Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lilian fyller snart 103 år: ”Har aldrig druckit sprit”

Dagens toppnyheter – inrikes
Lilian Magnusson klarar sig i stort sett helt själv – trots sin ålder på 102 år.Foto: SVT Nyheter Småland / SVT Nyheter Småland
Lilian lagar mat till sig själv varje dag.Foto: SVT Nyheter Småland / SVT Nyheter Småland

Lilian Magnusson var nära att dö när hon var bara två år gammal. 

Men hon har nu levt i hundra år till.

Hon klarar av vardagen på egen hand – och avslöjar hemligheten bakom att få leva ett långt och aktivt liv.

– Jag trodde inte själv att jag skulle bli så här gammal, säger 102-åriga Lilian.

I en röd tegelvilla i småländska Kosta bor Lilian Magnusson ensam – vid 102 års ålder. Hon är beviset på att åldern bara är en siffra och lever ett självständigt liv, vilket SVT Nyheter Småland berättade om i sitt inslag om Lilian.

Varje dag bäddar hon sängen och lagar mat till sig själv. När Kvällsposten talar med henne har hon just dammsugit hela huset, så hon är lite trött, berättar hon.

– Hon är väldigt i farten, säger Lilians 85-årige son, Lars-Gösta Magnusson.

Mor och son bor granne med varandra så det händer att Lars-Gösta kommer över för att lämna matvaror hos henne, men i övrigt klarar hon sig i stort sett ensam.

”Jag har aldrig rökt”

Hennes vardag består av en tydlig struktur. Hon äter vid ungefär samma tider och går aldrig och lägger sig efter efter kvart över åtta på kvällen, och varje dag gör hon sina motionsövningar. Det är en av förklaringarna till att hon är så pigg, tror Lilian själv.

Men hon har också andra teorier.

– Jag har aldrig druckit sprit eller någonting, jag har aldrig rökt eller så heller. Det kan vara därför jag har blivit så gammal, säger Lilian.

– Men samtidigt kan jag inte förklara det. Jag trodde inte själv att jag skulle bli så här gammal.

Lilian fick sitt första jobb när hon var 15 år och under sitt yrkesliv jobbade hon sedan med flera olika saker, bland annat som barnflicka och på ett kafé. Dessutom arbetade hon på ett skolkök i 17 år.

– Jag har varit med om mycket, konstaterar hon.

Sonen Lars-Gösta Magnusson, 85, med sin mamma Lilian Magnusson, 102.Foto: SVT Nyheter Småland / SVT Nyheter Småland

Fick spanska sjukan

Men lika långt som hennes liv har hunnit bli, lika snabbt kunde det ha tagit slut. Lilian drabbades av spanska sjukan, en dödlig form av influensa, när hon var i tvåårsåldern. Hon minns det än i dag:

– Min mor kallade på doktorn när jag hade väldigt hög feber. Då sa han till henne att ”om hon överlever kommer hon att bli väldigt ömtålig”.

Hon föddes år 1917 – fyra år innan kvinnor fick rösta för första gången i Sverige – och i sommar fyller hon 103 år.

Hur ska du fira?

– Det vet jag inte, jag tar en dag i sänder. Jag trodde att jag var slut när jag hade firat 100 år. Det är bara att kämpa vidare, jag är tacksam för all hjälp jag får.

Ladda ner Kvällspostens appFoto: Kvällsposten