Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Spelet om politiska makten – före historiska samarbetet

Roko Kursar, Liberalerna. Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Katrin Stjernfeldt Jammeh, Socialdemokraterna. Foto: JOHAN NILSSON/TT

Liberalerna skriver historia i Malmö när man säger ja till ett mittenstyre tillsammans med Socialdemokraterna. 

Redan i september hölls de första samtalen Socialdemokraterna.

– Socialdemokraterna har dominerat i Malmö väldigt länge och det finns en naturlig farhåga att bli överkörd som mindre part, säger Roko Kursar, ordförande i Liberalerna i Malmö.

Partierna ska under veckan ingå i samtal om utformningen av samarbetet som beslutades på tisdagskvällen.

För på agendan under Liberalernas möte stod en röstning för att ta ställning till Socialdemokraternas erbjudande om ett samarbete, för att regera i Malmö. 

Inför valet i höstas hade Liberalerna tillsammans med övriga allianspartier ett gemensamt valmanifest. Bland annat ville man ha ett maktskifte i Malmö. 

Med stöd av Sverigedemokraterna var ett maktskifte möjligt. Men Liberalerna var ett av partierna som satte stopp för Torbjörn Tegnhammar (M) som kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Anledningen var Sverigedemokraternas stöd.

I stället gick posten till Katrin Stjernfeldt Jammeh (S). I den omröstningen lade Liberalerna ner sina röster eftersom man inte hunnit ha ett medlemsmöte före.

– Nu har vi fått en riktig chans, den första på 24 år, att styra Malmö i en mer liberal riktning, säger Roko Kursar.

– Vi är två olika partier men med ett gemensamt huvudmål. Det kräver så klart kompromisser, eftersom vi har olika hjärtefrågor. Vi kommer hamna i enstaka situationer där vi behöver komma överens om att vi inte är överens för att inte göra avkall på vår egen politik. 

Ingår i mittenstyre

Liberalerna meddelade på tisdagskvällen att man kommer ingå i ett mittenstyre med Socialdemokraterna. 

Men Liberalernas spel om den politiska makten tog fart redan i slutet av september månad när samtalen inleddes med Socialdemokraterna. 

– Vi har fått specificerat vilka punkter I vårt kommunalpolitiska handlingsprogram som vi kan mötas på. Det grundar sig i förhandlingar vi i slutet av september och början av oktober. Det handlar om en stor majoritet av våra punkter,  säger Roko Kursa. 

Röstningen genomfördes på tisdagskvällen och en stor majoritet, 39-19, röstade för ett samarbete med Socialdemokraterna. 

Malmö stad kommer därför att styras av Socialdemokraterna och Liberalerna med stöd av Miljöpartiet.