Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lill-prinsessans nya liv – i ett snöigt Paris

Prinsessan Athenas nya liv i Paris.
Prinsessan Athena har fyllt nio år och firade i ett snöklätt Paris.
Foto: H.K.H. Prinsesse Marie
Det är väldigt sällan som Paris iklär sig en vinterskrud.
Foto: SOPA IMAGES / ANDREINA FLORES
Blott var tredje år kommer snön till Paris. Det är klart man måste passa på att leka.
Foto: SOPA IMAGES / ANDREINA FLORES

Att fylla år är stort. 

Tänk att få göra det i Paris när det dessutom snöar i den franska huvudstaden. 

Danska lill-prinsessan Athena är en lycklig nioåring.  

När drottning Margrethes barnbarn fyller år, är det en tradition inom det danska kungahuset att fira det med att publicera nya bilder på födelsedagsbarnet. 

I söndags var det kungafamiljens allra yngsta medlem som fick blåsa ut ljusen på tårtan. Prinsessan Athena fyllde nio år.

Bilderna som nu har publicerats är tagna av hennes mamma, prinsessan Marie, och de är väldigt speciella. De är tagna i familjens hemstad Paris, och det snöar!

Det är något som bara sker var tredje år och då blir det lätt kaos i den franska huvudstaden. Skolor stängs, bilister lämnas strandsatta i sina bilar och myndigheter uppmanar befolkningen att stanna inomhus. 

Prinsessan Athena lever i Paris med sin familj och deras hund Cerise.
Foto: H.K.H. Prinsesse Marie
Det är kul att fylla nio!
Foto: H.K.H. Prinsesse Marie
Var exakt prinsessan Athena och hennes familj bor i Paris är hemligt. Men det ska vara i en lägenhet som ligger centralt i det som kallas 17:e arrondissementet
Foto: H.K.H. Prinsesse Marie

Paris i vinterskrud

Men när det snöade nu i januari passade prinsessan Marie och prinsessan Athena på att smyga ut och ta några mysiga födelsedagsbilder i ett Paris i sin ovanliga vinterskrud. 

Familjen har bott i Paris i 1,5 år nu. De flyttade ner när Athenas pappa, prins Joachim, skulle påbörja studider på den ansedda militärskolan École Militaire. Efter att studierna avslutades fick han jobb som militärattaché på den danska ambassaden i Paris, ett jobb som han kommer ha i minst tre år, alltså kommer familjen stanna kvar i den franska huvudstaden i minst ytterligare två 2,5 år. 

Livet i Paris är ganska anonymt, det är inte många som vet att det är en kunglig familj som går på gatorna och handlar i affärerna. Prinsfamiljen kan traska runt ganska ostört.

I höstas kunde man se på bilder hur familjen var på en kombinerad shoppingrunda och hundpromenad.  

De rastade familjens lilla bichon frisé Cerise och passade på att shoppa lite, att döma av kassarna de bar på.

Prinsfamiljen skaffade Cerise förra sommaren. Då hade familjens tidigare hund Apple, även den en bichon frisé, dött under våren, 14 år gammal.

Här är hela familjen ute och rör sig. Inte många vet att det är en kunglig familj som kommer traskande med shoppingkassar och hund.
Foto: ROYAL PARIS / MEGA/IBL
Athenas pappa, prins Joachim, arbetar på den franska ambassaden. Här är han på väg till jobbet.
Foto: PIERRE VILLARD/ SIPA/ SHUTTERSTOCK
Prins Joachim och hans fyra barn. Prins Nikolai, prins Henrik, prinsessan Athena och prins Felix.
Foto: INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES
Enligt kungahusexperten Michael Bregnsbo kommer det inte ställas några speciella krav på vilken utbildning eller yrke prinsessan Athena kommer att välja i framtiden.
Foto: STELLA PICTURES / INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES

”Ett liv som inte är så prinsessigt”

Prinsessan Athena och familjen bor centralt i det som kallas 17:e arrondissementet i Paris. Mer än så får man inte veta, adressen är hemlig.

Familjen har fått skyddad adress, mycket av omsorg om barnen som förhoppningsvis ska få växa upp under så normala förhållanden som möjligt.

Prins Joachim har klart för sig hur hans fyra barns framtid ska bli. Eller inte bli, rättare sagt. 

– De ska för guds skull inte bli som deras far. Det mönster jag tidigare inte har vågat bryta ska inte hindra dem. Inget är förbjudet för dem, sa prinsen i dokumentären ”Prins Joachim berättar” som sändes förra året. 

Enligt kungahusexperten Michael Bregnsbo talar mycket för att prinsens önskan kommer att uppfyllas. Det kommer inte ställas några speciella krav på vilken utbildning eller yrke prinsessan Athena kommer att välja i framtiden. 

– Det blir säkert ett liv som inte är så prinsessigt. Hon får säkert en vanlig utbildning och ett arbete i en bransch som inte har något att göra med att vara kunglig, har han sagt. 

TV: Se bilderna från Paris i snö

Så blir framtiden för det danska kungahusets minsting: ”Inget är förbjudet”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!