Bonden Anders drabbad av ligornas nya metod

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Lantbrukaren Anders Ekeroth i Oskarström utanför Halmstad är en av de drabbade lantbrukarna.
Foto: Läsarbild.
Ligorna riktar in sig på dyrbara jordbruksmaskiner.
Foto: Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN

De utländska stöldligorna trålar runt bland sydsvenska gårdar och tömmer maskinhallarna på dyrbara verktyg.

Lantbrukarna är irriterade – både över händelseutvecklingen och polisens ointresse att hjälpa till.

– Allt polisen gjort är att man varnat för stöldligorna. Nu kanske vi måste ta lagen i egna händer, säger lantbrukaren Anders Ekeroth.

Han har bedrivit lantbruk i Oskarström utanför Halmstad i många år. Situationen nu beskriver han som hopplös.

– Man får inte ha något i fred längre. Det verkar som att stöldligorna trålar runt och tar allt de kommer över.

Värdet av det som försvann från Anders Ekeroths gård var 20 000 kronor, något som Hallandsposten var först med att skriva om. Det var bland annat en svets, vinkelslip, borrmaskiner och hundratals liter diesel som slangades från två traktorer.

Annan utrustning som tjuvarna på senare tid riktat in sig på är dyr GPS-utrustning som sitter i många lantbruksmaskiner.  

Klibbig diesel

– Det sker på natten och man hör ingenting. I mitt fall vet jag att tjuvarna smugit förbi mitt sovrumsfönster på bara några meters håll, säger Anders.

Förstörelsen tjuvarna lämnar efter sig brukar inte heller vara särskilt kul. I Anders fall var en stor del av gårdsplanen nedspilld med klibbig diesel som en följd av attacken. 

– Så här i skördetider behöver man dessutom den försvunna utrustningen mer än annars. Det tar tid att skaffa nytt och kostar dessutom mycket eftersom försäkringsbolagen är svåra med att betala ut någon ersättning. 

Enbart i Halland har det under juni månad gjorts 44 anmälningar om liknande stölder. 

– Där jag bor var det sex fastigheter inom en radie på en kilometer som drabbades samma natt, säger Anders. 

Stölderna ställer många av lantbrukarna inför både ekonomiska och praktiska problem. Men uppbackningen från polisen tycker många är direkt dålig.

Varnade bönderna

– Polisen har inte varit här, trots att tjuvarna borde ha lämnat spår efter sig på gården. Först var beskedet att de skulle komma. Senare fick jag veta att de inte hade tid.

En annan sak som retat upp flera av lantbrukarna är att polisen först efter att stölderna ägt rum gick ut och varnade för att det skett flera stölder mot lantbrukare.

– Då är det ju så dags att göra någonting när skadan redan är skedd, säger Anders.

Polisen misstänker att det i det aktuella fallet rört sig om en internationell brottsliga. I flera fall tror man att tjuvarna rekognoserat i förväg och vetat vilka föremål de skulle stjäla.

I många fall brukar det sedan vara helt riskfritt att föra föremålen ut ur landet. Polis och tull har själva bekräftat att deras arbete helt inriktas på att kontrollera det som är på väg in i Sverige - och inte det som är på väg ur från landet. 

Anders säger att det jäser inom lantbrukarleden. Efter obefintlig uppföljning från polisen känner han hopplöshet.

Många utsatta

– Snart blir vi nog så förbannade att vi blir tvungna att ta lagen i egna händer, säger han.

Det är inget man från LRF centralt stöder.

– Vi uppmanar trots allt alla lantbrukare/företagare att anmäla alla stölder, säger Simon Göransson, LRF Entreprenad.

Enligt LRF:s egen undersökning har fyra av tio lantbrukare varit utsatta för brott vid ett eller flera tillfällen de senaste två åren. Var tionde lantbrukare har varit utsatt vid flera tillfällen.

Fyra av tio brottsutsatta lantbrukare har haft dieselstölder och en av fyra stölder av maskiner eller redskap. 

– Stölder av maskiner, verktyg och diesel är ett stort och kostsamt problem för LRF:s medlemmar. Händelserna skapar dessutom en oro som tar bort mycket av glädjen att driva företag, säger Simon Göransson.

Han säger även att de öppna gränserna i kombination med tullens bristande resurser och mandat att stoppa utförsel av stöldgods gör Sverige till ett bra land för stöldligor att operera i. 

Kameraövervakning

Ett av LRF:s förslag är att ge tull och polis rätt att via kameraövervakning kartlägga misstänkta bilar vid gränsstationerna.

Åtta av tio brottsutsatta lantbrukare har vidtagit åtgärder för att undvika nya brott. Vanligast är nya lås och belysning. Även larm och grannsamverkan eller egen bevakning är vanligt. Bevakningskameror har ökat sedan 2012.

Enligt Hallandspolisen har gårdsstölderna fortsatt även efter det att man gick ut med sin varning.

– Vi bedömer att hälften av brotten begås av internationella ligor från till exempel Polen, Litauen och Rumänien. Ligorna är här i kanske tio dagar och vet ibland redan innan vad de ska tillgripa. Brotten har skett i näraliggande polisdistrikt också, säger kommissarie Anders Norberg till Kvällsposten.

Han förstår att lantbrukarna är besvikna över den uteblivna hjälpen - men menar att det rör sig om prioriteringar och att man inte har resurser att åka på allt.

– Men något civilgarde vill vi inte se, detta är trots allt polisens jobb, säger han. 

Foto: Kvällsposten

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!