Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lina och Pontus bröllop ställs in – förlorar 30 000

Hör Lina Jansson berätta om det tänkta drömbröllopet.
Lina Jansson och hennes fästman Pontus skulle ha gift sig 9 maj – men på grund av corona-krisen är bröllopet inställt.Foto: Privat
Pontus och Lina, här tillsammans med barnen Noah, 5, och Alma, 1,5. I februari var familjen på semester i Asien och såg på nära håll hur corona-viruset började sprida sig över världen. Men de trodde aldrig det skulle bli så illa i Sverige.Foto: Privat

I maj skulle Lina Jansson och Pontus Thinggaard ha sitt drömbröllop. 

Men coronakrisen gör att bolaget som skulle anordnat festen har gått i konkurs – paret förlorar nu 30 000 kronor som de redan betalat in. 

– Vi har varit så inställda på att just 9 maj är vårt datum. Det har faktiskt varit den stora sorgen, att man ska bli vän med ett nytt datum, säger Lina Jansson.  

I ett och ett halvt år har Lina Jansson, 32, och Pontus Thinggaard, 34, från Malmö planerat sitt bröllop. Men för en vecka sedan kom dråpslaget. 

I ett mejl berättade arrangören att den gått i konkurs och att bröllopet var inställt. De 30 000 som paret lagt i bokningsavgift och deposition skulle de inte få tillbaka. 

– Man trodde inte på det man läste, berättar Lina.

– Dagen innan hade de ringt och erbjudit oss att vi kunde boka om bröllopet till senare på grund av coronakrisen. Då nämndes det ingenting om det problematiska läget. Sen nästa dag kom det här mejlet. 

Paret var i kontakt med advokat och konkursförvaltare men fick samma besked från alla håll, det gick inte att få tillbaka någonting. Anledningen är att pengarna som Lina och Pontus betalat satts in på bolagets vanliga konto.

– Man hade behövt ha ett specialavtal för att säkerställa att pengarna inte hade gått in på det vanliga kontot. Nu går så kallade prioriterade fodringar före, det vill säga att jag inte kan betala tillbaka några pengar till brudparen även om jag hade velat, säger Bo Ransnäs, konkursförvaltare till SVT som var först med att skriva om det inställda bröllopet

Lina och Pontus har varit ett par i tio år. Men de får vänta lite till med att gifta sig.Foto: JOHANNA BAKOS PHOTOGRAPHY
Nu siktar paret på att gifta sig i augusti i stället: ”Blir det inte av då tar vi en simpel lösning och slår upp ett tält i trädgården”, säger Lina.Foto: JOHANNA BAKOS PHOTOGRAPHY

Inställda på bröllop

Lina berättar att paret pratat med andra par som också drabbats av konkursen. 

– Vi har haft kontakt på Facebook och försökt tipsa varandra men de andra har också blivit av med sina pengar, säger Lina. 

Var ni förberedda på att detta kunde hända?

– Inte alls. Vi var ganska coola runt det här med corona i början, vi var på en semesterresa i Asien när det slog till där och tänkte att det inte skulle bli så illa hemma i Sverige. Så vi var ganska inställda på att det skulle bli av och vi hoppades att folk skulle kunna komma. 

Det är inte bara de förlorade pengarna som svider. Det är även känslomässigt.

– 9 maj var vårt ju datum på något sätt. Det har faktiskt varit den stora sorgen, att man ska bli vän med ett nytt datum. 

Linas inköpta bröllopsklänning hänger i garderoben och väntar på henne. Nu har hon och Pontus bokat ett nytt datum i augusti, på samma plats men med en annan arrangör. 

– Blir det inte av då tar vi en simpel lösning och slår upp ett tält i trädgården, säger Lina.

Lina och Pontus hoppas nu att inte fler drabbas av samma sak. 

– Vi kan bara ge tipset att inte betala in för mycket i förväg i de här oroliga tiderna, se till att betala så nära bröllopet som möjligt. Och om det går betala med kort så gör det, för då har man möjlighet att få tillbaka en del om något skulle hända. 

TV: Kärlek över gränserna – trots coronatider

Här ses nykära Karsten, 89, och Inga, 85, för picknick vid dansk-tyska gränsen.