Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Lina, 39, älskar KvP – och vill läsa mer om föräldraansvar

Lina Cheikha, 39, kom till Malmö som ettåring. Hennes mamma lärde sig svenska via tidningar, tv och en flitigt använd ordlista. Själv talar Lina både flytande svenska och arabiska. Foto: JENS CHRISTIAN
Lina Cheikha gillar både texter och tv-klipp, och ibland googlar hon vidare på det hon läst om, för att lära sig mer. Foto: JENS CHRISTIAN

MALMÖ. Under 2019 tar Kvällsposten fikakorgen och hälsar på hos läsare runtom i Sydsverige.

Nu har turen kommit till Lina Cheikha, 39, i Malmö.

– Jag älskar Kvällspostens app. Jag är inne tre-fyra gånger om dagen, säger hon.

Får vi komma hem till dig och prata journalistik? Så frågade vi i början på mars. 

”Vi kommer hem med fikabröd till dig och pratar journalistik. Du berättar vad som är bra, dåligt och kan förbättras med Kvällsposten. Vad kan vi göra för att få dig att fortsätta läsa oss och se på vår webb-TV? Kanske har du något särskilt tips eller ämne du vill lyfta?”, stod det i efterlysningen.

Redan på nyårsdagen skrev Kvällspostens chefredaktör i en krönika att 2019 är läsarens år. 

LÄS MER: Vi vill veta vad du tycker om Kvällsposten? Se efterlysningen här 

Sedan dess har Kvällspostens medarbetare träffat läsare i olika delar av spridningsområdet.

Skriv mer om föräldraansvar, säger Lina Cheikha som är en engagerad tidningsläsare och älskar nyhetsflödet. Foto: JENS CHRISTIAN

I dag har turen kommit till Lina Cheikha, 39. Hon bor i Malmö och är mamma till fyra barn i åldrarna 12 till 18. 

Hon kom till Sverige som ettåring från Libanon. I dag pratar hon både perfekt svenska och arabiska. Hon har sett sin mamma lära sig svenska från grunden.

– Hon satt med en ordlista och tittade på Rapport, eller läste tidningar. Alla ord som hon inte förstod slog hon upp, säger Lina.

Vill se en tuffare invandringspolitik

Hon ser ingen framtid i Libanon, varken för sina föräldrar, sin egen generation eller barnens. Det är Sverige som gäller. Samtidigt menar hon att den svenska migrationspolitiken borde skärpas.

– Kasta ut alla som inte sköter sig. Lagarna borde bli mycket hårdare, säger hon.

Det stora tidningsintresset väcktes under 15 år då hon drev en kiosk. Då fick hon se hur viktig tidningen är för många människor.

– Det hände att tidningen var försenad. Inte ofta, men ibland. Och då var det en del som kom och frågade flera gånger: ”Har den inte kommit än?” berättar hon.

Drev kiosk och blev tidningsläsare

Själv hade hon tillgång till alla tidningar och hon läste, läste, läste – och fastnade för Kvällsposten. Nu för tiden är det appen som gäller.

– Jag är inne tre–fyra gånger om dagen, säger hon.

– Det händer ofta att jag googlar vidare på något jag läst, för att lära mig mer. Det är viktigt att känna till vad som händer. Det är i Sverige vi lever.

Kaffe och tidningsprat – det är något som Lina Cheikha gillar. Foto: JENS CHRISTIAN

När Kvällsposten besöker henne med fikakorg och kanelbullar är det seneftermiddag. Det visar sig att hon har koll på allt. Vi bläddrar igenom dagens utgåva av papperstidningen och det mesta har hon redan läst, och även tittat på tv-klippen som alltid tillför något extra, menar hon.

– Det är intressant att läsa om Malmö. Men det är viktigt att läsa nyheter från andra håll också, för att jämföra. Man är nyfiken på vad som händer.

Delar med sig till barnen av kunskaperna

Det hon läser leder till samtal om världsläget och situationen i Malmö.

– Jag har fyra barn och allt jag läser visar jag för dem. 

Väder är ett klassiskt ämne, men det är inget som Lina går in på KvP-appen för. Antingen tittar hon ut genom fönstret, eller så använder hon en renodlad väderapp. 

Men politik däremot. Det är viktigt.

– Jag älskar Stefan Löfven! Han verkar så snäll. Men han borde ta tag i makten! Annie Lööf är också spännande, menar Lina.

Lina Cheikha, 39, gillar det mesta i Kvällsposten. Men kungligt kan hon vara utan – de artiklarna sparar hon till sist. Foto: JENS CHRISTIAN

Även Kvällspostens sportavdelning får högt betyg.

– Fotboll är intressant. Sedan min son började spela, följer jag fotbollen. 

Får vi komma hem till dig och prata journalistik?

Vill du också få besök av en av Kvällspostens medarbetare – utrustad med en korg med kaffe och kanelsnäckor?

Mejla till fika@kvp.se och anmäl ditt intresse. Alla är välkomna att höra av sig, men vi behöver främst läsare från Halland, Småland, Blekinge, Öland och norra Skåne. Hör av er!

Hon har själv upplevt att det kan vara svårt att få gehör i vården och därför menar hon att Kvällspostens artiklar om hälsa, sjukdomar och forskning är viktiga för läsarna.

Kändisar – nej tack

Insändarsidan är hon däremot mindre intresserad av, och har aldrig skrivit något själv – trots att hon har väldigt mycket åsikter. Kungligt och kändisar är inte heller någon stor favorit. 

– Det är någon som har avlidit eller någon som har köpt ett hus. Det är deras liv. Det är jag inte så intresserad av, säger hon.

Det är viktigt att följa med i nyheterna, menar Lina Cheikha som började läsa Kvällsposten när hon drev en kiosk. Foto: JENS CHRISTIAN

Korsord löser hon inte, men dem kastar sig hennes dotter över. Sedan frågar hon sin mamma om hjälp.

– ”Fortsätt med det”, har jag sagt till henne. Man lär sig nya ord. Det är jättebra.

Men i stort sett gillar Lina det mesta Kvällsposten skriver, från högt till lågt. Blandningen är bra, helt enkelt. Men ibland blir det för lättviktigt, menar hon, till exempel en gång då en ny pralin i Aladdinasken blev en nyhet.

– Det tyckte jag var löjligt! Skriv om något som är viktigt i stället, säger hon.

Läsaren Lina: Skriv om föräldrarnas ansvar

Hon har två önskeartiklar som hon skickar med till Kvällsposten-redaktionen. Först och främst har hon en idé som rör äldre.

– Jag tycker så synd om äldre som sitter ensamma. De skulle kunna ha ett sällskapsdjur, men många har inte råd, för det blir så dyrt med försäkringar. Varför kan inte vården för djur vara gratis, som det är för människor? Jag tror det skulle betyda mycket. Varför ska äldre sitta så ensamma? säger hon.

Och apropå våldsbrotten som oroar många i Malmö skulle hon vilja ser fler artiklar och mer debatt om föräldraansvar. Hon menar att många av de som hamnar i kriminalitet hade en bristande omsorg när de växte upp – och att det är dags att prata mer om det.

– Det skulle vara intressant att läsa om. Alla talar om det. Men det är dags att lyfta upp det i medierna.