Äldrebedragarna är just nu mycket aktiva i nordvästra Skåne och Halland. Foto: Polisen Nordvästra SkåneÄldrebedragarna är just nu mycket aktiva i nordvästra Skåne och Halland. Foto: Polisen Nordvästra Skåne
Äldrebedragarna är just nu mycket aktiva i nordvästra Skåne och Halland. Foto: Polisen Nordvästra Skåne
De äldre uppmanas att vara på sin vakt. Foto: ArkivDe äldre uppmanas att vara på sin vakt. Foto: Arkiv
De äldre uppmanas att vara på sin vakt. Foto: Arkiv
Polisens varning har lagts ut på bland annat Facebook. Foto: PolisenPolisens varning har lagts ut på bland annat Facebook. Foto: Polisen
Polisens varning har lagts ut på bland annat Facebook. Foto: Polisen

Liga härjar i Sydsverige – tränger sig in hos äldre

Publicerad

Skåne och Halland är för närvarande mycket hårt drabbat av brott mot äldre och funktionshindrade personer.

Nu varnar polisen på sin Facebooksida för brottsvågen – där tillvägagångssättet ofta är likadant.

"Någon, eller några, ringer på ytterdörren. Sedan utger man sig för att komma från ett läkarteam eller vårdcentralen", skriver polisen i en varning på sin hemsida – som också varnar för "välgörenhetsbedragarna".

För närvarande är nordvästra Skåne hårt drabbat av brott mot äldre och funktionshindrade. Även Halland har varit väldigt utsatt, vilket har fått polisen att lägga ut en varning på sina sociala medier.

Dagligen görs nämligen ett antal anmälningar om stöld i bostad där tillvägagångssättet är detsamma.

– Det har varit väldigt mycket den senaste tiden, vilket även har stått i media. Men det finns olika modus och tillvägagångssätt som bedragarna använder, säger Catharina Agaeus, samordnare hos polisens Circa-grupp som är specialiserad på åldringsbrott.

– Just nu handlar det mycket om att de knackar på och vill få en underskrift. De utger sig  för att komma från välgörenhetsorganisationer och spelar på de äldres godhet, fortsätter Catharina.

Bedragarna ber om en hundralapp för välgörenheten och vill komma in i bostaden. De tar med sig målsäganden in i köket och samtalar en stund. Samtidigt smyger en kompanjon in och länsar bostaden på de värdesaker som finns.

– Vi ser att det är stort längs västsidan, mot syd, nu igen. De rör sig mycket i nordvästra Skåne och Halland just nu. 

https://www.facebook.com/polisennordvastraskane/photos/a.1029642343719027.1073741828.1023681694315092/1991139950902590/?type=3&theater

Varnar på sociala medier

I en varning, som polisen i Nordvästra Skåne har gått ut med, uppger de också att någon, eller några, ringer på ytterdörren hos äldre och sedan utger sig för att komma från ett läkarteam eller vårdcentralen. 

Men, som Catharina Agaeus förklarar, har bedragarna de senaste dagarna ändrat något i sin presentation: man utger sig nu för att komma från en välgörenhetsorganisation som exempelvis Unicef.

– De har också med sig vattenflaskor som de ber om att få fylla på. De är väldigt påstridiga och även om man tackar nej fortsätter de om man har öppnat dörren. Har man väl öppnat tar de sig in i dörren, då är det svårt att stänga, säger Catharina Agaeus.

Exakt hur bedragarna väljer ut områdena som de slår till på är okänt. Men det är inte omöjligt att det görs någon form av bakgrundskoll på vem som bor i bostaden, menar polisens Circa-grupp.

Är bedragarna organiserade? Har ni några misstänkta?

– Det kan vi tyvärr inte svara på. Vi brukar titta på det från fall till fall, men många gånger rör det sig om konstellationer, ett nätverk av flera personer som färdas i samma bil. Det kanske bara är en som syns, men så finns ofta en annan som kör till exempel.

I fall man drabbas av bedragarna som tränger sig in i bostaden kan man alltså hålla koll på bilar som inte brukar vara i området, eller personer som rör sig i bostadsområdet under dagtid, till synes utan anledning.

I sin varning på Facebook skriver polisen att de har fått rapporter om de här brotten från hela området – Ängelholm, Helsingborg och Klippan.

"Ofta, men inte alltid, handlar det om två kvinnor som gärningsmän. Konstellationen av misstänkta varierar där även män varit aktuella. Signalementen är tyvärr mycket vaga", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen vill att de äldre snabbt ringer om de blir utsatta för brott.Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN

A och O: Var försiktig

Bedragarna är oftast ute efter guldsmycken och kontanter, enligt polisen.

Och det är svårt att skydda sig om de väl knackar på ens dörr. Polisens enda tips är egentligen, i korthet: Släpp aldrig in någon över tröskeln om du inte känner personen eller de inte kan identifiera sig.

Catharina Agaeus menar rentav att man inte ska öppna.

– Det är A och O att man är väldigt försiktig. Att man inte öppnar dörren om man inte väntar besök. De är så enträgna när de kommer, så att om dörren väl står öppen gör de vad de kan för att komma in, säger Agaeus.

Det viktigaste är att – mycket snabbt – ringa 112 om man drabbas. Polisen behöver snabbt komma till platsen för att ha en chans att gripa bedragarna som gäckat äldre i Sydsverige.

– Och alla har vi mobiltelefoner. Släng upp den och fotografera bilen eller personerna om man ser något som kan hjälpa oss, säger Agaeus.

 

POLISENS TIPS: SÅ KAN DU SKYDDA DIG

Håll ytterdörren låst även när du är hemma. 

 

Öppna inte dörren alls – väntar du inte besök eller kan identifiera personen via titthålet, håll dörren stängd.

 

Förvara inte dina värdesaker, som smycken, plånbok och pengar, på traditionella platser som smyckeskrin i byrålådor i hallen eller sovrummet. Ha dem på oväntade platser så att bedragarna inte hittar dem så enkelt.

 

Om du öppnat dörren för bedragarna ändå – låt dem inte komma in. Det finns exempel på folk som har öppnat och sedan fyllt på vattenflaskor åt bedragarna, medan de väntat i dörren. Men de hinner ändå ta sig in och stjäla.

 

Ring 112 omedelbart. Ju snabbare polisen kan komma till platsen, desto större är chansen att brottet klaras upp.

 

Om bedragarna har vårdkläder på sig och hävdar att de kommer från hemtjänsten – be dem att legitimera sig. Annars får de inte komma in.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag