Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lilla apfamiljen har fått utökning med tvillingar

Dagens toppnyheter – inrikes
De bildsköna ungarna föddes den 18 december.Foto: Tropikariet. / Tropikariet i Helsingborg.

Bilden på lejontamarinen Floras nyfödda tvillingar på Tropikariet i Helsingborg gör succé på sociala medier.

De små aporna är inte bara söta, utan också viktiga för den utrotningshotade artens framtid.

– Vi blir jätteglada varje gång de får ungar, säger djurvårdaren Rebecca Linté.

Lejontamarinen Flora lever med sin make, som inte har fått ett namn, i avdelningen för sydamerikanska djur på Tropikariet i Helsingborg. I det utrymmet tillåts tamarinerna gå lösa tillsammans med fem fåglar och två dvärgcirkusapor, som också är lösa.

Men lejontamarinfamiljen har nu fått utökning. Sedan tidigare har Flora och maken fyra barn, men den 18 december förra året födde hon tvillingar. 

Under de första veckorna i livet har ungarna burits runt av mamman och pappan, som de klamrar sig fast i pälsen på.

– Vi har haft en del besökare som letar efter dem och undrar var de är någonstans, de hoppar inte av från föräldrarna än. Men de ser väldigt uppmärksamma ut när de tittar sig omkring, säger Rebecca Linté, djurvårdare på Tropikariet.

Hotad djurart

Några veckor efter födseln lade Tropikariet ut en bild på de små tvillingarna – som inte har några namn än – på sin Facebook-sida, där många har reagerat med förtjusning över ungarnas söta utseende.

Men det finns fler anledningar att glädjas åt nyheten. Lejontamarinen är nämligen en utrotningshotad art. I vilt tillstånd är det en av de mest hotade arterna i Sydamerika, och djuren finns bara i Brasiliens vildmarker – förutom i djurparker.

– Där har de bara en spillra av sitt livsutrymme kvar. Man skövlar skogen för jordbruk och att bygga industrier, säger Jonny Möllerström, zoolog på Tropikariet, till Helsingborgs Dagblad, som var först med att rapportera om födseln.

Rebecca Linté, djurvårdare på Tropikariet i Helsingborg.Foto: Tropikariet

3 200 vilda tamariner

För 30 år sedan fanns det bara ungefär 200 vilda lejontamariner kvar i världen, men i dag finns det runt 3 200 vilda lejontamariner.

– Vi blir jätteglada varje gång de får ungar. Det är absolut viktigt, de djur vi har i fångenskap finns med i ett avelsarbete. Vi skickar runt dem för att behålla en så stor genetisk variation som möjligt. När vi börjar få många lejontamariner ska vi lägga ut dem på en lista som andra djurparker kan få ta del av, säger Rebecca Linté.

Tamarinerna blir i regel mellan 25–35 centimeter långa och väger mellan 500–800 gram.

Bland andra utrotningshotade djurarter som lever på Tropikariet i Helsingborg finns trubbnoskrokodilen och ormhalssköldpaddan.

Ladda ner Kvällspostens app