Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Liberaler i Skåne säger nej till socialdemokratisk regering

Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne.Foto: PRESSBILD / PRESSBILD
På riksnivå har stödet för Jan Björklund (L) rasat kraftigt enligt en Novus-undersökning.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björklund håller dörren öppen för S-samarbete – trots distriktets uppmaning: “Skåneförbundet har sin uppfattning”

Liberalerna i Skåne tar avstånd från ett eventuellt regeringssamarbete med Socialdemokraterna.

I "Malou efter tio" avfärdar partiledare Jan Björklund Skåneförbundets linje. 

– De säger nej till ett sådant samarbete. Då kan det enda som återstår vara ett samarbete med Sverigedemokraterna, säger han under tisdagsmorgonen. 

Den interna kritiken mot partiets otydlighet kring regeringsfrågan har vuxit fram allt eftersom sedan valet i september. Allt fler anser nu att det var fel av Jan Björklund att så kategoriskt avfärda alla möjligheter att ingå i en alliansregering, som inte klarar sig utan stöd av Sverigedemokraterna. 

I Malou efter tio i TV4 så försvarar Jan Björklund sin hållning. 

– Jag känner mitt parti. Det finns ingen majoritet i vårt parti för att samarbeta med SD, säger han till Malou von Sivers. 

Stödet för L har rasat

På riksnivå har stödet för Jan Björklund rasat kraftigt och enligt en Novus-undersökning som presenterades i slutet av förra veckan är Liberalerna nu under riksdagsspärren på 4 procent, partiet fick 3,7 procent vilket är historiskt lågt.

Detta har fått L i Skåne att höja rösten mot partiledningen. Vid ett styrelsemöte på måndagen antogs en skrivelse där distriktet tar avstånd från alla planer på att stötta och släppa fram en S-ledd regering.

– Vi föreslår att partiet ska avstå från att gå i regering med S, säger Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne. 

"Finns ingen majoritet för samarbete med SD"

Jan Björklund kommenterar Skåneförbundets utspel för Malou von Sivers. 

– De säger nej till ett sådant samarbete. Då kan det enda som återstår vara ett samarbete med Sverigedemokraterna. Jag känner mitt parti väl. Skåneförbundet har sin uppfattning, men det finns ingen majoritet i vårt parti för att samarbeta med Sverigedemokraterna, säger Jan Björklund. 

Partiledarens linje är att dörren för att samarbeta med Socialdemokraterna ska vara öppen. 

– Om alliansen gemensamt tar ett sådant steg så tycker jag absolut  att vi ska vara öppna för ett sådant samarbete, säger han. 

I skrivelsen slår L i Skåne fast att partiet, av respekt för sina väljare, bör avstå från att bilda regering om det är fortsatt omöjligt att bilda den alliansregering som partiet gick till val på.

”Den oklarhet som uppstått om Liberalernas position i regeringsfrågan är olycklig. Den trovärdighet som byggts upp under många år riskerar att raseras. Skåneförbundet menar att det bör göras klart att det i detta läge är uteslutet för Liberalerna att medverka i eller släppa fram en regering som leds av Socialdemokraterna.

Den mandatfördelning som valet gav innebär att Vänsterpartiet måste acceptera en S-regering för att en sådan ska kunna bli aktuell. Det är omöjligt för oss att se vilken politik och vilken konstellation som V kan leva med och som även Liberalerna ska kunna stå bakom”, skrev man bland annat.

Skrivelsen antogs

På måndagskvällen beslöt Liberalernas Skåneråd att anta skrivelsen och skicka vidare den till partirådet som väntas hållas inom kort.

– Det presenterades ett alternativt förslag till styrelsens förslag men efter votering vann styrelsens förslag gehör, säger Torbjörn Ekelund, ledamot i regionfullmäktige i Skåne.

https://twitter.com/TobbeEkelund/status/1064599143514062851

Han befarar att Liberalerna, om de sätter sig i regering med S, riskerar att få så hårda smällar att partiet går under.

– Historiskt har alla småpartier som samverkat med S i regering tagit smällar. Jag befarar, och är verkligt orolig, för att om vi sätter oss i en S-ledd regering finns det bara ett liberalt parti nästa år. Och det är inte vi.

Ska L ändra sig och gå med M och KD och få stöd av SD?

– Alternativ ett för liberalerna är att försöka komma tillbaka till ett allianssamarbete. Om alliansen sedan kan ta sig till regeringsställning tycker jag att vi ska följa med. Om det sedan är med stöd av MP, SD eller någon annan spelar mindre roll. Så länge inte Liberalerna låter sig utpressas av SD eller någon annan. 

– I den stund någon hotar med att vidta åtgärder annars, och vi säger ja, då har vi trampat i klaveret på riktigt.

Om stödet till partiledaren Jan Björklund vill Torbjörn Ekelund inte säga något mer än att Björklund verkar ha fortsatt stöd från Skåne, åtminstone officiellt.

– Jag har inte hört någon som öppet föreslår någon annan.