Li våldtogs som 14-åring. Nu väljer hon att berätta om det, som Lokaltidningen berättade om för några dagar sedan. Foto: PrivatLi våldtogs som 14-åring. Nu väljer hon att berätta om det, som Lokaltidningen berättade om för några dagar sedan. Foto: Privat
Li våldtogs som 14-åring. Nu väljer hon att berätta om det, som Lokaltidningen berättade om för några dagar sedan.  Foto: Privat
Jag vill visa att man inte är ensam om man är utsatt, och att man inte behöver skämmas, säger Li Hennigor. Foto: PrivatJag vill visa att man inte är ensam om man är utsatt, och att man inte behöver skämmas, säger Li Hennigor. Foto: Privat
Jag vill visa att man inte är ensam om man är utsatt, och att man inte behöver skämmas, säger Li Hennigor. Foto: Privat
Mitt i lektionen ringde Annelie Hennigor man med chockbeskedet: "Li har blivit våldtagen". Foto: PrivatMitt i lektionen ringde Annelie Hennigor man med chockbeskedet: "Li har blivit våldtagen". Foto: Privat
Mitt i lektionen ringde Annelie Hennigor man med chockbeskedet: "Li har blivit våldtagen". Foto: Privat
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT

Li blev våldtagen – vill hjälpa andra

Publicerad

Li Hennigor i Helsingborg blev våldtagen som 14-åring.

Nu vill hon berätta om det som hände – för att ändra på attityderna.

– Jag vill visa att man inte är ensam om man är utsatt, och att man inte behöver skämmas, säger Li Hennigor.

Hon våldtogs av en några år äldre kille när hon var 14 år. Snart har det gått tio år sedan det hände, och nu känner Li Hennigor, 23, att hon kan prata om det som hänt, och att hon är stark.

Facebookgruppen Honey and the bees. Och mamma. Det är förklaringen till att hon kunnat gå vidare.

Li Hennigor beskriver sig själv som den som alltid är beredd att hjälpa andra.

– Han som skadade mig hade lite koll på det. Han hörde av sig till mig: "Jag är så ledsen för att min tjej har gjort slut". Då tyckte jag synd om honom, säger hon.

Killen kom hem till Li för att få lite stöd. Han småpratade med hennes mamma Annelie Hennigor som hade en väninna på besök. Kvinnorna begav sig till en annan del av den stora fastigheten för att städa. Då passade killen på.

– Han blev intim, och jag sa "nej, det här vill jag inte", för jag hade pojkvän. Då sa han: "Om du inte vill så våldtar jag dig". Jag skrattade till: Vad fan menar du? Då kastade han sig över mig och tog strypgrepp.

Chockbeskedet till mamman

Sedan blev hon våldtagen i föräldrarnas vardagsrum. När hennes mamma kom tillbaka var hon rödgråten. Mamman kramade om henne, men sa sedan att hon var tvungen att ge sig iväg till kvällskursen hon pluggade på just då. "Vi får prata om det som du är ledsen för när jag kommer hem", sa mamman och åkte till Lund.

Mitt i lektionen ringde hennes man med chockbeskedet: "Li har blivit våldtagen".

– Jag tror jag körde i 200 km/h. Ändå ringde han mig 5-6 gånger under färden, säger Annelie Hennigor.

Klarade sig på grund av familjen

Hon anlände samtidigt som polisen.

Mammans frånvaro under själva våldtäkten blev något som Li hängde upp sig på sedan. Att överleva både övergreppet och rättsprocessen efteråt var ett tungt jobb i många faser.

– Det har varit så himla hemskt. Ett tag klandrade jag min familj, särskilt min mamma. Hon fick ta rätt mycket. När jag försökte komma bort från att tänka att det var mitt eget fel, började jag tänka att det var hennes fel: "Om hon inte hade gått, hade det inte hänt", säger Li.

I dag står mamma och dotter varandra nära.

– Det är tack vare henne som jag lever, säger Li.

Annelie Hennigor som är utbildad socionom och jobbar som kurator beskriver sig själv som en "container".

– Jag "containrade" känslorna åt henne, för hon kunde inte bära det själv. Jag sa till henne: Jag är din mamma. Jag är här hela tiden.

Mamman: "Han gjorde fel, inte hon"

Men hon var också bestämd: Dottern skulle gå och prata med någon annan. En utomstående.

– Det måste man göra. Man måste bearbeta sådana saker. Så länge man inte kan prata om det utan att få tårar, så bär man på det. 

– Men det här har inte definierat vårt liv. Vi har varit tuffa där med Li. Han gjorde fel, inte hon.

Gärningsmannen hade skrivit om vad han hade gjort till vänner, inlägg som togs upp i rätten och han fälldes, överklagade och fälldes igen men fick ett lägre straff. Skolkamrater till antydde att det nog egentligen inte var en "riktig våldtäkt".

– Ingen är särskilt självsäker under högstadiet. Jag blev rätt utsatt i skolan. Det viskades om mig.

I rätten slapp hon se gärningsmannen när hon vittnade.

– Jag satt med sin storasyster där, och jag minns hur arg jag var. Det var mycket ifrågasättande av mig och väldigt lite av honom. Det kändes som om det var mitt fel. Det som hände efteråt var nästan värre. 

Li Hennigor: "Jag har fått min historia delad"

Det andra som hjälpte Li Hennigor var Facebookgruppen Honey and the bees. Där hittade hon främlingar – som fattade precis.

– Jag gjorde en livesändning. Då var det 83 000 som tittade, helt ofattbart.

– Framför allt har det gjort att jag känner mig mycket, mycket starkare. Jag har fått min historia delad. Accepterad. Det är på riktigt.

– Att vara i kontakt med andra som har varit med om samma sak är krävande. Samtidigt är det som att man känner varandra, eftersom man har haft samma känslor. Vi är starka tillsammans.

För några dagar sedan berättade Li Hennigor i Lokaltidningen om det som hänt. 

– Jag var lite rädd innan. Det är alltid folk som tar sin chans att trycka ner en och ifrågasätta. Men reaktionerna bestod av bara lite sådant, och mycket kärlek, säger hon.

Läs mer

• Li Hennigor berättar att hon kunde bearbeta våldtäkten genom att diskutera det som har hänt med andra som varit med om liknande saker. Hon fick kontakt med många via Facebookgruppen Honey and the bees, enbart öppen för tjejer.

• I april planerar Li Hennigor att dra ihop en demonstration för skärpt lagstiftning mot sexbrott. På hemmaplan i Helsingborg – men helst på andra håll i Sverige, samtidigt. Mer om det kan du läsa här.

– Jag vill visa att man inte är ensam om man är utsatt, och att man inte behöver skämmas, säger Li Hennigor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag