Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linas 14-åriga dotter hotad och trakasserad

Linas 14-åriga dotter blev hotad av kvinna.
Lina Cheikha är fortfarande upprörd över hur hennes 14-åriga dotter blev bemött av en kvinna vid hundrastgården.Foto: JENS CHRISTIAN
14-åringen hängde hundens koppel över grinden för att visa att de var där. Men kvinnan krävde att de skulle ge sig av därifrån.Foto: JENS CHRISTIAN

Lina Cheikhas 14-åriga dotter i Malmö var ute och rastade familjens hund när hon blev hotad och trakasserad av en vuxen kvinna.

– Hon kallade mig ”jävla svartskalle”. Jag var jätterädd, säger 14-åringen.

Hon och hennes mamma har polisanmält händelsen som nu utreds som olaga hot.

En förmiddag i början av augusti hade 14-åringen tagit med sig hunden och släppt den inne i rastgården på området Gullviksborg där familjen bor.

Hon hade hängt kopplet på grinden för att visa att det fanns en hund där inne, som hon fått lära sig att man ska göra.

Flickan hade bara varit där några minuter när en kvinna med två hundar kom och krävde att hon skulle gå därifrån.

Ville vara kvar en stund

– Jag sa att vi precis hade kommit och att vi ville vara kvar en liten stund, berättar 14-åringen.

– Då sa hon ”jävla skitunge, gå ut nu jävla svartskalle”. Och en del andra fula ord som jag inte vill säga.

Flickan hängde kopplet på grinden men kvinnan tog det och kastade det på marken.Foto: JENS CHRISTIAN

Därefter hotade kvinnan med att hämta hjälp som skulle se till att få ut flickan från rastgården.

– Sedan tog hon kopplet som jag hade hängt över grinden och kastade det i marken så spännet gick sönder. Jag blev träffad på foten. Men efter det gick hon därifrån.

– Jag var jätterädd och ringde direkt till mamma, berättar 14-åringen.

Mamma är upprörd

Hennes mamma Lina Cheikha blir fortfarande upprörd när hon berättar om händelsen.

– Vi var inte ens i Malmö när hon ringde. Men vi körde hem så fort vi vågade, säger Lina Cheikha.

– Som mamma tänker man ju att vad som helst kan ha hänt och föreställer sig det ena värre än det andra. Vi har bott här i området i alla år och det har aldrig hänt något liknande.

Nu tycker 14-åringen att det är lite obehagligt att gå till hundrastplatsen. Kvinnan kan ju dyka upp igen när som helst.Foto: JENS CHRISTIAN

14-åringen ringde själv 112 och gjorde en polisanmälan omedelbart efter samtalet med sin mamma. Och hon är nöjd med polisens hantering så här långt.

– Jag fick först berätta om det i telefon och sedan har jag blivit uppkallad till polishuset på förhör med videoinspelning, berättar hon.

Misstänkt olaga hot

Polisen har rubricerat händelsen som misstänkt olaga hot. Och utredningen är redan i full gång. Flickan har fått advokat Andréas Björkman som målsägandebiträde.

– Jag var med när flickan blev förhörd och jag tycker att hon uttryckte sig så bra, säger Andréas Björkman.

– Hon sa ”varför ger sig vuxna på barn?” – och jag kan fråga samma sak. Mitt allmänna intryck är att vuxnas våld mot barn har ökat. Fast det är inte statistiskt underbyggt.

När 14-åringen berättar om händelsen säger hon att hon vill att kvinnan ska få ett straff för att förstå att hon har gjort fel.Foto: JENS CHRISTIAN

Polisutredningen om misstänkt olaga hot är prioriterad eftersom ett barn är inblandat – och även eftersom händelsen kan betraktas som ett eventuellt hatbrott.

Ord står mot ord

– Det närmaste som händer är väl att den utpekade kvinnan förhörs som misstänkt, om det inte redan har skett, säger Andréas Björkman.

Vad kvinnan har att säga om händelsen är ännu inte känt. Om hon inte erkänner det hon påstås ha gjort uppstår en situation där ord står mot ord.

– Det blir ett barns ord mot en vuxens. Men svensk rätt är väldigt bra på att värdera utsagor från barn, säger Andréas Björkman.

– Åklagaren får bedöma om det finns skäl att väcka åtal, om man kan förvänta en fällande dom.