Mejlet, som ska ha sett ut som ett meddelande från känd avsändare, har innehållit en skadlig kod som infekterat datorn. Foto: YLWA YNGVESSON
Mejlet, som ska ha sett ut som ett meddelande från känd avsändare, har innehållit en skadlig kod som infekterat datorn. Foto: YLWA YNGVESSON

Liga åtalas för rekord- stora databedrägerier

Publicerad

Åtal väntar för åtta personer som misstänks för att ha kommit över mer än 40 miljoner kronor genom grova dataintrång hos företag, myndigheter och banker.

Totalt omfattar utredningen 60 åtalspunkter, skriver åklagarmyndigheten i ett pressutskick.

Brotten ska ha begåtts mellan slutet av 2015 fram till hösten 2016, och den rekordstora härvan av dataintrång kan enligt SVT Nyheter ha drabbat både Skolverket, SJ och Lunds universitet liksom ett politiskt parti.

En 38-åring sitter häktad och misstänks vara huvudman i ligan som består av yrkeskriminella från olika länder som har utgått från Sverige. Intrången har enligt SVT i vissa fall utgått från en skadlig kod som skickats ut till företags och myndigheters mejllistor.

Mejlet, som ska ha sett ut som ett meddelande från känd avsändare, har innehållit en skadlig kod som infekterat datorn och medfört fri tillgång till en stor del av datorns innehåll för bedragarna.

Åtalet lämnas in på måndag vid Malmö tingsrätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag