Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Levde dubbelliv – som familjefar och mördare

STOR UPPSLUTNING. Hells Angels-medlemmar från hela världen hade tagit sig till Danmark för att hedra den bortgångne presidenten. Foto: Tomas Leprince
BEGRAVNING. Efter att kistan med Michael Brokside legat på lit de parade på klubbhuset i Siljansgade kördes den med motorcykeleskort till Filips kirke i Köpenhamn. Där hade hundratals Hells Angels-medlemmar samlats under dagen för att bevittna begravningen av HA-presidenten. Foto: Tomas Leprince
Foto: Tomas Leprince

KÖPENHAMN. Fruktad HA-president och ett liv kantat av våld. Vid sidan av levde Michael Broksides familjeliv med sin hustru och tre söner.

Prästen Bo Heikendorf Petersen valde i går att bortse från att han begravde en dömd mördare.

- I det här sammanhanget är det några barn som mist sin far och en kvinna som mist sin man, säger Bo Heikendorf Petersen till tidningen EkstraBladet.

Under torsdagen tog de närmast anhöriga ett sista farväl.

Michael Brokside var under många år ledare för Hells Angels på Amager och dömdes 1996 för att ha likviderat Bandidos-medlemmen Uffe Larsen.

För det dömdes Michael Brokside till 16 års fängelse. Av Hells Angels fick han hedersmedaljen "Filthy Few", en utmärkelse som endast ges till dem som dödar för klubben.

Hittades död i cellen

Mordet på Kastrup anses ha varit gnistan som tände det blodiga mc-kriget i Skandinavien, som när det var slut hade ett facit på elva mord och 71 mordförsök. Flera av morden skedde i Sydsverige.

Den 13 mars i år greps och anhölls Michael Brokside som misstänkt huvudman i en omfattande smuggling och försäljning av narkotika på bland annat Christiania i Köpenhamn.

Tolv timmar senare hittades toppmannen i Hells Angels död i sin cell i polishuset i Köpenhamn. Han hade tagit sitt liv enligt den obduktion som gjorts.

En förklaring som Hells Angels själva betvivlar.

Mc-gängets egna interna regler tillåter inte självmord och på sin hemsida skriver danska Hells Angels att man ifrågasätter polisens slutsatser.

"Det har förekommit många spekulationer om hur vår broder dog. Kanske fick han inte den läkarvård han behövde. Kanske begick han självmord. Vi vet inte med säkerhet och utredningen kommer att fortsätta."

Lycklig familjefar

Michael Broksides liv var kantat av våld. Vid sidan av levde han familjeliv med sin hustru och tre söner.

På Facebook finns bilder som vittnar om ett lyckligt familjeliv i villan på Amager. Här poserar Michael Brokside med sin leende hustru. Och med de tre sönerna.

Hustrun kan inte förstå varför han till slut valde att ta sitt liv i häktescellen.

"Jag kan inte förstå varför du lämnade oss så här", skriver hustrun på den döde makens facebooksida. "Men jag älskar dig av hela mitt hjärta och vill alltid göra det. You are simply the best!"

På minnessidan mindet.dk berättar Broksides änka hur hon var inne och tittade på sin avlidne make. "Du log och såg så fridfull ut", skriver hon enligt danska BT.

Hon berättar också om när hon träffade sin man för första gången och trodde att han var "a pain in the ass" men att han kämpade om att få hennes uppmärksamhet. "Och det fick du. När jag dansade på diskot i Ålgården, till Whitney Houstons "How will I know" hade jag en bild av dig i bakfickan. Glömmer det aldrig."

Kyrkan var fullsatt

BT berättar hur änkan beskriver känslan efter makens självmord: "Vi har haft många saker tillsammans, både bra och dåliga. De bra har jag lyckligtvis kvar fortfarande, våra tre fina pojkar. Jag ska ta hand om dem."

Den vitkalkade Filips Kirke med sin 450 platser var under torsdagen fullsatt.

Strax före 15 var begravningen över. Kistan bars ut ur kyrkan och lades på en vagn. Sedan fördes kistan ett par hundra meter längs Kastrupvej till krematoriet alldeles vid kyrkogården. Färden följdes av Michael Broksides allra närmaste familj, där bakom ett hundratal medlemmar i Hells Angels

EkstraBladet pratade i går prästen Bo Heikendorf Petersen som förrättade begravningsgudstjänsten.

"Domen ligger hos Gud"

Prästen fick frågan om han reflekterat över det faktum att Michael Brokside dömts för mord.

- Jesus säger själv att domen ligger hos Gud så vi ska inte själva döma. Han (Brokside, red anm) har ju suttit i fängsel och alltså fått sin dom.

Men när EkstraBladet frågar om inte Michael Brokside genom sina egna handlingar gjort sig till domare över liv och död har prästen svårt att formulera ett svar:

- Det är svårt, det här.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!