Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liga lastade skåpbilar med stöldgods – döms och utvisas

Kustbevakningen skulle kontrollera farligt gods – men hittade stöldgods i de två skåpbilarna.Foto: KUSTBEVAKNINGEN
Verktyg för flera hundra tusen kronor var på väg ut ur landet – men stoppades i färjeläget i Trelleborg.Foto: KUSTBEVAKNINGEN
Det fanns knappt en kubikcentimeter över i skåpbilen där de stulna däcken hade staplats.Foto: KUSTBEVAKNINGEN
Rörmokaren Henrik Schwartz fick tillbaka sina stulna verktyg värda 50 000 kronor.Foto: PRIVAT

Sex män som greps i Trelleborgs hamn med två skåpbilar fulla av stöldgods dömdes på måndagen till fängelse och utvisning.

Två av dem fick ett och ett halvt års fängelse, de övriga ett år vardera. De hade stulit verktyg och annat för 800 000 kronor i Kalmartrakten.

Det var i mitten av november som kustbevakningen i Trelleborgs hamn stoppade och tittade närmare på två utländska skåpbilar på väg att lämna landet.

Den ena av skåpbilarna visade sig vara proppad till sista kubikcentimetern med däck som stulits från en firma på Öland. Den andra innehöll mängder av stulna verktyg.

En stor del av prylarna var märkta och när kustbevakningen ringde bekräftade ägarna att det var stöldgods.

Miste hela verktygslådan

 – Jag blev av med hela verktygslådan, ett pressverktyg och en tigersåg värt runt 50 000 kronor, berättade rörmokaren Henrik Schwartz i Kvällsposten den 17 januari.

–  Man har en massa specialverktyg som man samlat på sig med åren. Grejor som man kanske har fått eller själv anpassat. De är svåra att ersätta med pengar.

Polisen fick ta över gripandet och de sex rumänska männen har suttit häktade sedan dess.

Med hjälp av en mycket omfattande förundersökning hävdade åklagaren att männen begått mer än ett halvt dussin stölder och kommit över verktyg och annat gods för 800 000 kronor.

Bodde i husvagnsläger

Männen bodde i husvagnar i ett läger för så kallade EU-migranter i Salvestaden, någon halvmil söder om Kalmar. Flera av männen har kopplingar sinsemellan från Rumänien, några av dem är kusiner.

Alla har tidigare dömts för liknande brott inte bara i Sverige utan även i Norge, Danmark, Tyskland och hemma i Rumänien. Tre av männen är tidigare dömda i Sverige så sent som 2016.

Även två av männens fruar har fällts för brott här i landet – de dömdes i september 2016 för ett antal fickstölder i Blekinge.

Alla sex utvisas från Sverige

Kalmar tingsrätt beslutade att alla sex männen ska utvisas ur Sverige de närmaste fem eller sex åren när de har avtjänat sina straff.

Om två av dem heter det:

"De verkar inte vara främmande från att begå brott. Detta samt brottslighetens karaktär ger skäl anta att de kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet. Tingsrätten anser därför att brottsligheten är sådan att den motiverar utvisning."

Ibland när en person döms till utvisning får denne en kortare strafftid – men så är inte fallet den här gången.

"Ingen av dem har någon som helst anknytning till Sverige. En utvisning påverkar därför inte straffmätningen", skriver Kalmar tingsrätt i sin dom.