Med lillebror och mamma. Här är prins Nikolai tillsammans med mamma Alexandra och lillebror prins Felix under ett välgörenhetsarrangemang. Om även Felix gillar snabba bilar eller ej är oklart. Foto: MIKAEL RIECKMed lillebror och mamma. Här är prins Nikolai tillsammans med mamma Alexandra och lillebror prins Felix under ett välgörenhetsarrangemang. Om även Felix gillar snabba bilar eller ej är oklart. Foto: MIKAEL RIECK
Med lillebror och mamma. Här är prins Nikolai tillsammans med mamma Alexandra och lillebror prins Felix under ett välgörenhetsarrangemang. Om även Felix gillar snabba bilar eller ej är oklart. Foto: MIKAEL RIECK
Fortkörning. Här är bilden från 2004 då prins Joachim, med båda sönerna i baksätet, körde i 170 km/h. Foto: LOCALEYES TVFortkörning. Här är bilden från 2004 då prins Joachim, med båda sönerna i baksätet, körde i 170 km/h. Foto: LOCALEYES TV
Fortkörning. Här är bilden från 2004 då prins Joachim, med båda sönerna i baksätet, körde i 170 km/h. Foto: LOCALEYES TV
Nikolias pappa, prins Joachim, kallas för Danmarks motorprins. Här är far och son i en racerbil 2014. Foto: BIRGER STORMNikolias pappa, prins Joachim, kallas för Danmarks motorprins. Här är far och son i en racerbil 2014. Foto: BIRGER STORM
Nikolias pappa, prins Joachim, kallas för Danmarks motorprins. Här är far och son i en racerbil 2014. Foto: BIRGER STORM
Här syns Nikolai och hans pappa Joachim tillsammans med den danska Formel 1-stjärnan Kevin Magnussen (till vänster). Foto: BIRGER STORMHär syns Nikolai och hans pappa Joachim tillsammans med den danska Formel 1-stjärnan Kevin Magnussen (till vänster). Foto: BIRGER STORM
Här syns Nikolai och hans pappa Joachim tillsammans med den danska Formel 1-stjärnan Kevin Magnussen (till vänster). Foto: BIRGER STORM

Lillprinsen börjar bli stor – nu tar Nikolai körkort

Publicerad

Snart blir det åka av på de danska vägarna - lillprinsen Nikolai är på gång att ta körkort.

Pappa prins Joachim är känd som hela Danmarks motorprins och enligt rapporterna har även den lille prinsen bensin i det blåa blodet.

17-åringen har redan börjat ta körlektioner, rapporterar danska medier.

Framåt sensommaren fyller drottning Margrethes äldsta barnbarn, prins Nikolai, 18 år. Utöver allt annat det betyder innebär födelsedagen även att han har rätt att ta körkort.

Och med en pappa som är känd för sitt stora motorintresse har det förstås inte varit tu tal om annat än att även prins Nikolai en dag ska ta körkort. 

Nu är inte prinsen så liten längre och dagen när han får ratta en bil på egen hand närmar sig allt snabbare. Planerna på körkort bekräftas av pappa prins Joachim i en färsk intervju med danska tidningen Billedbladet. 

Tar körlektioner

Men trots att den unge prinsen har ett väldokumenterat intresse för snabba bilar och höga farter är det inte enbart pappa "motorprinsen" som ska lära tonårssonen hur det funkar bakom ratten.

I intervjun avslöjar prins Joachim att sonen redan har tagit plats i kupén i en övningsbil.

– Ja, Nikolai har börjat ta körlektioner hos en körlärare, säger prins Joachim till Billledbladet.

Äldsta barnbarnet

• Prins Nikolia föddes 28 augusti 1999 och är prins Joachim och grevinnan Alexandras första barn.

• Han är också drottning Margrethes och prins Henriks första barnbarn.

• Prins Nikolai studerar sedan några år tillbaka på Herlufsholms kostskole, en av Danmarks mest exklusiva privatskolor och bland skolkamraterna har han flera av barnen till elitskiktet i det danska näringslivet.

Det eftertraktade körkortet kan prinsen inte stoppa i plånboken förrän tidigast i början av september, han fyller 18 först den 28 augusti, men om han hade velat hade kunnat ta körkort redan nu. Från och med årsskiftet kan nämligen 17-åringar ta körkort i Danmark, kravet är att de ska ha med en erfaren bilist som är minst 30 år gammal i bilen när de kör.

Prins Joachim med sina 47 år skulle förstås kvala in på det kravet men enligt Ekstrabladet har Nikolai ingen brådska, han övningskör tills vidare enligt de gamla reglerna.

Körde i 170 km/h

Motorprinsen Joachim är tidigare omskriven för sin dragning åt snabba bilar och höga farter. Bland annat talar man fortfarande i Danmark om den där gången 2004 när han ertappades med att köra i 170 km/h med båda sönerna Nikolai och Felix i baksätet.

Med kunglig börd slapp han undan böter och körkortet fick han behålla. Men en rapport till justitiedepartementet blev det och kanske till och med ett förmaningstal vid matbordet hemma på slottet.

– Det blir nog ett samtal med fru (grevinnan Alexandra och drottning Margrethe, reds anm), sa vice polischefen Jørgen Thomsen då.

Och om äldsta sonen har ärvt sin pappas fartdjävul är det kanske därför som prins Joachim skickar med ett råd till allmänheten i intervjun med Billedbladet.

– Man gör nog bäst i att hålla i sig inomhus den närmsta tiden, säger han med ett snett leende.

 

Läs fler nyheter och reportage i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag