Hela gruppen samlad vid poolen. Foto: Alexander FeyhHela gruppen samlad vid poolen. Foto: Alexander Feyh
Hela gruppen samlad vid poolen. Foto: Alexander Feyh
Som en del i arrangemanget ingick att deltagarna skulle lära sig att fridyka ner till åtta meter. Foto: Aquarius Diving ClubSom en del i arrangemanget ingick att deltagarna skulle lära sig att fridyka ner till åtta meter. Foto: Aquarius Diving Club
Som en del i arrangemanget ingick att deltagarna skulle lära sig att fridyka ner till åtta meter. Foto: Aquarius Diving Club
Som en del i arrangemanget ingick att deltagarna skulle lära sig att fridyka ner till åtta meter. Foto: Aquarius Diving ClubSom en del i arrangemanget ingick att deltagarna skulle lära sig att fridyka ner till åtta meter. Foto: Aquarius Diving Club
Som en del i arrangemanget ingick att deltagarna skulle lära sig att fridyka ner till åtta meter. Foto: Aquarius Diving Club
Linda Ågren poserar på en klippa. Foto: Christian Zink www.Lichtfang-foto.deLinda Ågren poserar på en klippa. Foto: Christian Zink www.Lichtfang-foto.de
Linda Ågren poserar på en klippa. Foto: Christian Zink www.Lichtfang-foto.de
Här är det aftondress som gäller. Foto: Alexander FeyhHär är det aftondress som gäller. Foto: Alexander Feyh
Här är det aftondress som gäller. Foto: Alexander Feyh
Foto: Alexander FeyhFoto: Alexander Feyh
 Foto: Alexander Feyh
Linda Ågren med svenska flaggan bredvid sig. Foto: Alexander FeyhLinda Ågren med svenska flaggan bredvid sig. Foto: Alexander Feyh
Linda Ågren med svenska flaggan bredvid sig. Foto: Alexander Feyh
Linda Ågren fick själv fixa sin utstyrsel till sjöjungfru. Foto: Alexander FeyhLinda Ågren fick själv fixa sin utstyrsel till sjöjungfru. Foto: Alexander Feyh
Linda Ågren fick själv fixa sin utstyrsel till sjöjungfru. Foto: Alexander Feyh

Linda, 28, är både lärare och sjöjungfru

Publicerad

Linda Ågren, 28, från Degeberga jobbar både som lärare och sjöjungfru.

Nu har hon hemma igen efter att ha deltagit i världens enda tävling för sjöjungfrur.

– Det var en dröm som gick i uppfyllelse, sammanfattar Linda.

Linda föddes samma år som disneyfilmen "Ariel lilla sjöjungfrun" hade premiär. Händelsen kom att prägla hennes uppväxt.

Hon började rita teckningar av sjöjungfrur och som många andra barn lekte hon sjöjungfru i badkaret hemma.

Linda gillade också att bada i havet, oavsett om det var varmt eller kallt. 

– Jag lyckades hitta sjöjungfrur i allt, från religionslektionerna till gatukonsten. Jag skrev till och med min högskoleuppsats om sjöjungfrur.

I dag är Linda vuxen - men beskriver sig fortfarande som en stor nörd när det gäller Sjöjungfrur.

– Mycket av mitt liv kretsar fortfarande kring detta. Jag köpte min fena 2012  och simmar regelbundet med den. Men jag har både kläder, porslinsfigurer och böcker på temat också.

Linda Ågren, 28, från Degeberga jobbar både som lärare och sjöjungfru.Foto: Alexander Feyh

På barnkalas

När tillfälle ges dyker Linda dessutom upp på barnkalas i rollen som sjöjungfrun Athiraa och för att göra gott och sprida glädje och magi.

Att ha på sig och simma i konstgjorda fenor kallas för "mermaiding". Aktiviteten är utbredd i framför allt USA och Kanada, men även i Tyskland och runt Medelhavet.

Nu har Linda dessutom erfarenhet av hur det är att tävla som Sjöjungfru -  i 14 dagar pågick "Miss Mermaid International" i turistorten Sharm el Sheikh i Egypten.

– Vad jag vet är jag den enda i Sverige som deltagit i en sådan tävling, säger hon.

De 43 tävlande kom från stora delar av världen. Linda fick koll på arrangemanget på nätet och anmälde sig till den tyska arrangören.

I god tid före resan fick hon själv iordningställa både stjärtfena och övriga kläder. I det hela ingick också en aftondress, folkdräkt och bikini.

 

LÄS MER: Linda klär ut sig till sjöjungfru

Skönhetstävling

– Man kan väl säga att det var en form av skönhetstävling, men där man ändå fokuserade på temat Sjöjungfru, säger hon.

I ett av tävlingsmomenten ingick det att deltagarna skulle simma med fenan. I en annan att de skulle fridyka och posera under vattnet.

Slutligen gällde det för deltagarna att posera i sjöjungfrudräkterna, samt visa upp sig i mer normala kläder på catwalken. Det ingick också en särskild talangdel där man fick visa upp någon dold talang. Linda valde att rita ett öga.

Linda kom utanför prispallen i världens enda tävling för sjöjungfrur.Foto: Detlev Helmerich

Till sist vann en deltagare från England hela tävlingen. Linda kom utanför prispallen, men kände ändå stolthet över resultatet.

– Jag fick höga poäng med tanke på att jag aldrig tävlat innan och tog mig hela vägen utan hjälp från någon annan. 

Fler tävlingar

Linda fick på köpet förtroendet att försöka ordna fler representanter till nästa år från Sverige eller Skandinavien. Det kan betyda att det kommer att hållas någon form av uttagstävling i Sverige.

Men vad säger folk som ser dig med stjärtfenan?

– Man tycker det är fint. Alla har gett mig beröm, hittills, säger Linda. 

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag