre förskottshyror för att hon skulle kunna få ett hyreskontrakt. Hon hävdar att 77-åringen ska ha hånskrattat åt henne när hon bad att få låna av honom.

Linda Axelsson har beskrivit det som att hon kände sig lurad, överkörd och mycket besviken.

När polisen kom till platsen hittade de mannen död. Linda Axelsson slog själv inte larm. Den gjorde en bekant till henne som hon bad komma till lägenheten.Foto: Johan Nilsson/TT

”Ville få tyst på honom”

Linda Axelsson, som vid tillfället var rejält berusad, ska då ha knuffat mannen från en köksstol och tryckt en mörk kudde med paljetter mot hans ansikte när han låg på golvet.

– Jag vet att han sade något till mig som gjorde mig ännu mer förbannad. Jag sade ”tyst nu” eller ”håll käften” eller något sådant och jag satte mig grensle över honom, har hon berättat i polisförhör.

77-åringen var enligt henne liten och smal. Hon väger 68 kilo. När Linda Axelsson satt på honom var han maktlös.

Linda Axelsson påstår att hon höll kudden tryckt över 77-åringens ansikte i högst 30 sekunder. Medan 77-åringen fortfarande anades släpade hon in honom i ett annat rum. Om någon annan skulle komma in i lägenheten ville hon inte att denne skulle upptäcka 77-åringen. 

På nytt tryckte hon en kudde över 77-åringens ansikte för att ta hans liv. Men när hon tagit bort kudden och kände på hans kropp var han fortfarande vid liv.

För tredje och sista gången tryckte hon kudden över 77-åringens ansikte. Först när hon kände på hans bröstben att andningen upphört tog hon bort kudden. 

Linda Axelsson ringde till en gammal kompis och bad honom om hjälp med att få bort kroppen. Men kompisen tvärvägrade och sa att hon måste ringa polisen.

Hon bröt samtalet och fick i stället tag på en barndomsvän. Linda Axelsson fick honom att sätta sig i bilen och köra till Markaryd. Han var den som sedan larmade 112. Mannen var till att börja med också misstänkt för brottet. Men den misstanken släppte polisen snabbt.

Hon har alltså erkänt att hon mördat 77-åringen. Men har varit ångerfull. 

– Det var inte alls min mening att han skulle dö. Det var inte min tanke. Det var bara att jag var arg och jag ville få tyst på honom, har Linda Axelsson sagt. 

Linda Axelsson döms också för olovlig körning och grovt rattfylleri. Linda Axelsson ska även betala ett skadestånd på sammanlagt 270 000 kronor.

Här är ett annat uppmärksammat mord i Markaryd

Ukrainarna Oleksandr Traiduk och Yaroslav Lavryniv har åtalats för mordet på Gert-Inge Bertinsson, 70, som mördades i Markaryd förra sommaren.