Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Linda, 28, om männens kommentarer på jobbet

Här är fler av dagens inrikesnyheter.

Linda Torstensson, 28, är den enda kvinnliga bilbärgaren i Skåne.

Hon vill inte jobba med något annat. 

Men att hon är i en mansdominerad bransch märks ute på vägarna.

– Jag vet inte hur många gånger jag har hört ”jag trodde att du var tjejen på kontoret”, säger hon.

Foto: Privat
Foto: Privat

För snart sju år sedan stod Linda Torstensson, 28, från Tomelilla i ett vägskäl i livet.

Hon hade utbildat sig till och jobbat som stensättare och trädgårdsanläggare, men det fysiska arbetet gjorde att hennes rygg fick ta stryk. Då ringde telefonen med ett erbjudande från en bekant till henne.

– Han frågade om jag ville börja jobba som bilbärgare. Jag hoppade på och tänkte att jag får se om jag klarar det. Jag hade ingen aning om vad jag gav mig in på, säger hon.

Enda kvinnliga bilbärgaren

Linda Torstensson förälskade sig i det. Hon är ute dagar, nätter, helger med sin bärgningsbil, och hon vet aldrig vilket uppdrag som väntar härnäst, förklarar hon.

Samtidigt är hon unik.

Det finns nämligen ingen mer kvinnlig bärgare i Skåne, enligt Sydsvenskan som var först med att skriva om henne. Totalt är de bara ett fåtal i hela Sverige.

– Jag tror det beror på att många inte tänker på att jobbet finns. Det märks jättetydligt att det är mansdominerat. När jag träffar kolleger från resten av Sverige är det i stort sett bara män jag träffar.

Foto: Privat

Männen slog vad med varandra

De manliga kollegerna är stöttande och reaktionerna är för det mesta positiva, berättar hon. Men när hon hjälper folk ute på vägarna får hon ibland höra kommentarer kopplade till sitt kön.

– Jag vet inte hur många gånger jag har hört ”jag trodde att du var tjejen på kontoret”. Det är inte elaka kommentarer, de menar inget illa med det, men de är förvånade. De kan säga ”oj det var ovanligt att se en tjej” till exempel.

Under ett av hennes första uppdrag slog två män vad med varandra om Linda skulle klara av att bärga deras bil som hade gått sönder.

– Jag svarade att jag ville vara med på vadet. Såna saker är halvt på skämt, halvt på allvar. Jag klarade det och behövde inte ringa någon för att få hjälp i alla fall. 

Foto: Privat

Många ojämnt fördelade jobb

Linda förklarar att hon själv inte tar illa upp.

– Jag är ganska lugn med det, det gör inte så mycket. Jag vet om att det är ovanligt med en kvinna med mitt jobb. Jag är inte så lättkränkt av mig.

Enligt statistiken är det väldigt ovanligt att kvinnor ger sig in i traditionellt manliga yrken. Bara fyra av de 30 vanligaste jobben i Skåne har en jämn könsfördelning, det vill säga inom 40–60 procent, skriver Sydsvenskan.

– Jag märker att det börjar komma in fler kvinnor i lastbilsbranschen överlag. Många kvinnor som jobbar med det här tror jag är uppväxta med det, vilket gör det till ett givet alternativ.

Hur länge kommer du vilja jobba som bilbärgare?

– Jag kan lätt jobba med det här hela livet, utan tvekan.