Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lill Lindfors: ”Har fått lära känna min man på nytt”

Lill Lindfors berättar om att strävar efter att bottna i sig själv på scen, för att komma in i ett flöde där publiken känner sig inkluderade.
Foto: Fototjänster i Kalmar
Hon blandar allvar med humor i sina mellanprat.
Foto: Fototjänster i Kalmar
Publiken satt indelad efter sällskap, något som gick alldeles utmärkt enligt Lill Lindfors.
Foto: Fototjänster i Kalmar
I höst kommer Lill Lindfors turnera med sin föreställning ”Tillsammans är ett sätt att finnas till”.
Foto: Fototjänster i Kalmar

På tisdagen var det dags för Lill Lindfors att uppträda för publik första gången på ett och ett halvt år.

I publiken satt unga och gamla som berördes av hennes ord och sång. 

– Det kändes fantastiskt roligt, pirrigt och nervöst. Lite ”åh, var det så här det var”, säger Lill Lindfors, 81.

Äntligen var det dags för Lill Lindfors att inta scenen, för första gången på ett och ett halvt år. I tisdags kväll levererade hon i rampljuset på ett soligt Solliden.

– I ett och ett halvt år har kreativiteten legat på is. Publiken satt grupperade efter sällskap och jag var lite orolig för det men det fungerade alldeles utmärkt, säger Lill Lindfors dagen efter konserten. 

Lill Lindfors inledde med att sprida glädje och skapa kontakt med publiken för att sedan genomföra en show som väckte både skratt och tårar hos publiken.

Sofie Hedqvist vid Sollidens sessions har beskrivit konserten som något publiken sent kommer glömma – den folkkära artisten fullkomligt strålade och både många unga som gamla ville prata med henne direkt efteråt.

– Det var en väldig värme i publiken. Det var dagsljus så jag såg alla uttryck. En del av publiken satt högt upp så de hade solen emot sig och det är något som många kan bli upptagna av. Jag brukar försöka skicka en signal om att jag ser er. Jag sa att jag ska tala högre så att ni ser bättre, säger Lill Lindfors.

Den scenvana artisten berättar om hur viktigt det är att skapa kontakt med publiken. Om hon visar att hon ser dem – kommer de också se henne bättre. Det blir en psykologisk vändning.

Kungafamiljens fina meddelande

Ingen i kungafamiljen kunde närvara vid Lill Lindfors framträdande. Hon är däremot långt ifrån en främling hos kungafamiljen.

– De skickade ett gulligt meddelande till mig. De kunde tyvärr inte komma men det var omtänksamt att de skrev.

Lill Lindfors och hennes make Anders Byström är skrivna på Öland och har en gård i Löttorp. De är ganska ofta på Solliden för att besöka utställningarna, kafferepet eller för att Lill Lindfors har en audiens hos kungafamiljen.

Nu pågår en utställning av Bertil Vallien i slottets engelska park.

– Jag vill alltid åstadkomma tolv på en skala av tio och det är det som kommer när jag är i ett flöde. Jag gör små lustfyllda ändringar. De hade en fantastisk utställning av Bertil Vallien i det fria och jag kopplade en del till det.

”Tillsammans är ett sätt att finnas till”

Gårdagens mellanprat handlade mycket om lust och längtan – efter att få nå varandra i pandemins tid.

Lill Lindfors ville förmedla känslan av tröst och uppbyggnad. Sen hyllade hon publiken med låten ”You make me feel so young”.

– Året har varit en teknisk utveckling för mig. Jag har lärt mig Teams och Zoom. Annars har jag umgåtts med min h-grupp på gården – hunden, hönsen och husbonden. Jag har fått lära känna min man på nytt.

Nu väntar en musikaliskt intensiv period för Lill Lindfors. Redan dagen efter åkte hon ner till Tylösand för en kapellkonsert. I sommar blir det flera konserter runtom i Sverige och till hösten inleder hon sin turné ”Tillsammans är ett sätt att finnas till”.

TV: Efter pandemin – nu dansar kungen igen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!